Styla din uteplats – inspiration och tips för att fixa till uteplatsen inför försäljning

Uteplatsen har blivit allt viktigare för den som letar bostad. Inför en försäljning är det därför viktigt att även uteplatsen visar upp sig från sin bästa sida. Här får du inspiration för hur du kan styla uteplatsen inför försäljning. 

Uteplats inspiration: två solstolar i halvskugga i en lummig trädgård med blommande vallmo

Inspiration till din uteplats – inred som inomhus fast utomhus 

Att se till att gräset är klippt, ogräset är bortrensat och utemöblerna är avtorkade är en självklarhet för de flesta – men hur mycket fokus läggs på styling och inredning av själva uteplatsen? För den som funderar på att sälja sin bostad kan det vara minst lika viktigt att styla hemmet utomhus som inomhus. Uteplatsen ska kännas inbjudande och ge en försmak av vad som väntar spekulanterna inuti bostaden. Ett sätt att få uteplatsen att kännas riktigt ombonad är att inreda som inomhus fast utomhus. 

Uteplats inspiration: en altan med ett härligt uppdukat bord och ett parasoll 

Uteplats inspiration: en solig altan med träfåtöljer, ett uppdukat cafébord och gröna krukväxter

Skapa olika rum på din uteplats 

Att skapa effekten av olika rum ger din uteplats en ombonad känsla. Med en pergola eller segelduk som tak, en spaljé som vägg och en matta på altanen kan du skapa känslan av olika rum utomhus. Även höga växter i stora krukor kan vara effektfulla som rumsavdelare, exempelvis prydnadsgräs.  

  Uteplats inspiration: en altan fint inredd med lyktor och gröna träd runtomkring

Lägg till textilier och inredningsdetaljer  

Ett effektivt sätt att inreda en inbjudande och hemtrevlig uteplats är att använda textilier, gärna i olika färger och material. Tänk kuddar, plädar, bordsdukar och mattor. 

Använd också inredningsdetaljer som passar på uteplatsen, exempelvis vaser, lyktor och andra prydnadsföremål.  

Uteplats inspiration: ett härligt uterum med många gröna växter  

Blommor och gröna växter skapar närhet till naturen 

Vi mår bra av naturen och av att ha grönska omkring oss – med blommor och gröna växter på uteplatsen känns naturen nära, oavsett vilket läge bostaden har. Välj växter utifrån vilken känsla du vill skapa. Olivträd, citrusträd och lavendel är exempelvis passande för att skapa en medelhavskänsla på uteplatsen. Beroende på säsong finns det också en uppsjö av konstväxter att välja mellan. 

Uteplats inspiration: en uteplats i skymning med upplyst pool, en hängstol och fin utebelysning

 

Glöm inte belysningen 

Även om du säljer under sommarhalvåret när det är ljust under visningen så är det trevligt att som köpare få se bilder av huset vid skymning. Sträva efter en kombination av allmänbelysning och dekorationsbelysning, precis som när du ordnar homestyling inomhus. Utmaningen utomhus är att det ofta saknas fyra väggar och ett tak att montera belysningen på. Som tur är så finns det ett stort utbud av utomhusbelysning idag och många alternativ som inte kräver montering. Väv gärna in naturen på din uteplats genom att belysa träd och annan växtlighet – det ger en effektfull touch. 

Uteplats inspiration: en halvskuggig altan med fina blommor och en mysig sittgrupp

 

Uteplatsen präglar första intrycket av bostaden 

Tänk på att om uteplatsen är det första man möter när man besöker bostaden så sätter den också första intrycket för hela bostaden. Spekulanter kan börja fundera på hur väl säljaren har tagit hand om resten av huset ifall trädgården är vildvuxen. Uteplatsen måste se städad och välordnad ut. Prioritera att göra trädgården extra fin framför huset och vid uppfarten. Genom att styla din uteplats visar du upp bostadens fulla potential och maxar dina chanser till en lyckad försäljning. 

Unik inredning med The Norrmans på Häckeberga Slott

Det framgångsrika TV-paret Anna och Lars Norrman är kända för sin unika inredningsstil och kreativa designlösningar. Anrika Häckeberga Slott som slog upp portarna på nytt efter sex månaders intensivt försköningsarbete. Få en inspirerande rundvisning i de nyrenoverade lokalerna.

Läs mer om inredning

Styla inför fotografering – så gör proffsen

Du ska sälja din lägenhet eller ditt hus, och funderar på att styla hemmet med en professionell stylist. Men, hur fungerar det? Vi berättar hur det går till.

Läs mer om att styla hemmet