Ljusglimtar på den skånska villamarknaden

2023 var ett utmanande år på bostadsmarknaden, både för säljare och köpare. Stigande inflation och räntor samt ett oroligt världsläge bidrog till en avvaktande marknad. Nu har vi påbörjat ett nytt år med nya möjligheter och en ökad optimism. Förutsättningarna är goda för att 2024 ska bli ett bra år för villamarknaden i Skåne, menar Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

 

Värdera huset

Under hösten började den skånska villamarknaden stabilisera sig, men köpare och säljare hade fortsatt svårt att mötas kring en gemensam prisnivå. Nu när inflationen går åt rätt håll och räntesänkningar väntas under våren, talar mycket för att det blir fler affärer och ökad rörlighet på marknaden framöver.

– Vi har det värsta bakom oss, konstaterar Mattias Larsson. Det är fortsatt en lägre aktivitet än vad vi hade önskat. Utgångspriserna på villor i Skåne hålls uppe på höga nivåer och efterfrågan räcker inte till. Men det finns en kännbar optimistisk attityd som även syns i statistiken. Under de första veckorna i januari gjorde vi 15 procent fler villaaffärer än vid motsvarande period förra året, och vi har också fler besökare på visningarna än i början av 2023.

Prisutvecklingen på villor under 2023 varierade i Skåne, i vissa områden steg priserna medan de sjönk i andra. Sett över hela året och i Skåne som helhet var priserna dock oförändrade.

– 2023 avslutades på samma prisnivåer som vi hade i början av året. Men det är två områden som sticker ut, Lomma och Båstad, där villapriserna ökade med drygt 10 procent, säger Mattias Larsson.

 

Psykologiska faktorer kan påverka villamarknaden positivt

Vi navigerar i en räntekänslig bostadsmarknad. Det är räntan och dess utveckling samt människors betalningsvilja som kommer att avgöra vad som händer på villamarknaden framöver, menar Mattias Larsson.

– Just nu skrivs det positivt om bostadsmarknaden och det finns en stor tilltro till att räntetrycket lättar under våren, vilket gör att fler vågar och kan göra affärer. Om förväntningarna infrias, det vill säga om räntan sänks en eller två gånger före sommaren, kommer marknaden igång till hösten igen. I takt med att aktiviteten ökar, stiger efterfrågan.

mattias_larsson_vd_bjurfors_skane

Mattias Larsson, VD Bjurfors Skåne

Nyttja tiden till din fördel

För tillfället tar det i snitt 76 dagar att sälja en villa i Skåne, jämfört med 14 dagar för ett par år sedan då marknaden var som hetast. Den extra tid som du ges på dagens marknad är en faktor att nyttja till din fördel, oavsett om du planerar att köpa eller sälja under året.

– Som säljare är det viktigt att vara noga med förberedelserna. Konkurrensen är hård. Det gäller att visa upp bostaden i bästa skick för att den ska sticka ut i mängden. Ta hjälp av en kunnig mäklare i ett tidigt skede för att få den hjälp och kunskap som krävs för en lönsam affär. Det kan göra stor skillnad när det kommer till att få villan såld till ett bra pris. I den marknaden som råder nu är det fördelaktigt, och för många ett krav från banken, att sälja först. Då blir du också en attraktiv köpare, säger Mattias Larsson.

Ett rekordstort utbud gör att köparna har många fina villor att välja bland och kan leta efter sitt nya hem utan stress.

– Med Bjurfors sökregister Boagenten får du hjälp att hitta en villa som matchar dina önskemål och du får ta del av vår förhandsmarknad. Alla våra bostäder På förhand matchas i registret. Se också till att du har full koll på din ekonomiska status så att du kan ta kloka och välgrundade beslut när du är redo att slå till. Ett annat tips till dig som går i köptankar är att boka en kostnadsfri personlig köprådgivning med en av Bjurfors lokala mäklare, säger Mattias Larsson.

 

Stabila villapriser

Mattias Larsson spår att priserna kommer att röra sig i sidled även under 2024, och att vi kommer se en ökad aktivitet som bättre balanserar utbud och efterfrågan med fler affärer. Prognosen pekar på att när vi summerar året har det gjorts cirka 10–15 procent fler affärer än föregående år.

– Det finns ett stort uppdämt behov av att förändra sitt boende, vilket kan leda till mer aktivitet på marknaden redan under våren. Jag tror dock inte på stigande priser då vi redan idag ligger på höga nivåer i förhållande till efterfrågan. På sikt medför den fallande inflationen att reallönerna stiger, som tillsammans med de efterlängtade räntesänkningarna bidrar till att köpkraften ökar. Jag är övertygad om att 2024 blir ett mer stabilt bostadsår, för både köpare och säljare.

