Från visningar till drömhemmet: Så blir du en tryggare köpare

Ett bostadsköp är ofta en av livets största affärer. Hjärtat kanske slår ett extra slag bara av tanken. Men det finns många saker du själv kan göra för att bli en bättre och tryggare köpare. Få mäklarens mest värdefulla råd om vad du bör tänka på.


Frida Johansson, mäklare på Bjurfors, hälsar välkommen till visningen

Före, under och efter visning

Frida Johansson arbetar som mäklare i Karlstad och här delar hon med sig av sina erfarenheter för att hjälpa dig som står i begrepp att köpa bostad.

 

Vad är viktigast före visningar?

– Förbered dig. Läs igenom bostadsbeskrivningen noggrant och läs all övrig info från mäklaren.  Ansök om ett lånelöfte hos banken.

 

Vad är viktigast under en visning?

– Känner efter. Känslan du får när du är i bostaden spelar ofta stor roll. Skulle du kunna tänka dig att bo här? Undersök även bostaden noggrant.

 

Vad är viktigast efter visningen?

– Gillar du bostaden så visa det för säljaren, och var med och ge bud. Då är det större sannolikhet att bostaden blir din. Stäm av med banken så ditt lånelöfte är giltigt för denna bostad.

nar-borjar-budgivningen-bostad-bjurfors

Vad händer efter en visning?

– Dagen efter visningen försöker vi som mäklare ringa upp alla spekulanter som varit på en visning. Då kan man gå igenom frågor och funderingar med mäklaren, säger Frida Johansson.

Beroende på det är ett hus eller lägenhet som du är intresserad av det finns olika faktorer att överväga och undersöka. Frida Johansson fortsätter:

– Är huset besiktigat kan det vara bra att prata med besiktningsmannen om du har några funderingar kring besiktningsprotokollet. Är det en bostadsrätt är det fördelaktigt att läsa på om bostadsrättsföreningen om du inte gjort det innan.

Om du känner att du verkligen är intresserad av bostaden, är det dags att ta nästa viktiga steg.

– Är du intresserad så börja lägg bud. Om du inte har klart med lånelöfte så kontakta banken omgående. Du bör ha ett lånelöfte innan du lägger bud.

 

När börjar budgivning efter visning?

– Jag skulle säga att det kan börja direkt, det är upp till dig som kund när du vill börja lägga bud. Känns det intressant direkt vid visningen går det bra att framföra bud direkt. Annars brukar vi som mäklare oftast ringa runt dagen efter och då kan en budgivning också starta, säger Frida Johansson.

Har du några tips kring budgivning?

– Känns det rätt så är det inget att tveka på, utan ge bud och försök vara med och förverkliga dina drömmar om flytt. Prata med mäklaren för rådgivning om du är osäker på hur du ska göra och börja.

 

4 tips på hur du bli en bättre bostadsköpare

  • Kolla så att du har ett giltigt lånelöfte.

  • Äger du din bostad idag så förbered dig och ta kontakt med mäklare för värdering samt förbered din bostad för eventuell försäljning.

  • Gå på flera visningar och känn efter vad du är ute efter.

  • Boka en personlig köprådgivning via mäklare. 

Visningar av bostäder

Dags att hitta drömhemmet? Här hittar du bostäder till salu med planerade visningar.  Kanske hittar du din framtida bostad här, som du redan idag kan boka in dig på visning för. 

frida-johansson-maklare-bjurfors

Gillar du bostaden så visa det för säljaren, och var med och ge bud. Då är det större sannolikhet att bostaden blir din.

Frida Johansson, mäklare på Bjurfors Karlstad

Checklista vid visning

8 viktiga punkter på din checklista vid visning, 5 frågor att ställa till mäklaren vid visning och goda råd för att bli köpredo.

Få checklistan för visningen

Allt om lånelöfte

När du planerar att köpa en ny bostad är ett lånelöfte a och o. Men vad är det egentligen som är avgörande för banken när de tittar på just din förfrågan? Här har du svaret.

Läs mer