Allt du behöver veta om stämpelskatt

För dig som funderar på att köpa ett hus är det bra att ha koll på stämpelskatt. Vi får igenom begreppet som sådant och förklarar hur det faktiskt fungerar.  

 När man pratar om stämpelskatt uppstår ofta många frågor. Vad är egentligen stämpelskatt, hur räknar man ut den och finns det några andra kostnader kopplat till stämpelskatten? 

För att börja med det mest grundläggande  är stämpelskatten typ av skatt som köparen betalar i samband med ett köp av en fastighet eller tomträtt. Stämpelskatten benämns ofta som en kostnad för en lagfart eller ett pantbrev.
 
Det finns två typer av stämpelskatt: Den ena är när man tar över själva lagfarten och den andra är när man tar ut en inteckning på fastigheten, ett så kallat pantbrev)

Olika stämpelskatt för företag och privatpersonGrafik: olika stämpelskatt för företag och privatperson

För en privatperson ligger stämpelskatten på 1,5 procent köpeskillingen och på 2 procent  av inteckningen.  För företag eller ekonomiska föreningar är stämpelskatten högre - 4,25 procent.


Så räknar du ut din lagfartskostnad

Stämpelskatten betalas av köparen i samband med tillträde och när överlåtelsekontraktet är påskrivet av båda parter.  

Det är viktigt att tänka på att säljaren och köparen har ett gemensamt betalningsansvar för stämpelskatten. Om köparen inte står för denna kostnad kan alltså säljaren istället krävas på betalning.  För lagfarten betalar du även 825 kronor till Lantmäteriet. 

Så räknar du ut din pantbrevskostnad

Stämpelskatten för nya pantbrev är 2 procent. Gränsen för pantbrevet är det lånebeloppet du tar på den nya fastigheten.  Grafik: så räknar du ut din pantbrevskostnad (exempel)Stämpelskatten för nya pantbrev är 2 procent. Gränsen för pantbrevet är det lånebeloppet du tar på den nya fastigheten.  

För att visa på hur du kan beräkna kostnaden för ditt pantbrev har vi tagit fram följande exempel:

Du köper en fastighet för 5 miljoner kronor. Det finns redan intecknade pantbrev  för 2 miljoner kronor, därutöver belånar du nya fastigheten för 3 miljoner kronor.  

Det innebär att du behöver ta ut nya pantbrev för mellanskillnaden, det vill säga 1 miljon kronor.  Kostnaden för pantbrevet blir då 2 procent av 1 miljon kronor plus en avgift på 375 kronor, totalt 20 375 kronor.  

När slipper man betala stämpelskatt?

Det finns vissa undantag då man inte ska betala stämpelskatt:  

  • Om fastigheten är en del en bodelning 
  • Om du får en fastighet i gåva  
  • Om du ärver en fastighet 
Grafik: undantagen där du slipper betala stämpelskatt

Den enda kostnaden är 825 kronor för själva hanteringen. Om du däremot tar över lån och eller betalar något för gåvan kan du i vissa fall behöva betala stämpelskatt.  Det är Lantmäteriet som skickar fakturan efter att det handlagt ärendet, med en förfallotid på 30 dagar.

Avdragen som du bör ha koll på

Om du har gjort en bostadsaffär är det viktigt att känna till vilka regler som gäller för att få igenom rätt avdrag hos Skatteverket. Christoffer Kihlman, mäklare på Bjurfors i Huddinge, är van att ge ekonomiska råd till kunder som är särskilt viktiga i deklarationstider.

Läs mer