- Start
- Köpa bostad
- Så förstår du besiktningsprotokollet
Så förstår du besiktningsprotokollet
Går du i husköpartankar? Då är det viktigt att du tar ett välgrundat beslut kring bostadsaffären. Som köpare har du undersökningsplikt och det lönar sig att lusläsa besiktningsprotokollet för att verkligen förstå husets skick och vad som är viktigt för dig att känna till som framtida ägare. I den här artikeln benar vi ut begreppen, så att du känner dig trygg inför ditt husköp.
Den här artikeln är i samarbete med Anticimex.
När ett hus genomgår en besiktning inför en försäljning dokumenterar en besiktningstekniker husets nuvarande skick i ett besiktningsprotokoll. Som köpare har du alltid tillgång till protokollet. Många tycker att det är svårt att tolka och förstå allt som står i ett besiktningsprotokoll.
När du ska köpa ett hus är det viktigt att huset kontrolleras genom en besiktning. Som nybliven husägare är det bra att känna till vilket skick huset är i och vilka åtgärder samt renoveringar som bör göras i nutid och i framtiden. Genom att läsa besiktningsprotokollet får du en bra översikt över om det finns några allvarliga fel eller brister på huset.
Vad är ett besiktningsprotokoll?
Ett besiktningsprotokoll är det dokument där besiktningsteknikern dokumenterar husets skick som undersöks under besiktningen.
Slipper jag undersökningsplikten som köpare om säljaren gjort en besiktning?
Nej, det gör du inte. Däremot är protokollet ett bra stöd i din undersökning inför husköpet. Kom ihåg att det inte är säkert att besiktningsteknikern har kunnat undersöka alla delar av huset vid tillfället för besiktningen. Som köpare är det viktigt att du känner till vad som innefattas i din undersökningsplikt.
Vad betyder symbolerna i besiktningsprotokollet?
I besiktningsprotokollet finns det flera förekommande symboler, som uppmärksammar dig på husets skick.
Måste säljaren genomföra en besiktning?
Nej, men en majoritet av hussäljarna gör en besiktning för att underlätta försäljningen.
Vad innehåller ett besiktningsprotokoll?
Besiktningsteknikerns reflektion
I början av protokollet hittar du en sammanfattande reflektion som besiktningsteknikern har skrivit om huset. Det kan vara saker som hen vill påtala och uppmärksamma dig på. Det är också en reflektion om husets skick i allmänhet.
Byggnadsbeskrivning
Under rubriken Byggnadsbeskrivning finns flera viktiga ledtrådar till vad du kan förvänta dig som framtida husägare. Här får du till exempel veta om huset byggts om, vilken fasad den har (vilket i sin tur indikerar på vilken typ av underhålls som krävs), vilken grundkonstruktion huset har och hur det värms upp. Just uppvärmning har en direkt påverkan på din månatliga kostnad för att äga huset. Så får du ett energismart boende.
Information om renoveringar, ombyggnationer och underhåll
Under en besiktning får besiktningsteknikern upplysningar om vilka renoveringar och andra förändringar som skett under årens lopp. Kom ihåg att det är säljaren som själv förser besiktningsteknikern med informationen, och det är inte säkert att säljaren själv känner till alla förändringar som huset genomgått, särskilt om huset är äldre.
Exempel på vanligt förekommande risker med hus – och förslag på åtgärder
RISK |
ÅTGÄRD |
Risk för fuktskador/vattenskador |
Ta hjälp av en fackman för att förstå hur risken ser ut för just ditt hus. |
Äldre fönster och/eller dörrar |
Eftersom äldre fönster/dörrar kan ha försämrad tätning vilket kan bidra till drag och fukt är det värt att överväga att byta ut dessa till mer moderna, energisnålare alternativ. |
Trasiga takpannor, otäta genomföringar |
När takpannor är trasiga och genomföringar otäta ökar risken att regn och snö tar sig in. Byt trasiga takpannor och täta genomföringar. |
Fuktfläckar i till exempel källare eller på vind |
Missfärgningar eller blöta fläckar bör alltid kontrolleras av en fackman för att förstå orsak, omfattning och lämpliga åtgärder av problemet. |
Inspektionslucka saknas till vinden/andra utrymmen |
Utan inspektionslucka kan besiktningsmannen inte undersöka utrymmet och göra en bedömning. Det betyder att du behöver installera sådana luckor och därefter göra en extra undersökning. |
Hög fuktkvot i krypgrund |
En fuktig krypgrund riskerar att drabbas av mikrobiell tillväxt och konstruktionen kan bli rötskadad. För att torka ut grunden kan du installera en krypgrundsavfuktare. |
Otäta rör och/eller golvbrunn |
Eftersom dåligt tätade rör och brunnar kan leda till fuktskador bör dessa tätas innan fortsatt användning. |
Ladda ner ett besiktningsprotokoll
Nyfiken på att läsa mer om hur ett besiktningsprotokoll ser ut och vilka risker som kan upptäckas? Vi har bett vår samarbetspartner Anticimex fabricera ett gediget protokoll där många av de vanligaste anmärkningarna finns med. Vill du få tillgång till protokollet? Klicka på bilden nedan för att ladda ner det.
Så blir du en bättre bostadsköpare
Att köpa en ny bostad är ett av de största besluten och förmodligen en av de största affärerna du gör i livet. Det kan kännas både nervöst och spännande att köpa en bostad. Här guidar vi dig till hur du bli en bättre bostadsköpare.
LÄS HELA ARTIKELN