Styla inför fotografering – så gör proffsen

Du ska sälja din bostad och funderar på att styla hemmet med en professionell stylist. Men, hur fungerar det? Vi berättar hur det går till.

Många mäklare har nära samarbeten med professionella stylister inom homestyling. Att styla för att visa hemmet på bästa sätt gör att fler personer lägger märke till bostadsannonsen, och att fler köpsugna personer även kommer på visningen. Det i sin tur kan betyda att fler bjuder på bostaden, vilket är positivt för slutpriset. Oavsett om du ska sälja lägenhet eller hus är det självklart viktigt att få rätt betalt.

 

Stylisten vet hur just du bäst kan styla inför fotografering

Stylister arbetar givetvis på olika vis, och har även olika paket eller erbjudanden. När det kommer till att välja en stylist kan din mäklare hjälpa dig att hitta rätt och komma med rekommendationer utifrån just ditt hem.

Styla vardagsrum inför fotografering

Det är nämligen bostadens behov som avgör vilken typ av homestyling (kallas även homestaging) som du har mest nytta av. Om du exempelvis har ett helt tomt hem utan några möbler så har det såklart helt andra behov än ett fullt inrett hem. 

 

Styla hemmet utifrån målgrupp och miljö 

– I ett första steg besöker våra stylister bostaden. De ser vilka möjligheter som finns och vad som kan göras med den tänka målgruppen i åtanke. Stylisternas verktyg är en mängd olika inredningsstilar och ett brett sortiment med möbler för alla tänkbara bostadsmiljöer, berättar Petra Jensen, kreativ chef och stylist på Bjurfors Home i Skåne.

Styla inför fotografering - tips från Petra Jensen, kreativ chef och stylist, Bjurfors Skåne
Petra Jensen, kreativ chef på Bjurfors Home Skåne

Målgrupp är en viktig sak att tänka på när det gäller möbler. Det som passar i patriciervillan passar inte i studentlyan, så att säga. Ditt hem ska inte upplevas som ytligt och stylat, utan som levande och bebott, påpekar Petra Jensen: 

– Målet är som sagt att lägenheten eller huset inte bara ska kännas som en bostad, utan som det hem det faktiskt är. En plats för vila och avkoppling, skoj och gemenskap. Rent estetiskt ska miljön vara tilltalande, med en stark atmosfären .

Våga ta ett lite större grepp i stylingen

– Om det är en genomgripande homestyling av en tom bostad kommer stylisten ut för att planera stylingen. Det skrivs listor på vad som ska plockas med och man gör en målgruppsanalys där man både tittar till köpare, bostaden och området, förklarar Petra Jensen och fortsätter:

– Efter att den nya  inredningen har levererats och belysning eller andra installationer är på plats, skapar våra skickliga stylister den nya boendemiljön, med allt vad det innebär. När det är klart lämnas nycklarna över till mäklaren som bokat tid för fotografering.

Styla_infor_fotografering_sovrum

Det kräver både känsla för detaljer och modet att våga ta lite större grepp. Det gäller helt enkelt att marknadsföra bostaden utifrån ett helhetsperspektiv, vilket är väldigt svårt att göra på egen hand. Det är därför det är smart att använda professionell homestyling

 

3 tips inför fotografering

  1. De som tittar på bostäder idag har höga krav. De kan till och med välja bort att gå på visning på bostäder enbart på grund av fotografierna. Riktigt bra bilder som visar din bostad från dess rätta sida: De gör skillnad!

  2. Fotografering av bostäder inför försäljning handlar inte om att dokumentera bostaden in i varje liten detalj, utan om att lyfta fram känslan av att hur det är att bo i hemmet. 

  3. Det är inte alltid som alla rum fotograferas inför försäljning. Inte heller brukar varje rum fotograferas ur alla vinklar. Kanske fotas inte varje hörn av trädgården, utan bara en viss del. 

Resultatet av att styla inför fotografering? En bostad som visar upp sina bästa sidor – och på så sätt lättare hittar rätt köpare.

Homestyling före och efter – se skillnaden i bilder

Att renovera sin bostad inför en försäljning kan vara ett sätt att öka värdet på bostaden. Men alla uppgraderingar är inte värt pengarna. Vi har listan över vilka renoveringar som du ska satsa på – och vilka du helst ska undvika.

LÄS MER