Villa-med-uteplats
Det finns ett stort uppdämt behov av att förändra sitt boende, vilket kan leda till mer aktivitet på marknaden under våren

Värdera villan

 

Lokal koll på villamarknaden i Helsingborg

Bor du i Helsingborg och är nyfiken på hur marknadsläget på villamarknaden ser ut?

– Jag ser positivt på vårens villamarknad. Våra visningar är välbesökta och alltfler spekulanter är redo att göra affärer, säger fastighetsmäklare Bob Kjellsson Bjurfors Helsingborg City.

bob.kjellsson
Bob Kjellsson, Fastighetsmäklare Bjurfors Helsingborg

Kan du beskriva läget på villamarknaden i Helsingborg just nu?

Dagens marknad präglas av ett stort utbud och långa säljtider. Men det finns en helt annan optimism i luften. Det kommer fler besökare på visningarna och vi upplever att en stor del av spekulanterna är redo att förverkliga sina husdrömmar. Historiskt sett så har Helsingborg en uppåtgående villamarknad. 2023 var ett utmanande år, men vi gjorde ändå många villaaffärer och vi ser fram emot att öka antalet försäljningar under 2024.

Vad tror du händer på villamarknaden i vår?

Jag tror att det blir ett bra år för villamarknaden i Helsingborg. Media rapporterar om att inflationen är på väg neråt. Storbankerna har uppdaterat sina prognoser och räknar med att det kan bli upp till fem räntesänkningar i år. Det för med sig en ökad rörlighet på marknaden och kortare säljtider.

Patriciervilla
Det blåser positiva vindar på villamarknaden i vår och storbankerna spår fem räntesänkningar under året

Vilka är dina bästa tips för en lyckad villaförsäljning?

På grund av de långa säljtiderna är det viktigt att börja förbereda försäljningen i god tid. Se till att du avslutar eventuella renoveringar så att bostaden framhävs på bästa möjliga sätt. Ta till dig råd och tips från din mäklare och ha realistiska prisförväntningar. För köpare gäller det att ha en tidig dialog med banken så att du vet hur mycket du kan låna. I dagens marknad är det fördelaktigt att sälja först. Då kan du leta efter det nya drömhuset utan stress och blir också en attraktiv köpare.

Kontakta Bjurfors Helsingborg

 

 

Lokal koll på villamarknaden på Österlen

Bor du på Österlen och är nyfiken på hur marknadsläget på villamarknaden ser ut?

– Vi ser väldigt ljust på vårens villamarknad. Spekulanterna har börjat återvända, men försäljningstiderna är alltjämt långa så det gäller att ha tålamod, säger fastighetsmäklare Micaela Rydberg på Bjurfors Österlen.

 

micaela.rydbergMicaela Rydberg, Fastighetsmäklare på Bjurfors Österlen

Kan du beskriva läget på villamarknaden på Österlen just nu?

– Villamarknaden präglas av ett medelstort utbud i vår region och många förflyttningar inom kommungränsen. Långa försäljningsprocesser hör till vanligheterna. Likaså försäljningskedjor, där affären inte blir bindande förrän köparen sålt sitt nuvarande boende. Det innebär att såväl köpare som säljare behöver ha mer tålamod än för några år sedan, och dessutom vara bättre förberedda.

 

Vad tror du händer på villamarknaden i vår?

– Vi ser positivt på vårens villamarknad. Under de första veckorna i januari ökade antalet visningsbokningar hos oss på Bjurfors med 300 procent i Skåne jämfört med samma period förra året. Budgivarna har blivit fler, vilket leder till fler affärer eftersom säljare och köpare har lättare att finna varandra prismässigt. Mycket talar för räntelättnader från Riksbankens håll de kommande kvartalen. Det kan bidra till en bättre rörlighet på villamarknaden, och lite efterlängtat andrum för hushållens plånböcker.

Vardagsrum-Jan-29-2024-10-58-18-1476-AM
Du som köper och säljer på samma marknad påverkas mindre av prisfallen.

Vilka är dina bästa tips för en lyckad villaförsäljning?

– Mitt främsta tips är att kontakta en mäklare i god tid. Vi på Bjurfors Österlen kan bidra med värdefulla råd och tips som ökar chanserna för en lönsam affär. Säljare bör passa på att fotografera boendet under våren och sommaren när det är som vackrast ute. Som köpare ska du ha en bra dialog med banken för att få en känsla för vad din ekonomi klarar av. Om du ska köpa och sälja på samma gång rekommenderar jag att du tar reda på om du kan köpa ett nytt hus innan det befintliga är sålt, eller om du behöver sälja först.

Kontakta Bjurfors Österlen

 

Lokal koll på villamarknaden i Höllviken

Bor du i Vellinge kommun och är nyfiken på hur marknadsläget på villamarknaden ser ut?

Vi ser mycket positivt på villamarknaden i Vellinge kommun. Vi märker redan av ett ökat intresse och när boräntorna börjar vända nedåt kommer antalet försäljningar att stiga, säger fastighetsmäklare Peter Bergström på Bjurfors Höllviken.

peter.bergstrom
Peter Bergström, Fastighetsmäklare Bjurfors Höllviken

 

Kan du beskriva läget på villamarknaden i Vellinge kommun just nu?

