Så blir den skånska villamarknaden i höst

De senaste tolv månaderna har präglats av en minst sagt utmanande bostadsmarknad, då inflation och höga bolåneräntor har ätit upp en stor del av villaägarnas marginaler. Men nu anas en viss ljusning i det allmänna ekonomiska läget, vilket ligger till grund för köpkraften. Här ger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne, Alexandra Nilsson, mäklare i Ystad, Magnus Nilsson, mäklare i Lomma och Mikael Gröndahl, mäklare på Limhamn sin bild av det aktuella läget på villamarknaden.

Värdera huset

– Betalningsviljan och betalningsförmågan har gått ner vilket syns i att det görs 19 procent färre villaaffärer i Skåne idag än vid samma tid förra året. De affärer som görs tar ofta längre tid. Det positiva är att vi inte ser några förändrade rörelsemönster på grund av att villaägare inte har råd att bo kvar i sina bostäder, och tvingas till att sälja av den anledningen. Mycket tack vare låg arbetslöshet i regionen. Sysselsättningsgraden kommer att ha stor betydelse för utvecklingen på bostadsmarknaden framöver, säger Mattias Larsson.


Positiv prisutveckling på den skånska villamarknaden 


Många som planerar att sälja sina villor väntar helt enkelt på att räntorna ska gå ner och priserna ska gå upp, vilket har resulterat i ett uppdämt flyttbehov.

– Över tid har människor alltid ett behov av att förändra sitt boende och man kan inte skjuta upp en försäljning hur länge som helst. Det uppdämda flyttbehovet leder förhoppningsvis till ökad rörlighet och med det fler försäljningar i höst. Redan nu ser vi att det finns en god efterfrågan på villor med rätt attribut, vilket har lett till en svag prisuppgång på villamarknaden under det senaste kvartalet, säger Mattias Larsson.

Mattias Larsson, VD Bjurfors Skåne

Mattias Larsson, VD Bjurfors Skåne

På tolvmånadersbasis har det genomsnittliga villapriset i Skåne sjunkit med elva procent. Under sommaren steg dock villapriserna med tre procent, en fortsatt signal om att marknaden har stabiliserats. 

– Vi har haft positiv prisutveckling under 2023 där priserna har rört sig uppåt och i sidled under året. Dagens villapriser ligger på samma nivå som i januari 2021, säger Mattias Larsson.


Så kan bostadsmarknaden påverkas av höstens räntebesked

Enligt Riksbankens prognos kommer räntan att höjas nu i september och det blir eventuellt ytterligare en höjning i november. Sedan spås räntorna stå still under den första hälften av 2024, eller till och med går ner. 

– Det blir intressant att se vad som händer i höst. Marknaden har troligtvis redan tagit höjd för en räntehöjning i september, därmed kommer en sådan inte att påverka villapriserna negativt. Om en eller båda räntehöjningarna uteblir i tredje och fjärde kvartalet kan det ha en positiv effekt på hela bostadsmarknaden, säger Mattias Larsson.

Han råder dig som ska lägga om bolånen i höst att ha en bra dialog med banken och jämföra olika möjligheter. 

– Historiskt har vi haft en stor del rörlig ränta i vår bolåneportfölj men nu kan det vara på sin plats att se över olika räntebindningstider, säger Mattias Larsson. 

När du köper eller säljer din villa genom Bjurfors kan du ansöka om bolån hos Bjurfors samarbetspartner SEB till en förmånlig bolåneränta.

– Jag tror att vi har den mest besvärliga tiden bakom oss. Mycket tyder på att vi snart når räntetoppen och inflationstoppen har vi redan passerat. Vi börjar ana en ljusning i det allmänna ekonomiska läget som ligger till grund för betalningsförmågan. De som har de ekonomiska förutsättningarna har möjlighet att göra bra bostadsaffärer under hösten, då vi har ett stort utbud och en prisnivå som ligger en bra bit under tidigare toppnivåer, säger Mattias Larsson.

Villa med uteplatsDe som har de ekonomiska förutsättningarna har möjlighet att göra bra bostadsaffärer under hösten


Fördelaktigt att sälja först

Idag tar det i snitt 60 dagar att sälja ett hus i Skåne. De längre säljtiderna kan vara en fördel för både köpare och säljare som nu har mer tid på sig att ta väl avvägda beslut och förbereda försäljningen. 

