Sängar med design och känsla

En god nattsömn är viktigt för att trivas i sitt hem. Det anrika svenska familjeföretag DUX har ända sedan start haft som ambition att tillverka världens skönaste sängar. För att uppnå detta tillämpas avancerad sömnforskning och teknik tillsammans med ett gediget svenskt hantverkskunnande.


Kvalitetssängar som bidrar till bättre nattsömn

Mycket har hänt sedan den första DUX-madrassen tillverkades år 1926 i Malmö. Idag drivs företaget i den fjärde generationen och DUX-sängar finns i mer än 300 butiker världen över. Trots den stora internationella framgången förblir DUX ett svenskodlat företag med tillverkning i Sösdala samt Portugal. För tre år sedan tog Henrik Ljung över som koncern-VD efter sin far Claes Ljung.

Jag är väldigt stolt över att ha fått äran och förtroendet att leda familjeföretaget. Det är mäktigt att tänka tillbaka på generationerna före och att ha fått ansvaret att bygga vidare på en nästan 100 år lång tradition av säng- och möbeltillverkning, säger Henrik Ljung.

sang-inspo-dux-sovrumRå betong och mjuka textilier ger det här sovrummet dess särskilda känsla. Sängen är klassiska Dux 1001.

 

Ikoniska möbler

Det råder ingen tvekan om att en snygg designklassiker kan bli rummets mest stilsäkra blickfång. Under åren har DUX expanderat verksamheten till att även inkludera möbler att både sova och sitta i. Först utvecklades bäddsoffan som blev en riktig succé och banade väg för fåtöljer, soffor och stolar. Det som karakteriserar samtliga DUX-produkter är avskalad elegans i kombination med komfort.

På 60-talet inleddes ett samarbete med den internationellt kända möbelformgivaren Bruno Mathsson, berättar Henrik Ljung. Han tog fram bland annat vilstolen Pernilla och fåtöljen Jetson som blivit världsberömda möbelikoner och fortfarande är högst aktuella. Det var då det tog fart på riktigt. Sedan dess har vi bland annat tagit hjälp av arkitekt- och designtrion Claesson Koivisto Rune samt Norm i Köpenhamn. Dessutom har vi en hel del duktiga formskapare in-house som gjort många omtyckta klassiker, exempelvis stolen Sam och liggfåtöljen Superspider.ikoniska-moblerKarin, Pernilla och Jetson, tre designklassiker signerade ikonen Bruno Mathsson.dux_historia_eric_claes_ljung_bruno_mathssonEric, Claes Ljung och Bruno Mathsson.

Bjurfors stylingbolag Bjurfors Home har ett fint samarbete med DUX kring styling av Bjurfors Beyond-bostäder. Vid tillfällen då bostäder är tomma eller saknar möbler handplockas designikoner för att lyfta bostadens exklusivitet ytterligare. DUX-möblerna kombineras sedan med möbler från Bjurfors Homes eget stora sortiment, eller tillsammans med säljarens egna under försäljningsperioden. 

 

Hållbart hantverk och komfort som varar livet ut

En DUX-säng är en investering i god sömn som håller livet ut och blir en självklar följeslagare på bostadsresan. Materialen utgörs av slitstarkt furu från tallar som har fått växa långsamt samt svenskt höghållfast stål. En stor del av monteringen görs för hand vilket ger en extra touch av kvalitet. Många av sängarna består av utbytbara komponenter som ger både en ’komfortflexibilitet’ och en oslagbar livslängd.

Redan från början var tanken att man inte skulle behöva byta ut hela sängen bara för att madrassen blivit dålig. Därför erbjuder vi skräddarsydda lösningar med moduler som går att bytas ut eller flytta runt för att kunna anpassas för olika kroppar och behov. Det är en utmaning att hitta bra material som håller länge och ger maximal bekvämlighet. Men vi har många nöjda kunder som har sovit gott i samma säng i 30–40 år så jag tror att vi har lyckats ganska bra, ler Henrik Ljung.

sang-inspo-dux_dante-1

Provsov på hotell

Många av världens mest exklusiva hotell väljer att inreda rummen med DUX-sängar för att erbjuda sina gäster bästa tänkbara nattsömn. Grand Hôtel i Stockholm, Burj Al Arab i Dubai och Hotel D’Angleterre i Köpenhamn är endast några få exempel. Dessutom har DUX öppnat ett eget boutiquehotell i Malmö, THE DUXIANA, där gästerna kan prova deras sängar och andra möbler.