– Jag tycker att vi har en bra villamarknad i Vellinge kommun. Efterfrågan är god, även om säljtiderna är längre och utbudet större än för några år sedan. Att det finns fler villor till salu betyder inte att prisnivån har fallit. Många spekulanter har kommit överens med banken om att sälja sitt nuvarande boende först innan de köper ett nytt hus, vilket skapar längre försäljningskedjor. För den som ska köpa är det ett utmärkt tillfälle att hitta ett drömhus som har alla de attribut som önskas eftersom det finns många fina villor att välja på.

 

Vad tror du händer på villamarknaden i vår?

– Vi ser redan ett större intresse från våra kunder än före årsskiftet. Vi följer marknaden och tror att lägre räntor kommer att minska utbudet så småningom. Det är alltid svårt att spekulera om framtiden men vi tror på ihållande priser. Eventuellt blir det först en liten justering av nuvarande utgångspriser, sedan hittar nog säljarna sina köpare från önskat utgångspris. De flesta köper och säljer i samma marknad och då påverkas man mindre av upp- och nedgångar i prisnivån.

Vardagsrum_HollvikenEfterfrågan är god på villor i Vellinge kommun, även om säljtiderna är längre

Vilka är dina bästa tips för en lyckad villaförsäljning?

– Var förberedd och ha tålamod. Det är viktigt att göra din bostad attraktiv för spekulanterna, till exempel genom att boka in en förhandsbesiktning och åtgärda eventuella brister. Tänk på att vara flexibel när det gäller tidpunkter för visningar. På så sätt kan du öka antalet spekulanter som ser bostaden och därmed öka chanserna för en lönsam försäljning.

Kontakta Bjurfors Höllviken

 

Lokal koll på villamarknaden i Lund

Bor du i Lund och är nyfiken på hur marknadsläget på villamarknaden ser ut?

– Det är alltid många som letar efter hus till salu i Lund, och jag tror att både utbudet och efterfrågan kommer att öka under våren, säger fastighetsmäklare Joacim Ernstsson på Bjurfors Lund.

joacim.ernstsson@bjurfors
Joacim Ernstsson, Fastighetsmäklare Bjurfors Lund

 

Kan du beskriva läget på villamarknaden i Lund just nu?

– Lund har haft en avvaktande villamarknad under hösten. Många husägare har bra marginaler och väntar med sina bostadsaffärer, samtidigt som det ständigt är en hög efterfrågan på hus i Lund. Därför finns det få villor till salu just nu. Sedan årsskiftet har vi dock märkt av en ökad aktivitet. Vi har fler visningsbesökare, och spekulanterna har närmare till handling.

 

Vad tror du händer på villamarknaden i vår?

– Det är positiva tongångar på bostadsmarknaden på grund av sjunkande inflation och Riksbankens besked om kommande räntesänkningar. Det leder förmodligen till att fler villor kommer ut på marknaden och att efterfrågan stiger. Villamarknaden i Lund brukar komma igång under våren. De flesta vill sälja när det är som finast ute. Om du har ett hus på bra läge är det alltid ett bra tillfälle att sälja, oavsett årstid.

matplats
Joacim tipsar om att använda sig av tjänsten På Förhand när du ska sälja villan.

Vilka är dina bästa tips för en lyckad villaförsäljning?

– Om du ska sälja måste du vara noga med förberedelserna. Renoverat och okomplicerat är premium just nu. Spekulanterna vill veta vad de köper och ha koll på driftkostnaderna. Mitt bästa råd är att nyttja Bjurfors tjänst På förhand. Då matchas din villa med köpklara kunder i vårt sökregister Boagenten, och du får möjlighet att samla spekulanter inför en kommande försäljning. Om du ska köpa bör du anmäla dig till Boagenten. Attraktiva villor säljs innan de når den öppna marknaden.

Kontakta Bjurfors Lund

Köp din nästa bostad innan den är till salu

Många av våra bostäder säljs direkt via vår Boagent utan att nå den publika marknaden. Ligg steget före i din bostadskarriär och skapa en bostadsbevakning.

Skapa bevakning

Guide: Allt om boendekostnad

Står du inför ett bostadsköp och behöver ta reda på vad din boendekostnad kommer att landa på? Ta hjälp av vår guide och få full koll på boendekostnaden för din nya bostad, innan du köper.

Beräkna din boendekostnad

Sälja hus?

När du funderar på att sälja ditt hus uppstår troligen en del funderingar. Är det rätt läge att sälja nu? Vad kommer jag att få för huset? Hur går processen till? För oss på Bjurfors är det viktigt att du ska känna dig trygg genom både en sälj- och köpprocess.

Allt om att sälja hus