Att tänka på vid köp av bostadsrätt – mäklarens bästa tips

Att köpa bostadsrätt kan vara både väldigt spännande och lite nervöst. De flesta upplever att det är ett stort beslut och mycket att tänka på. Det är där vi som mäklare kommer in. Vi hjälper dig hela vägen – från allra första start tills det är dags att skriva avtal.

 

Starta med personlig rådgivning vid köp av bostadsrätt

Oavsett var du befinner dig i din planering för att köpa bostadsrätt så vet vi att det känns både roligare, enklare och tryggare om du är väl förberedd. Vi brukar rekommendera att starta med personlig rådgivning. Den kunskap du får via en rådgivning har du nytta av, oavsett vilken mäklare du köper din bostadsrätt av.


Några saker du lär dig inför att du ska köpa bostadsrätt: 

▪ Är priset rätt? 
▪ Hur blir jag en bra budgivare? 
▪ Hur är fastigheten, bostadsrättsföreningen och området? 
▪ Områdets prisutveckling? 
▪ Vilka frågor ska jag ställa till mäklaren på en visning? 
▪ Hur går köpprocessen av en bostadsrätt till? 
▪ Hur ska jag tänka kring förhandsvisning?

Mäklarens bästa tips: Att tänka på vid köp av bostadsrätt

Känner du dig redo att aktivt börja leta ny bostad? Vi bad vår kollega Ellen Ingman att ge sina bästa tips och råd. Ellen har jobbat som mäklare på Södermalm i Stockholm sedan 2012 och har varit med om det mesta när det kommer till försäljning och köp av bostadsrätter. Här får du hennes bästa tips att tänka på före ditt köp, under tiden du letar aktivt och efter ditt köp av bostadsrätt.Ellen Ingman, mäklare tipsar om vad du ska tänka på vid köp av bostadsrättEllen Ingman, mäklare på Bjurfors Södermalm.

Tips före ditt köp av bostadsrätt

  • Tänk på att följa marknaden en tid innan du ger dig ut. Börja ”Hemnet-knarka” så att du till exempel får koll på hur budgivningarna går till där du vill bo eller vad slutpriserna verkar landa på.
  • Fundera ut vad som är viktigt för dig. Adress, bostadens skick, kommunikationer – alla har vi olika prioriteringar. Tänk igenom vad som är viktigast för dig och följ liknande bostäders budgivningar.
  • Kontakta din lokala fastighetsmäklare och be denne att lägga in dig i spekulantregistret, så får du mejl med alla bostäder som är till salu eller snart till salu. Hos oss på Bjurfors kan du använda tjänsten Boagenten.

Tips när du söker bostadsrätt aktivt

  • Titta noga på föreningens ekonomi. Tänk bredare än bara belåningsgraden. En förening kan ha en god ekonomi trots en hög skuldsättning.
  • Titta på belåningsgraden tillsammans med vilka renoveringar som gjorts. En lågt skuldsatt förening kan ha stora renoveringar på gång. Då kan avgiften behöva höjas väsentligt. En förening kan vara ganska högt skuldsatt, men ha en fastighet i toppskick. Då kan man sitta ganska lugnt i båten som ägare.
  • Stirra dig inte blind på resultatet. En förening kan göra minusresultat utan att det är någon fara. Man vill dock inte se minusresultat år efter år. 
  • Ett minusresultat kan också komma på grund av att föreningen gör stora avskrivningar. Glöm inte att se efter om avskrivningarna kan vara anledningen till det negativa resultatet. Avskrivningar är inte reella pengar ut, så det kan vara så att föreningen egentligen inte gått minus.
  • Se hur många lägenheter det finns i föreningen, det kan du se i prospektet eller årsredovisningen. Köper du bostadsrätt i en förening med tio eller färre lägenheter kan det vara svårare att få banken att godkänna lånet.
  • Titta gärna på om det har varit stor omsättning på lägenheterna, det kan du göra bland annat i årsredovisningen eller på Booli. Det kan vara ett tecken på om de boende trivs eller inte. Men i föreningar med många små lägenheter är det vanligt och naturligt att människor flyttar efter ett till två år.

Att tänka på vid köp av bostadsrätt - vad är viktigt för dig? Är det som här, sekelskifte och ett modernt kök som lockar?Vad är viktigt för dig och ditt framtida hem?

 

Tips efter du har köpt din bostadsrätt

  • Ta bort Hemnet-appen. Liknande lägenheter kommer gå dyrare, men de kommer även gå billigare. Nu har du köpt ditt framtida hem – njut av det istället för att stirra dig blind på vart marknaden tar vägen efteråt.
  • Vägen mellan kontrakt och tillträde kan tyckas lång ibland, passa på att planera eventuella renoveringar eller inköp av möbler. Vardagskvällarna kan bli väldigt mysiga när du drömmer dig bort till din nya bostad.
  • Glöm inte att gå genom alla dina avtal, som hemförsäkring, internet och el, så att de avslutas vid ditt gamla boende och allt är klart inför inflytt i ditt nya hem.

Rätt att köpa eller sälja bostadsrätt först?

Borde jag köpa innan jag säljer, eller vore tvärtom klokare? Det är en vanlig fundering, och det finns inget rätt eller fel. Ställs frågan till banken så anser de ofta att det klokaste är att sälja först, eftersom du då vet hur mycket du får för ditt nuvarande boende och hur stor kontantinsats som finns kvar för en ny bostad. Köper du istället först behöver du ofta ta höjd för dubbla boendekostnader under en tid. Kanske kommer du att behöva ett överbryggningslån. De ekonomiska marginalerna och möjligheterna ser naturligtvis olika ut för olika personer.

Ställs frågan till en mäklare får du ofta svaret att det är den enskilda situationen som avgör om det är bäst att köpa eller sälja först. Vi rekommenderar alltid personlig rådgivning i ett tidigt skede i processen för att få de bästa förutsättningarna inför en eventuell försäljning.

Hitta bostadsrätter till salu  

Oavsett om du är nära ett köp av bostadsrätt eller precis har börjat fundera kan det vara spännande att se vilka bostadsrätter som finns till salu just nu. 

Ge liv till din planritning så blir den enklare att förstå

En planritning beskriver på ett funktionellt sett hur bostaden är uppbyggd. Det är ett av de allra viktigaste hjälpmedlen när du ska köpa en bostad. Få arkitektens tips på hur planritningen kan tolkas och bäst användas.

Läs mer