Guide: Allt om boendekostnad

Står du inför ett bostadsköp och behöver ta reda på vad din boendekostnad kommer att landa på? Ta hjälp av vår guide och få full koll på boendekostnaden för din nya bostad, innan du köper.  Vi delar också med oss av en enkel boendekalkyl som du kan ladda ner och göra egna beräkningar i.

ladda-ner-boendekalkyl

Din boendekostnad är ofta en av de största posterna i din privatekonomi. Därför är det viktigt att köpa ett boende som passar din ekonomi, så att du har råd att bo kvar i bostaden även om något oförutsett skulle hända. Om du planerar att ta ett bolån är det också viktigt att räkna på löpande kostnader för räntor och amorteringar. Genom att räkna på din boendekostnad innan du köper en ny bostad kan du säkra att du håller dig till en budget som passar din plånbok.  

 

Vad ingår i din boendekostnad? 

Boendekostnaden utgörs av alla kostnader som är knutna till bostaden och inkluderar både bolånekostnader och så kallade driftkostnader. 

Bolånekostnader är kostnader kopplade till ditt bolån, exempelvis ränta och amorteringar.  Amortering är en summa som du betalar av på ditt bostadslån, utöver räntekostnaderna. För varje amortering minskar därmed också din skuld. Amorteringskrav gäller om ditt bostadslån uppgår till 50 procent eller mer av bostadens värde och för alla typer av bostäder. 

När det gäller bolånekostnader kan det vara värt att tänka på att ränteavdraget minskar din faktiska räntekostnad, i form av en skattereduktion. Hur stort ränteavdrag du kan göra beror på hur stort ditt bolån är och vilka kapitalinkomster du förväntas ha. Du får nämligen bara göra ränteavdrag om dina räntekostnader överstiger dina kapitalinkomster. 

Driftkostnader är alla kostnader som krävs för att driva runt din bostad. Driftkostnaderna är ofta betydligt högre för en villa än för en bostadsrätt och kan även variera kraftigt mellan olika villor. 

Boendekostnad – ljusstakar i mässing som står på en vacker gammal kakelugn

Boendekostnad för bostadsrätt 

När du äger en bostadsrätt betalar du en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Vad som ingår i månadsavgiften kan skilja sig åt mellan olika föreningar. Var därför extra noga med vad som ingår i månadsavgiften när du räknar på boendekostnad för en bostadsrätt, så att du inte missar någon kostnad i din beräkning. Dessa driftkostnader bör du räkna med för en bostadsrätt: 

  • Värme (ingår ofta i månadsavgiften) 

  • Vatten och avlopp (ingår ibland i månadsavgiften) 

  • Hushållsel 

  • Bredband och internet (ingår ibland i månadsavgiften) 
  • Försäkring med bostadsrättstillägg 

 

Boendekostnad för villa eller fritidshus 

För villor är det en hel del extra poster som tillkommer i driftkostnaden. Dessa kostnader ska räknas in som driftkostnader för en villa: 

  • Uppvärmning 

  • Hushållsel 

  • Vatten och avlopp 

  • Försäkringar 

  • Sophämtning 

  • Bredband, internet och teve
  • Eventuell sotning eller renhållning 

  • Eventuella samfällighetsavgifter och avgifter till vägföreningar 

Utöver dessa driftkostnader tillkommer även kommunal fastighetsavgift, som i sin tur baseras på fastighetens taxeringsvärde. Fastighetsavgiften uppgår till 0,75 procent av bostadens taxeringsvärde, med ett takbelopp på 8 524 kronor för 2021. Läs mer i vår artikel om fastighetsavgift. 

 

Mäklaren ska redovisa driftkostnaden 

Vid en bostadsförsäljning ska mäklaren ange driftkostnaden i bostadsbeskrivningen. Det är säljaren som ansvarar för att ta fram driftkostnader. De driftkostnader som ska anges är säljarens faktiska driftkostnader och i regel redovisas också antalet personer i hushållet. Om det inte finns några faktiska driftkostnader, exempelvis om ingen har bott i fastigheten på länge, får driftkostnaderna anges enligt en schablon. 

Mäklaren har ingen skyldighet att kontrollera uppgifterna kring driftkostnaden från säljaren. Däremot ska mäklaren påpeka för dig som köpare om driftkostnaderna som säljaren har angett verkar onormalt låga eller om något kommer att påverka driftkostnaderna framöver som mäklaren känner till. 

Boendekostnad – vit kakelugn bredvid walk-in-closet

Boendekalkyl – mall för att räkna ut din boendekostnad

Inför ett bostadsköp är det en bra idé att räkna på hur mycket ett nytt boende kommer att kosta dig varje månad, i både driftkostnader och bolånekostnader. Med Bjurfors nedladdningsbara boendekalkyl kan du enkelt räkna ut en uppskattad boendekostnad inför ett bostadsköp. 

I kalkylen lägger du in uppgifter om både driftkostnader och bolånekostnader, och du kan även räkna med eller utan ränteavdraget. 

Ladda ner Bjurfors mall för boendekalkyl. 

Ladda ner

 

 

Hur kan du sänka din boendekostnad 

Boendekostnaden är som sagt en av de största posterna i din privatekonomi, därför kan det vara värt att se över om du kan sänka dina kostnader. Här delar vi med oss av några avslutande tips: 

  • Bolånet är en stor kostnad. Förhandla om bolånet med din bank med jämna mellanrum och var inte heller rädd att byta bank om det skulle vara mer förmånligt för dig.  

  • Om du tror att din bostad kan ha ökat i värde så kan det vara värt att omvärdera bostaden. Med en högre värdering på din bostad kan du sen omförhandla bolånet för att få sänkt amorteringskrav och lägre ränta. Läs mer i vår artikel omvärdera bostad för att lägga om bolån.  

  • Se över andra stora poster i din totala boendekostnad, såsom försäkringar och elleverantörer. Gör prisjämförelser mellan olika aktörer med jämna mellanrum.  

  • El och uppvärmning är en annan stor boendekostnad. Att byta värmekälla, göra förbättringar i ditt nuvarande värmesystem eller allmänt hushålla bättre med elen kan leda till lägre elkostnader. 

Så kan du räkna ut vinstskatt på din bostad

Om du går plus när du säljer din bostad behöver du betala vinstskatt. Däremot finns det sätt att påverka hur mycket du behöver betala.

Läs mer

Energideklaration – så fungerar den

Vad är en energideklaration och vad ska den innehålla? Går det att påverka bostadens energideklaration? Vi går igenom allt du behöver veta om energideklarationer.

Läs mer