Till salu eller såld – låt inte slumpen avgöra din bostadsförsäljning

Bostadsmarknaden har vaknat till liv igen i samband med att Riksbanken valt att sänka styrräntan och inflationen har gått ner. Dock är utbudet fortsatt stort. Men misströsta inte, det går att sälja sin bostad både snabbt och till ett bra pris.  Här är knepen som lyfter din bostadsförsäljning.

Du som står inför en försäljning av din villa eller lägenhet har säkert följt både prisutvecklingen samt rubrikerna kring räntebesked och inflation under 2024. Även om bostadsmarknaden har vaknat till liv är vi långt ifrån de pandemiboostade rekordåren i början på 2020-talet. Det är fortsatt en långsammare marknad, det behöver dock inte alls betyda att det är omöjligt att byta bostad. Tvärtom, med rätt mäklare och med rätt förutsättningar kan du göra en bra bostadsaffär. Vi har talat med två av Bjurfors skickliga mäklare för att få de bästa tipsen och råden inför en lyckad bostadsförsäljning.

 

Hur säljer jag min bostad bäst?

När är det bäst att sälja?

Det går bra att sälja året runt. Det är klart att villor med pool eller en prunkande trädgård får mer uppmärksamhet under vår och sommar, därför skulle jag rekommendera dig som bor så att sälja eller att åtminstone fotografera din bostad när det är ljust och grönt ute, säger Michaela Vidén som är specialist på villor hos Bjurfors.

För lägenheter finns det andra säsongsbetonade faktorer att vara uppmärksam på.

Ett sätt att optimera din försäljning av din lägenhet är att tänka på din målgrupp. Större lägenheter som passar familjer är enklare att sälja nu när skolorna och vardagen är tillbaka, än under till exempel sommarlovet då barnfamiljen är mer upptagen av att ha semester än att leta efter ett nytt hem. För mindre lägenheter finns det ingen lågsäsong utan de säljs året runt, säger Frida Jakobsson som är en framgångsrik mäklare med inriktning på bostadsrätter.

Michaela och Frida

Michaela Vidén och Frida Jakobsson är skickliga mäklare som råder dig hur du säljer din bostad på bästa sätt. 

salja-bostad
Tänk på din målgrupp nästa du ska sälja din bostad, genom att tajma försäljningen rätt och genom att styla bostaden så att den passar till den som kan vara intresserad av bostaden. 

 

Hur gör jag för att min försäljning ska bli så lyckad som möjligt?

Valet av mäklare har aldrig varit viktigare. Välj en mäklare som kan erbjuda ett stort kundregister där köpklara intressenter finns representerade, hos oss på Bjurfors matchas din bostad alltid med vårt register av köpare som letar efter en bostad som din. Det är också viktigt att välja en mäklare som har muskler nog att marknadsföra din bostad på absolut bästa sätt, med en strategisk marknadsföringsplan och med ett snyggt och tilltalande material. Idag är fotografering och styling extremt viktigt, säger Frida Jakobsson.

Michaela Vidén fortsätter:

Se till att bostaden är i så gott skick som möjligt inför försäljningen. Om du ska sälja en bostad med stort renoveringsbehov kan detta väcka tveksamhet hos många spekulanter, eftersom det är svårt att estimera vad slutnotan hamnar på. Överväg att renovera och uppdatera din bostads skick inför försäljningen för att underlätta affären.

 

Ska jag köpa eller sälja först?

I dagens marknad råder både vi som mäklare och banken att sälja först. Då vet du vad du får för din bostad och på så vis vilken budget du har inför ditt nästa bostadsköp. Nu för tiden är det vanligt med längre tillträde upp mot ett halvår är inget ovanligt, för att både köpare och säljare vill genomföra sina bostadsköp och försäljningar i en lugnare takt, säger Frida Jakobsson.

 

Vilket är det vanligaste misstaget en bostadsäljare gör?

Du förbereder dig inte tillräckligt och då blir det stressigt att få ihop allt inför försäljningen. Vi ser att ju bättre förberedd du och din bostad är, desto smidigare och mer lyckad blir säljprocessen, säger Michaela Vidén.

Frida Jakobsson fortsätter:

Ett annat misstag är att säljaren väljer mäklaren som tar lägst arvode, och förlitar sig på att bostaden ska sälja sig själv. I rådande marknad är det ännu viktigare att vända sig till en erfaren aktör som redan har ett brett kundregister och som har noggrant utvalda processer för att lyckas med din försäljning. Även om kostnader för en skicklig mäklare och hjälp med styling kan kännas stor så brukar det ge avkastning på sikt eftersom en välstylad bostad med rätt marknadsföringsstrategi lockar fler och rätt kunder och därmed har större chans att säljas till ett bra pris.

energideklaration-ljust-vardagsrum-oppen-altandorr

En stylad bostad  kan locka fler och rätt spekulanter till visningen. 

 

Är det bättre att sälja på förhand? Varför i så fall och hur fungerar det?

Att sälja sin bostad genom På Förhand® innebär att vi förbereder en försäljning på bästa tänkbara sätt. Din bostad matchas med vårt breda spekulantregister där köpklara intressenter söker en bostad som din. En På förhand-bostad syns till exempel på vår hemsida och i andra marknadsföringskanaler. Genom att använda konceptet På förhand kan du som säljare styra premisserna för försäljningen till din fördel, här behöver vi inte anpassa oss efter konkurrerande lägenheter som visas i området just nu. Många av mina säljare väljer att sälja på förhand för att de får ett förhandsbud på rätt pris samt ett tillträde som de önskar. Det blir ofta en smidigare och tryggare försäljning, förklarar Frida Jakobsson.

Är det lika svårt som man läser i tidningarna att sälja just nu?

 Det är en trög marknad på så sätt att köparna vill överväga noga innan de är redo att göra affär. Så varje affär tar ofta längre tid än vad man räknat med, säger Michaela Vidén.


Finns det åtgärder jag kan göra som ”garanterat” gör att jag säljer min bostad enklare, smidigare (och dyrare)?

Var delaktig i samarbetet med din mäklare för att göra försäljningsplanen så bra som möjligt. Din mäklare kan hjälpa dig med vilken typ av renoveringar eller andra förbättringar av ditt hem som du kan göra för att öka chanserna till en bättre försäljning. Anpassa stylingen av bostaden till din målgrupp, det ska vara enkelt för spekulanten att visualisera sitt liv i bostaden. Det är också viktigt att din bostad prissätts rätt i förhållande till nuvarande marknadsläge. Du kommer inte få lika mycket betalt som grannen fick när hen sålde under pandemin, å andra sidan behöver du heller inte betala lika mycket för din nya bostad som du skulle fått göra för ett par år sedan, säger Frida Jakobsson.

 

Bjurfors säljer snabbare och till bättre pris

Enligt statistik från Svensk Mäklarstatisk förmedlar en Bjurforsmäklare bostäder till ett högre genomsnittligt kvadratmeterpris än mäklare på konkurrerande företag i branschen. Vi har också i genomsnitt kortare säljtid  på bostäder vi förmedlar, jämfört med våra konkurrenter.  Vill du få din bostad såld? Boka ett kostnadsfritt möte med en av våra mäklare idag. 

Vill du sälja bostad?

Funderar du på att sälja din bostad? På Bjurfors vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Ja, jag vill sälja bostad