Handpenning och kontantinsats – vad är skillnaden?

Inför ett köp av lägenhet eller hus behöver du både ordna med kontantinsats och handpenning. Här reder vi ut vad de båda begreppen betyder – och vad som är viktigt att tänka på.

Handpenning

En handpenning är en transaktion som görs i samband med kontraktsskrivning, som en form av försäkran om en ömsesidig affär mellan köpare och säljare.

Hur mycket betalar du i handpenning när du köper en bostad?

– Normalt betalar du 10 procent av köpeskillingen i handpenning vid ett köp av ett hus eller en lägenhet. De återstående 90 procenten betalar du i samband med tillträdet av din nya bostad.

Grafik: skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

 

Viktigt att veta om handpenning:

  • Vänta med att betala handpenningen tills du fått ditt bolån godkänt av banken. Detta gäller även om du har fått ett lånelöfte, eftersom det bara är en indikation på att du kommer att få lån, inte en garanti. 

  • Handpenningen betalas oftast in till den kontraktskrivande fastighetsmäklaren som sedan ser till att säljaren får pengarna.

 

  • Vid stora affärer kan handpenningen ibland vara mindre än 10%.

  • Vid snabba affärer kan man ibland hoppa över handpenningen.

Kan jag ta ett handpenningslån?

– Ja, det kan du. Det är rätt vanligt att ta ett handpenningslån eftersom många inte sålt sin nuvarande bostad när det är dags för att skriva kontrakt för det nya boendet. När den gamla bostaden sedan väl är såld börjar de nya lånen gälla.

Vilken är skillnaden mellan handpenningslån och överbryggningslån?

Ett handpenningslån och ett överbryggningslån är både tillfälliga finansieringsformer, men fyller olika funktioner i köpet. Överbryggningslån, eller brygglån som det också kallas, kan användas som en tillfällig ekonomisk "brygga" när du inte har sålt din nuvarande bostad (men köpt en ny) och saknar kapital att betala din nya bostad med. 

 

Kontantinsats

Det gäller att inte blanda inte ihop handpenning med kontantinsats. Kontantinsatsen är oftast 15 – 20 procent av köpeskillingen och beräknas utifrån andra premisser.


Hur mycket behöver jag lägga i kontantinsats?

– En kontantinsats lägger du in själv när du köper ett hus eller en lägenhet som, du måste finansiera själv. Idag är kontantinsatsen minst 15 procent av köpeskillingen, men den kan vara upp till 20 procent beroende på bank. 

Kan jag ta ett lån för att finansiera kontantinsatsen?

Ja, det kan du. Om du tar ett lån för att finansiera kontantinsatsen handlar det vanligtvis om ett så kallat blancolån eftersom det saknas någon form av säkerhet.

Däremot kan du som mest låna 10 procent av köpeskillingen. Därför måste du själv lägga in minst 5 procent. Bra att tänka på är att blancolån måste amorteras av snabbare. De har dessutom ofta en högre ränta, vilket gör att lånet blir dyrare.

Handpenning och kontantinsats i korthet:

En handpenning är en transaktion som görs i samband med kontraktsskrivning, som en sorts löfte eller försäkran om att bostadsaffären ska genomföras. En kontantinsats är den summa av köpeskillingen som du själv ska kunna finansiera när du köper bostad. 

Allt du behöver veta om lånelöfte

När du planerar att köpa en ny bostad är ett lånelöfte a och o. Men vad är det egentligen som är avgörande för banken när de tittar på just din förfrågan? Här har du svaret.

läs mer

Våra mäklare hjälper dig att bli en bättre köpare.

Boka kostnadsfri personlig köprådgivning med våra mäklare. Vi erbjuder rådgivning och svar på många av de frågor som du som köpare funderar över inför ett bostadsköp, som hur köpprocessen går till och prisutvecklingen i området. Din köprådgivare finns på Bjurfors även om du köper din nya bostad av en annan fastighetsmäklare.

boka ett möte