– I en mer orolig marknad är det fördelaktigt, samt för vissa ett krav från banken, att sälja först. Mitt bästa tips för en lyckad villaförsäljning är att verkligen nyttja den extra tiden som du ges. Ta dig tid att förbereda försäljningsprocessen, gör eventuellt enkla renoveringar, styla och fotografera bostaden så att den framstår så bra som möjligt. I det stora utbudet ska din bostad göra skillnad. Under de senaste åren har köpare prioriterat yta och bekvämlighet. Nu sätter fler spekulanter yteffektiva bostäder med bra energilösningar i fokus, säger Mattias Larsson.


Dra nytta av förmarkanden

Allt fler försäljningar sker på förmarknaden, det vill säga innan villan publiceras som ”till salu” på den öppna marknaden. Att vända sig till förmarknaden är gynnsamt för både säljare och köpare.

– Bjurfors tjänst På förhand passar i alla marknader men särskilt nu. Du som ska sälja kan samla på dig spekulanter och får samtidigt en indikation om marknadsvärdet medan du förbereder försäljningen. Vi ser ett tydligt mönster om att du som säljare får bra betalt på förmarknaden, där vi har samlat på oss spekulanter som är beredda att betala bra för rätt bostad, med snabbt och smidigt avslut, säger Mattias.

 

Värdera villan

 

Lokal koll på villamarknaden på Limhamn

Bor du på Limhamn och är nyfiken på hur marknadsläget på villamarknaden ser ut? Det görs många villaaffärer på Limhamn men omsättningshastigheten är lägre än på länge.

–  Försäljningarna tar längre tid än i en normal marknad men de flesta villor säljer till ett bra pris, säger fastighetsmäklare Mikael Gröndahl på Bjurfors Limhamn.

Mikael Gröndahl, Fastighetsmäklare Bjurfors LimhamnMikael Gröndahl, Fastighetsmäklare Bjurfors Limhamn


Kan du beskriva läget på villamarknaden på Limhamn just nu?

– Vi säljer många villor men försäljningarna tar längre tid än normalt. Det är god efterfrågan på villor i prisklassen 6-7 miljoner kronor. De dyrare husen kan vara svårare att sälja, men det mesta säljs till ett bra pris i slutändan. 
Givetvis påverkar det osäkra ränteläget även villamarknaden på Limhamn. Lånen blir dyrare och köparna är mer försiktiga. Men vi har en kundkrets som har goda marginaler i sina kalkyler. Dessutom äger de flesta redan ett boende, och om du köper och säljer i samma marknad har prisnivån mindre betydelse.


Vad tror du händer på villamarknaden i höst?

– Jag tror att vi kommer att se ett ökat villautbud under hösten och att vi måste vänja oss vid att det tar längre tid att sälja. Köpare och säljare är fortfarande en bit ifrån varandra när det gäller prisförväntningar. Därför är det extra viktigt att välja en mäklare som du känner dig trygg med. Det är vårt jobb som mäklare att få ihop villaaffärerna på ett bra vis så att både köpare och säljare blir nöjda.

LOW-Villa-InteriörPlanera din villaförsäljning för bästa resultat.


Vilka är dina bästa tips för en lyckad villaförsäljning?

– Om du planerar att sälja din villa i höst eller vinter ska du börja med förberedelserna redan nu. När du är ute i god tid får du det bästa möjliga bildmaterialet och fina annonser som gör att din villa sticker ut från mängden. I dagens marknad är det viktigt att ta del av förmarkanden för att samla på sig spekulanter. Genom vår tjänst På förhand kan vi tidigt matcha villan med köpklara kunder. 

 

 

Lokal koll på villamarknaden i Ystad

Bor du i Ystad och är nyfiken på hur marknadsläget på villamarknaden ser ut? I Ystad började villamarknaden återhämta sig i våras efter förra årets prisfall.

– Vi gör fortfarande många villaaffärer. Köparna finns, men det tar längre tid att sälja än för ett år sedan, säger fastighetsmäklare Alexandra Nilsson Bjurfors Ystad.

