- Start
- Sälja bostad
- Så får du ett energismart boende
Energismart boende – så gör du
Det har väl knappast undgått någon att elpriserna och kostnaderna för att värma upp och använda våra hem har ökat . Tyvärr visar prognosen att kostnaderna fortsatt kommer att vara höga och elen – ja, den riskerar faktiskt att under perioder ta slut i perioder i vissa delar av Sverige. Vad kan du som privatperson göra för att få koll på din energikonsumtion och därmed dina boendekostnader? Bjurfors har bjudit in Anticimex till Energistudion, för att ta reda på vilka åtgärder du kan göra både idag och på sikt för att spara på el och därmed sänka dina kostnader. Tipsen riktar sig till dig som bor i både villa och lägenhet.
Går du i säljtankar? Då kommer den här artikeln hjälpa dig att förstå vilka förbättringsåtgärder som är värt investeringen vid en försäljning. Du kommer också att få en insikt i vad spekulanterna frågar efter och vad om är viktigt för dem när det kommer till en bostads energiförbrukning och värmesystem.
En kamin är inte bara en mysig inredningsdetalj, den kan även komplettera uppvärmningen.
Hur kan jag sänka min elräkning?
Det finns många konkreta åtgärder som du själv kan göra för att se skillnad på din elförbrukning och därmed din elräkning. Små justeringar som på sikt innebär besparingar, inte bara i din egen plånbok utan också på elförbrukningen i stort. Här följer Axel Nilssons, tjänsteansvarig för energi och inomhusutredningar och Johanna Lindströms, produkt- och affärsutvecklingschef på Anticimex bästa råd.
• Sänk värmen
Visste du att om du sänker inomhustemperaturen med 1 grad så får du en energibesparing på 5%? Även om du inte bor i en villa som värms upp med direktverkande el kan en sänkning av inomhustemperaturen vara lönsam. Om du bor i en bostadsrättsförening och bostadsinnehavarna sänker temperaturen kommer det göra skillnad på avgiften längre fram. Prata också med din styrelse, kan ni till exempel sänka värmen i tvättstugor, trapphus och andra gemensamma utrymmen för att sänka kostnaderna som på sikt gynnar dig som enskild lägenhetsinnehavare?
• Stäng av eller dra ner på golvvärmen
Om golvvärmen i ditt badrum är för komfort och inte utgör en del av uppvärmningen så är det en god idé att stänga av den helt, alternativt använda en timer som endast sätter på värmen när du ska använda badrummet. Golvvärmen är en riktig energitjuv och här finns mycket el att spara! Var uppmärksam på om din golvvärme är vattenburen och är en del av uppvärmningen, då kan du få fuktskador om du stänger av uppvärmningen helt.
• Stäng av handdukstorken
En handdukstork kan lätt glömmas bort och vara påslagen dygnet runt. Den drar relativt mycket el och genom att stänga av den helt, eller alternativt slå på den strax innan du behöver din varma handduk kan du spara energi. Om din handdukstork är en del av den vattenburna värmen så ska du inte stänga av den helt, men kan testa att sänka temperaturen för att spara på energi.
En eldriven handdukstork som ständigt står påslagen ger avtryck på elräkningen.
• Optimera användningen av hushållsapparater
För att undvika onödigt slöseri av el är det viktigt att köra tvättmaskin och diskmaskin när de är fulla, och använda ekoprogrammet. Om du ska köpa en ny hushållsapparat, var uppmärksam på energiklassificeringen för att få en så energisnål produkt som möjligt. Överväg om användning av torktumlare och torkskåp är nödvändig, de drar mycket el och att torka tvätt utomhus är det mest energisnåla sättet att få tvätten torr. En bonus är att tvätten doftar så mycket bättre när den torkat ute!
Visste du att en kaffebryggare på eftervärme drar dubbelt så mycket el som den gör under själva bryggningen? Häll upp överblivet kaffe i en termos för att spara det svarta guldet till senare istället för att förbruka onödig energi.
• Luras inte av stand by-läget
TV-apparater, datorer och andra elektronikprodukter drar el även på stand by-läge. Stäng av dem helt när de inte används.
• Släck lampan
Har du fortfarande glödlampor hemma? Byt dem till mer energisnåla alternativ som LED-lampor. Även dessa drar el, låt inte lampor vara tända i rum du inte använder. Bor du i en bostadsrätt kan du också be styrelsen att se över hur ni använder belysning i föreningen. Går det att släcka lampor i tvättstugor när de inte används? Onödig användning av el i en förening kan innebära höjd avgift i framtiden.
• Duscha i stället för att bada
Stora badkar som fylls med varmvatten kan bli ett kostsamt sätt att hålla sig ren. Duscha istället. Den riktigt energisnåla stänger också av vattnet under till exempel schamponering och använder ett snålspolande duschmunstycke. Även kranen och toaletten kan förses med snålspolande egenskaper.
