Checklista vid visning

Dags att gå på visning? Härligt. Men också mycket att tänka på. Här är checklistan du behöver vid visning, frågorna du ska ställa till mäklaren och de bästa råden som gör dig redo inför visningen.

 

8 viktiga punkter på din checklista vid visning

  1. Missa inte lånelöftet. Prata med din bank om lånelöfte, och prata ofta. Se till att ditt lånelöfte är uppdaterat och få bankens hjälp att se över kalkylen när marknaden ändras. 

  2. Ta hem mäklare för att få en bostadsvärdering av din nuvarande bostad inför kommande försäljning, så att du vet vad du kan räkna med.

  3. Kommer du att kunna köpa först och sälja sedan? Eller ställer din bank som krav att du måste sälja först? Kolla med banken hur förutsättningarna ser ut för dig. 

  4. För att kunna fokusera på känslan och själva bostaden på visningen är det allra bäst att läsa all bostadsfakta i lugn och ro hemma.

  5. Dubbelt upp. Om det finns två olika visningstillfällen och du är genuint intresserad, ta chansen att se bostaden vid båda tillfällena. 

  6. Glöm inte att både hjärna och hjärta mår bra av att få vara med när du tittar på det som kanske ska bli ditt framtida hem. Känn in dig. Hur skulle du trivas i bostaden? Kan du se framför dig hur det vore att bo här?

  7. Gör dig och din nuvarande bostad redo inför försäljning. Ta tidig kontakt med mäklare så att du kan förbereda din bostad för försäljning. Om du är väl förberedd kan försäljningen gå både fortare och smidigare.

  8. En mäklare som erbjuder kostnadsfri och personlig köprådgivning är det perfekta bollplanket inför kommande bostadsköp. 

    checklista vid visning - uteplats med dukat bord med frukost eller fika, solen lyser och uteplatsen är omgiven av gröna gräsmattor och lummiga träd och buskarHur är bostadens närområde? Stillsamt eller livligt? Fråga mäklaren vid visning för att få en känsla för hur det kommer att passa dig.

5 frågor att ställa till mäklaren vid visning

  1. Hur tänker säljaren kring tillträde? När du vet det så vet du även hur mycket tid du har, vilket påverkar din egen process. Kanske finns det förhandlingsutrymme kring det tänkta tillträdesdatumet? Med möjlighet till ett längre tillträde behöver du exempelvis inte riskera att stressa fram en försäljning av din nuvarande bostad.

  2. Hur är området? Du vill dels veta hur utvecklingen ser ut på bostadsmarknaden i området, och dels vill du veta hur det är att bo i området. Det kan vara svårt att få hela bilden av känslan och ljudbilden i närområdet under ett enda visningstillfälle, så det är klokt att fråga om saken. Är närområdet lugnt och stilla eller livligt? Passar det just dig och dina önskningar och behov? Ett stillsamt läge föredras av vissa, men upplevs tråkigt av den som söker stadens puls.

  3. Vad ingår vid försäljningen? Om säljaren kommer att ta med sig något annat än inredningen behöver du veta det. 

  4. Finns det planerat underhåll? Och när utfördes underhåll senast? Om föreningen inte har utfört underhåll under en längre period kan det kanske vara dags, vilket kan komma att påverka enskilda bostadsrätters avgift. Mäklaren kommer också att informera kring bostadens indirekta nettoskuldsättning, genom nettoskuldsberäkningen ser du enkelt vilken andel din bostadsrätt har av hela föreningens sammanlagda skulder. 

  5. Uppvärmning? Hur ser den ut idag, och hur energismart är boendet? Du har troligen redan läst dig till hur bostaden värms upp i bostadens dokumentation och energideklaration, men om du har några följdfrågor är det klokt att ställa dessa eftersom uppvärmningen kan vara en inte oviktig del i din boendekostnad.

visning-kok-kokso

 

”Se till att ha marginal i tid och marginal i pengar.”