Alexandra Nilsson, mäklare i YstadAlexandra Nilsson, Fastighetsmäklare på Bjurfors Ystad

Kan du beskriva läget på villamarknaden i Ystad just nu?

– Villamarknaden i Ystad präglas i början av hösten av ett stort utbud. Just nu är det ca. 100 villor ute till försäljning, vilket är ca. 54 procent fler än förra året. Det är de allt längre försäljningstiderna som bygger på utbudet. I dag tar det i snitt 70 dagar att sälja en villa, jämfört med 40 dagar vid samma tid för ett år sedan. Anledningen till att det tar längre tid är för att köpare och säljare har olika prisförväntningar. Under sommaren har villapriserna stabiliserats vilket är en positiv signal.


Vad tror du händer på villamarknaden i höst?

– Räntehöjningarna har skett i snabb takt och det tar ett tag för marknaden att anpassa sig till det nya ränteläget. Men jag tror att säljare och köpare kommer att närma sig varandra i höst och att marknaden stabiliseras. Det kan vara bra att tänka på att om du köper och säljer på samma marknad så påverkas du mindre av prisnedgången.


Tegelvilla
Du som köper och säljer på samma marknad påverkas mindre av prisfallen.


Vilka är dina bästa tips för en lyckad villaförsäljning?

– I dagens marknad är det viktigt att ha tiden på din sida och inte försätta dig i en situation där försäljningen måste stressas fram. Kontakta en lokal mäklare i ett tidigt skede och börja processen i god tid så att du kan presentera din villa från den bästa sidan och attrahera många spekulanter till visningarna. Trots en mer avvaktande marknad får du fortfarande bra betalt för din villa, priserna i Ystad ligger på samma nivå som hösten 2020.

 

 

Lokal koll på villamarknaden i Lomma

Bor du i Lomma och är nyfiken på hur marknadsläget på villamarknaden ser ut? Efter förra årets kraftiga nedgång anas det nu en viss ljusning på villamarknaden i Lomma.

– Jag tror att vi har det värsta bakom oss. Villapriserna har stabiliserats och efterfrågan ser ut att öka under hösten, säger fastighetsmäklare Magnus Nilsson på Bjurfors Lomma.

Magnus Nilsson, Bjurfors Lomma
Magnus Nilsson, Fastighetsmäklare Bjurfors Lomma

 

Kan du beskriva läget på villamarknaden i Lomma just nu?

– I dagsläget har vi ett ovanligt litet utbud av villor och en balanserad efterfrågan. Sedan pristoppen i maj 2022 har villapriserna sjunkit med cirka 17 procent men har nu stabiliserats. Slutpriserna brukar ligga i närheten av utgångspriserna. Det är fortfarande många som avvaktar med att sälja om de inte måste på grund av personliga skäl, och försäljningsprocessen tar längre tid än i en normal marknad. Villor i bra skick med smarta energilösningar är lättare att sälja än villor med direktel och stora renoveringsbehov.

PoolvillaVillapriserna har under det närmsta stabiliserats.


Vad tror du händer på villamarknaden i höst?

– Jag tror inte att det blir några större förändringar på marknaden under hösten eftersom det förväntas bli ytterligare en eller två räntehöjningar. Först när vi har passerat räntetoppen kommer fler att våga köpa. Det finns då ett stort uppdämt flyttbehov som kommer att sätta fart på marknaden till våren med en sakta men stadig prisuppgång som följd.Vilka är dina bästa tips för en lyckad villaförsäljning?

– Som alltid gäller det att börja förbereda försäljningen i god tid. Bland annat genom att passa på att ta exteriöra bilder medan det är fint ute. Vi kan hjälpa dig med alla tänkbara förberedelser och ge rådgivning kring värdehöjande åtgärder. Mitt bästa tips för en smidig villaförsäljning är att använda Bjurfors tjänst På Förhand.

Köp din nästa bostad innan den är till salu

Många av våra bostäder säljs direkt via vår Boagent utan att nå den publika marknaden. Ligg steget före i din bostadskarriär och skapa en bostadsbevakning.

Skapa bevakning