Fortsatt högtryck för spanska fastigheter

Trots att 2022 blev ett tufft år för fastighetssektorn på många håll utgör svenskfavoriten Spanien ett av få undantag. I Spanien klättrade bostadspriserna stadigt under hela året. Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland, spår att trenden med stigande priser och hög utländsk efterfrågan kommer att hålla i sig även under 2023.

Det är många som drömmer om att köpa en bostad i Spanien. Det behagliga klimatet, en mer aktiv livsstil och relativt låga priser är de främsta anledningarna till att Spanien fortsätter att locka människor från hela Europa. Dessutom har pandemin gett fler möjlighet till att jobba på distans vilket har lett till en avsevärd ökning av antalet utländska spekulanter som vill köpa lägenhet eller hus i Spanien.

 

Spanska bopriser går emot trenden

Trots det osäkra ekonomiska läget visar nya siffror från värderingsinstitutet Tinsa att Spanien går emot den globala trenden med sjunkande priser. I Spanien steg bostadspriserna med hela 8,8 procent under 2022.

– Även i Spanien brottas man med inflation och högre räntor, men ändå har priserna fortsatt att stiga. En viktig förklaring är den stora utländska efterfrågan. I Spanien är det över 140 olika nationaliteter som köper bostäder. Det gör efterfrågan mer konstant och mindre känslig för lokala eller regionala nedgångar i ekonomin. Under första halvan av 2022 slogs det rekord i utländska köp i Spanien, säger Fredrik Kullman.

Färre svenska köpare på den spanska bostadsmarknaden

Fastän de utländska köpen blev fler under 2022 så nådde de svenska köpen historiskt låga nivåer, enligt data från inskrivningsmyndigheten Registradores. Oro för räntehöjningar och medias rapportering om dalande priser på den svenska bostadsmarknaden kan var dämpande faktorer. Tidigast efter sommaren tror Fredrik Kullman att den bilden kan förändras.

Den ekonomiska osäkerheten och stora nedgången på svensk bostadsmarknad gör att många svenskar just nu väljer att avvakta. Vi tror att det kommer dröja ytterligare minst sex månader innan det tar fart igen, säger Fredrik Kullman.

Många fördelar med att köpa fastighet i Spanien

Spanien är det mest populära landet att köpa bostad i för svenskar. Det är också ett av de mest unika och spektakulära länderna i Europa. Här kan du ta del av fantastiska kultur- och matupplevelser, njuta av vacker natur och solsken året runt samtidigt som levnadskostnaderna är lägre än i Sverige och du har tillgång till bra samhällsservice och sjukvård. Att köpa en bostad i Spanien kan också vara ditt livs investering. Fredrik Kullman förväntar sig att priserna fortsätter uppåt under 2023.

Min prognos är svagt stigande priser det kommande året. Spanien är fortfarande en av Europas mest undervärderade bostadsmarknader, och det finns en stark utländsk investeringsvilja samtidigt som tillgången på bostäder är begränsad.

spanska-fastigheter-investera

Optimalt läge att investera i ett boende i Spanien

Jämfört med de klassiska svenska semesterorterna får du nästan alltid mer för pengarna i Spanien. Här finns allt från billiga hus till lyxvillor. Men det är viktigt att investera i rätt bostad och i rätt område. Marbella, Torrevieja, Alicante, Malaga och Mallorca är några exempel på ställen som är populära bland svenskar. Oavsett om du letar efter en semesterbostad eller ett permanent boende menar Fredrik Kullman att nu är det bästa tillfället på länge att investera i spanska fastigheter – om man har pengarna.

Nu är en väldigt bra tidpunkt att köpa fastighet i Spanien. Turismen är tillbaka på höga nivåer och det har slagit igenom på hyresmarknaden. Hyr du ut bostaden när du inte använder den är chansen mycket god att din investering ska bli kostnadsneutral, eller till och med generera avkastning på kort sikt.

Har man inte sparat ihop tillräckligt med kapital för att investera just nu tycker Fredrik Kullman att man ska använda tiden till att sätta sig in i marknaden och etablera kontakt med en erfaren köpmäklare för att göra det framtida bostadsköpet så smidigt som möjligt.

Då är du startklar när det väl blir dags. Dessutom kan saker ändra sig snabbt. Detta om något har vi lärt oss de senaste två, tre åren, avslutar Fredrik Kullman.

 

Fredrik Kullman tipsar – så förverkligar du drömmen om ett boende i Spanien:

  1. Välj rätt bostad. Bjurfors har ett brett utbud av lägenheter och hus till salu i Spanien. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära. Utgå från dina egna önskemål. Tänk igenom noga vilka attribut som är viktiga för dig innan du börjar leta. Är det ytan, utsikten, eller närhet till havet? Vill du köpa hus i Malaga eller en lägenhet på Mallorca?

  2. Bästa stället att köpa hus i Spanien. Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.

  3. Tänk igenom finansieringen. Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.

  4. Spanskt bolån. I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.

  5. Tjäna pengar på uthyrning av bostaden. Om du planerar att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.

  6. Ta hjälp av svenska mäklare i Spanien. Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas. Bjurfors har erfarna svenska mäklare på flera olika orter i Spanien, och erbjuder även kostnadsfri digital rådgivning genom olika webbinarier om olika ämnen kring att genomföra en bostadsaffär i Spanien.

  7. Börja leta redan nu. Inled din spanska bostadsdröm genom att snabbt och enkelt skapa en bevakning, så missar du inte drömbostaden när den väl dyker upp.
fredrik-kullman-vd-bjurfors-sverige

Nu är en väldigt bra tidpunkt att köpa fastighet i Spanien.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland

Hitta ditt drömhem

Vi guidar dig steg för steg till en bostad i Spanien – delta på våra webbinarier

Här har du möjlighet att ta del av våra kostnadsfria webbinarier om Spanien med Bjurfors spanska experter. Du kommer bland annat att få en genomgång av olika bostadsområden i Spanien, hur det är att bo där och vad som särskiljer dem.

Läs mer

5 tips för dig som vill köpa bostad i Spanien

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny bostad, särskilt när det är fråga om ett hus eller lägenhet utomlands. För att få till en så smidig affär som möjligt är det därför bra att ha koll på vad som gäller just i det landet, alltifrån kontantinsats till amorteringskrav.

Tips: Köpa bostad i Spanien