Skjuta upp vinstskatt – så funkar det

Hur söker du uppskov på din reavinst, och när ska du betala den egentligen? Vi har samlat de viktigaste frågorna och svaren kring uppskov.

Grafik - skjuta upp vinstskatt på din bostadsförsäljningKan jag ansöka om uppskov och skjuta upp min vinstskatt?

Ja, det kan du, men bara om du har köpt en ny bostad. Att få uppskov på reavinstskatten innebär inte att du slipper den – istället betalar du vinstskatten på bostad 1 när du säljer bostad 2 (se bild ovan). Om du sedan köper en ny bostad i samband med att du säljer bostad 2 med vinst har du möjlighet att få ett nytt uppskov, men då bara för den vinst du gjort i samband med den sistnämna försäljningen.

 

Går det att söka om uppskov i efterhand?

Uppskov kan sökas i efterhand även om det går tid mellan försäljning och nytt köp.

 

Finns det ett maxtak på hur stor summa man kan söka uppskov för?

Den 1 juli 2020 återinfördes ett tak för uppskov på reavinstskatten på 3 miljoner kronor.

 

Finns det fortfarande en uppskovsränta på uppskovsbeloppet?

Uppskovsräntan, det vill säga den årliga skatten på uppskovsbeloppet, togs bort januari 2021. De nya reglerna gäller alla bostadsuppskov, det vill säga från det att du deklarerar för 2021, 2022, 2023 och så vidare.

 

Hur länge går det att skjuta upp vinstskatt?

Uppskovet gäller tills det att du säljer bostad nr 2, då betalar du vinstskatten för bostad nr 1. Det gäller oavsett hur lång tid det går mellan försäljningen av den första respektive andra bostaden.

4 vanliga frågor om ränteavdrag på bolån

I deklarationstider är det extra viktigt att ha koll på sitt bolån så att ränteavdragen blir rätt. Här kan du läsa om hur det fungerar – och få svar på de vanligaste frågorna.

Läs mer

Så kan du räkna ut vinstskatten på din bostad

Hur söker du uppskov på din reavinst, och när ska du betala den egentligen? Vi har samlat de viktigaste frågorna och svaren kring uppskov.

läs mer