När du hittar ditt drömhem vill du kunna slå till. Då är det bra att vara förberedd. Mäklare Linnea Nilsson på Bjurfors i Partille ger goda råd för att du som letar ny bostad ska kunna bli köpredo.

Vad är viktigast på checklistan vid visning?

– Du vill inte behöva gå runt på visningen och fundera på vad du ska fråga mäklaren. Så läs informationen kring bostaden innan visningen, så att du vet vilka dina frågetecken är. Har du läst på inför visningen är det lättare att fokusera på att undersöka skicket och få en känsla på plats. Att köpa sitt nästa hem handlar mycket om känslan, och att du kan visualisera hur det skulle vara att bo där. Det är svårt att göra om du samtidigt försöker läsa årsredovisningen eller energideklarationen, säger Linnea Nilsson.

Vad ska jag tänka på inför kommande köp och försäljning?

– Mitt ständiga uttryck till kunderna är att ”se till att ha marginal i pengar och marginal i tid”. Kolla med banken så att de även räknar på en lägre försäljningssumma av nuvarande bostad än vad du kanske förväntas få, så har du en marginal i pengar. Förbered bostaden för försäljning och se till att ha tid till försäljningen, så har du även en marginal i tid.

linnea-nilsson-bjurfors-maklareMäklare Linnea Nilsson på Bjurfors i Partille tipsar kring hur du kan tänka vid visning, och hur du blir köpredo för drömhemmet.

Hur ska jag förbereda min egen bostad för försäljning?

Börja tidigt. Du kan exempelvis stämma av intresset för din bostad genom att lägga ut den som På förhand, då får du en känsla kring intressenivån och prisbilden, vilket kan ge dig en trygghet att gå framåt i köpprocessen.

Ifall jag behöver sälja först och köpa sedan, vad kan underlätta i processen?

– Ofta är det så att banken helst ser att du säljer sin nuvarande bostad först och köper ny bostad sedan, när du vet exakt hur mycket pengar du har att röra dig med. Det är många som tycker att det är en lite jobbig sits. Men en fördel med dagens bostadsmarknad är att det är vanligare idag med längre tillträden. Med ett långt tillträde har du mer tid att hitta rätt bostad. 

Hur kan man resonera kring tillträden idag? 

– Jag pratar ofta med säljaren i ett tidigt skede om att köparna generellt vill ha och behöver längre tillträde idag än tidigare, för att själva hinna få sålt och inte känna stress kring det och behöva ta första bästa bud. Som köpare bör du kolla upp hur långt tillträde du kan få. Prata också med den mäklaren som du anlitar för din egen försäljning om hur lång tid mäklaren tror att det kommer att kunna ta. Jag rekommenderar för det mesta tre till sex månaders tillträde i dagens bostadsmarknad.

 

Bostäder med planerade visningar

Dags att hitta drömhemmet? Här hittar du bostäder till salu med planerade visningar. Kanske hittar du din framtida bostad här, som du redan idag kan boka in dig på visning för. 

 

Lästips för dig som går på bostadsvisningar

För dig som vill fördjupa dig ännu mer efter att ha läst om din rekommenderade checklista vid visning kan vi även tipsa om att läsa våra artiklar med Gå på visning-tips och vad du ska tänka på före, under och efter du går på visningar.

Fråga oss om att köpa bostad

Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning och svar på många av de frågor som du som köpare funderar över inför ett bostadsköp, som hur köpprocessen går till och prisutvecklingen i området. Din köprådgivare finns på Bjurfors även om du köper din nya bostad av en annan fastighetsmäklare.

Boka rådgivning

Att tänka på vid köp av bostadsrätt

Viktiga saker att tänka på när du ska köpa bostadsrätt. Råd till före ditt köp, under tiden du letar aktivt och efter ditt bostadsrättsköp.

Tips: Köpa bostadsrätt

Köpa hus och villa – så fungerar det

Är du på jakt efter drömhuset? Kanske ska du köpa hus för första gången, eller så letar du efter en ny villa.

Läs om att köpa hus