En kort dusch är betydligt energisnålare än ett långt bad.
• Går det att reglera ventilationen?
Att helt stänga av ventilationen i ett försök att dra ned på kostnaden är en kontraproduktiv idé. Utan ventilation kan hemmet upplevas instängt och då blir du frestad att öppna ett fönster för att vädra. Vilket i sin tur gör att du släpper ut dyrbar värme. Undersök istället om ventilationen har ett energisparläge eller ett nattläge.
• Se över uppvärmningen i fritidshus, friggebodar och uthus
Är du orolig för att hus som du inte använder står och drar onödig el? Då kan du överväga att sänka temperaturen. Men stäng inte av värmen helt, för då riskerar du att fukt eller frost kommer in. Var också uppmärksam så att hela huset kan värmas upp även om du drar ner temperaturen några grader.
Energideklaration – när du ska sälja och när du ska bo kvar
Du som vill sälja ditt hus behöver enligt lag ha en energideklaration för att få ett kvitto på hur energisnålt ditt hus är. Det här är en tjänst som Anticimex kan hjälpa dig med. Under deklarationen får du inte bara en översikt hur energismart ditt hem är, du får också tips och råd för hur du kan förbättra ditt hems energiklassificering.
– Det kan röra sig om åtgärder som att tilläggsisolera vinden, se över ventilationen och täta fönster, förklarar Axel Nilsson som är tjänsteansvarig för energi och inomhusutredningar på Anticimex.
En av de stora punkterna i en energideklaration brukar vara värmeförsörjningen. Om du bor i ett hus med direktverkande el som uppvärmningsmetod brukar ett bra första steg vara att installera en luftvärmepump för uppvärmningen. Om du istället har vattenburen uppvärmning kan ett byte till en luftvattenvärmepump eller en bergvärmepump vara en god idé. Under energideklarationen får du veta vilket alternativ som lämpar sig bäst för just ditt hus.
Även om du inte ska sälja ditt hus just nu är en energideklaration ändå en hjälpande hand för att ta reda på vilka åtgärder du kan göra för att optimera din energiförbrukning och därmed dina driftkostnader. En energideklaration är giltig i 10 år.
Lönar det sig att installera ett nytt värmesystem inför en försäljning?
Villaspekulanter har alltid varit intresserade av att veta vilken typ av uppvärmning som ett potentiellt nytt hem har, och på senare tid har fokus på husets uppvärmning och energikostnader ökat ännu mer.
– Frågor kring uppvärmning är otroligt vanliga på visningarna. De system som efterfrågas mest är vattenburna värmesystem, bergvärme och luftvattenvärmepump. Villor med direktverkande el är däremot svårare att sälja, säger mäklaren och franchisetagaren Cecilia Elveback.
Även om du inte vill investera i ett nytt värmesystem som ägare av en villa med direktverkande el finns det ändå knep att ta till för att göra ditt hus mer attraktivt på marknaden.
–Jag skulle råda dig att ta in offerter för att byta ut värmesystemet, på så vis kan spekulanterna själva se vad det skulle kosta att uppgradera uppvärmningen och ta med det i sina kalkyler, tipsar Cecilia.
Om du väljer att göra en investering och byta till ett energisnålt värmesystem kan du räkna med att det är en god investering.
– Även om det inte går att sätta en specifik värdeökning i kronor och ören så har jag sett att du får igen den investeringen när du säljer din villa med det nya värmesystemet, konstaterar Cecilia.
Även om bostadsrättspekulanterna ännu inte är lika frågvisa när det kommer till uppvärmning så tror Cecilia att allt fler kommer att vara uppmärksamma på hur föreningens uppvärmning påverkar den enskilda lägenhetsinnehavaren.
– Allt fler kommer ställa högre krav på vilken typ av uppvärmning som finns för fastigheten och även vilka åtgärder föreningen tar till för att reducera onödig energiförbrukning, säger Cecilia.
Gröna bolån
Visste du att du som bor i ett hem som är Svanenmärkt eller har energiklass A eller B kan få ett så kallat Grönt Bolån? Det innebär att du betalar en lägre ränta. Om ditt hem får ett bra betyg i energideklarationen kan detta alltså vara ett förhandlingsargument att ta med till banken när det är dags att lägga om lånen. Läs mer om Gröna bolån hos SEB.
Jag får alltid frågor om husets uppvärmning på visningar
Cecilia Elveback, fastighetsmäklare Bjurfors Haninge
Få en FRI värderingEnergideklaration – så fungerar den
Vad är en energideklaration och vad ska den innehålla? Går det att påverka bostadens energideklaration? Vi går igenom allt du behöver veta om energideklarationer.
Läs mer om energideklaration