Det kändes spännande att kunna ta DUX’ globala mono-brand butikskoncept DUXIANA ett steg längre, säger Henrik Ljung. Hotellet är byggt med fokus på sängen för att gästerna verkligen ska kunna uppleva våra produkter. Man kan välja rum efter vilken typ av säng man vill provsova.

sang-inspo-dux-astoriaAtt få välja vilken säng du vill provsova, ett verkligt drömuppdrag.

 

Fyra generationer av pionjäranda

DUX etablerade sig i USA redan 1949 och i slutet av 90-talet spred sig DUX berömmelse via DUXIANA butiker över hela Europa.

När min far tog över företaget drömde han om att ha butiker i Köpenhamn, Stockholm och Oslo, minns Henrik Ljung. Nu finns vi på ett hundratal platser runt om i världen. Far var även först med att introducera mono-brand butikskonceptet just för att få mer kontroll över distributionen och profileringen, vilket var banbrytande på den tiden.

clas-ljung-henrik-ljung

 

Claes och Henrik Ljung.

Det var också Claes Ljung som införde det världsunika Pascalsystemet med utbytbara spiralkasetter.

Det återstår att se vad vi i den fjärde generationen kan bidra med. Just nu håller vi på att modernisera och förbättra. Vår online-närvaro, marknadsföring och produktutveckling är några viktiga utvecklingsområden som vi jobbar med, avslutar Henrik Ljung.

 

En historisk återblick

Allt började år 1924 när den svenska chokladtillverkaren Efraim Ljung tog in på ett litet hotell i Chicago. Efter att ha sovit en natt i den sköna hotellsängen skar han försiktigt upp madrassen med en fickkniv för att se hur den var konstruerad. Inuti fann han ett flexibelt spiralsystem, som han la på minnet innan han sydde ihop madrassen efter sig. Väl hemma i Sverige började Efraim experimentera med metallspiraler av varierande styrka och elasticitet. 1926 grundade han DUX och började tillverka madrasser i Malmö.

Nästan hundra år och fyra generationer senare har DUX blivit ett globalt varumärke. Idag driver Efraim Ljungs fyra barnbarnsbarn – Henrik, Charlotte, Anders och Oscar – företaget vidare på det sätt som tidigare generationer stakat ut.

dux-henrik-charlotte-anders-oscarNästa generation Ljung driver företaget vidare, Henrik, Charlotte, Anders och Oscar.

 

PASCALSYSTEMET – SÅ FUNGERAR DET

Årtionden av gedigen forskning och innovation har resulterat i sängar som främjar djupsömn. Det revolutionerande Pascalsystemet med utbytbara fjäderkasetter gör att man kan personanpassa sin sida av sängen för att få optimalt stöd och komfort. Eftersom varje kropp är unik är kassetterna utformade för att passa olika kroppstyper såväl som kroppsdelar. Kassetten vid axlarna reducerar tryckpunkter som kan hämma cirkulationen. Kassetten vid höfterna bidrar till att hålla ryggraden i en rät linje samtidigt som ryggmusklerna kan slappna av. Kassetten för benen höjer upp benen en aning för att ge ryggraden den önskvärda räta linjen och garantera cirkulationen till fötterna.

 

Köksinspiration: Kvalitet, form och funktion

Köket är hemmets hjärta. Det är där vi samlas kring god mat tillsammans med nära och kära. Att investera i ett tidlöst kvalitetskök bidrar inte bara till extra komfort i vardagen utan kan även öka värdet på bostaden.

Få köksinspiration