5 proffstips för dig som ska sälja lägenhet i Spanien

Utgångspriser, styling och rätt tid att sälja. Här får du 5 proffstips som hjälper dig som ska sälja lägenhet eller hus i Spanien att göra en så lyckad bostadsaffär som möjligt.

För att få expertens bästa råd tog vi en pratstund med Jerry Kyrk, som är mäklare på Bjurfors i Marbella. Jerry har under flera år utsetts till Bjurfors mest framgångsrika fastighetsmäklare i Spanien, och har sin hemvist i Marbella där han uppskattar den internationella atmosfären och det milda klimatet. 

Här kommer de fem viktigaste sakerna att ha koll på när du ska sälja hus, fastighet eller lägenhet i Spanien.

Jerry_Kyrk_MarbellaJerry Kyrk, mäklare på Bjurfors i Marbella, ger sina bästa råd kring hur du bäst går till väga när du ska sälja din bostad i Spanien.

 

1. Sälj i Spanien under rätt tid på året

Tänk igenom under vilken period på året du bör sälja din spanska bostad. Funderar du på att sälja din bostad under sommaren? Tänk då på att om du även hyr ut din bostad under sommaren kommer det att bli väldigt svårt att få till visningar för potentiella köpare. Dessutom kan det vara stökigt när det är hyresgäster i bostaden, och det ger inte det bästa intrycket av din bostad. Kunder är nere en förutbestämd period och de vill se bostäderna de gillar då, de kan inte vänta på att hyresgäster flyttar ut.

Det kanske är bättre att vänta med försäljningen tills efter sommaren, alternativt inte hyra ut den när den är till salu.

Tänk på att om bostaden är svår att visa kan den snabbt få ett rykte om sig att vara svår att se.

 

2. Lita på din mäklare när ni sätter utgångspris

Det är många parametrar som spelar in. Kanske har en granne sålt för ett väldigt bra pris? Då är det naturligt att man vill ha samma pris. Men det finns ett antal olika parametrar som spelar in, till exempel läget i samhället, orientering, utsikt, standard, renovering, storlek på terrass och inte minst inredning och möbler. Vi använder de system vi har tillgång till, samt tar alla parametrar i beaktande och föreslår ett utgångspris baserat på priser i föreningen, området samt bostadens specifika fördelar och nackdelar.

Det är lättare att sälja bostad i Spanien om du behåller möblerna inför fotografering och visning av bostaden.En möblerad – och gärna stylad – bostad är lättare att sälja än en omöblerad. Ofta får du också bättre betalt i slutändan för en fint inredd bostad.

 

3. Behåll möblerna i bostaden tills den är såld

Har du redan köpt ny lägenhet eller ett nytt hus och flyttat alla möbler? Tänk på att de flesta kunder har svårt att se vilka möjligheter en tom bostad har. Det går inte att se proportioner eller tänka sig in i hur trevligt det kan bli. En inredd bostad är lättare att sälja än en tom bostad, och du får inte sällan bättre betalt om din bostad är fint inredd.

 

4. Styla din bostad inför försäljning

Det kan kännas enklast att sälja din bostad i Spanien i det skick den är. Särskilt när man själv sitter i Sverige och har svårt att komma ner på plats. En stylad bostad är dock oftast lättare att sälja och normalt går det även snabbare att sälja en stylad bostad. Det behöver inte handla om att göra om allt, utan kan räcka att ta bort några saker och lägga till annat som fräschar upp bostaden.

 

5. En mäklare, hela marknaden

Det kan vara lätt att tro att det går fortare att sälja om man ger bostaden till så många mäklare som möjligt. Men det fungerar inte riktigt så. Vi mäklare jobbar via en listningsservice där alla bostäder, oavsett mäklare, läggs in. Alla mäklare i systemet ser bostaden och kan erbjuda den till sina respektive kunder. Vi utgår alltid efter kundens önskemål, var vill kunden bo, storlek på bostad, pris och så vidare. När vi söker i systemet så presenterar vi de bostäder som uppfyller kundens önskemål, oavsett vilken mäklare som lagt in objektet. Du når med andra ord hela marknaden, även internationellt, men behöver bara en mäklare.

Dessutom, ju fler mäklare som har uppdraget att sälja fastigheten, desto fler nycklar ska ut. Det blir svårt att veta vem som var i bostaden, och vid vilken tidpunkt. Visningar kanske krockar med varandra om två eller flera mäklare kommer till bostaden samtidigt. Med en enskild mäklare för din bostad har du kontroll, och mäklaren har ansvaret för bostaden.

solkusten-gata-mijas-pueblo

Funderar du på att sälja bostad i Spanien

Våra mäklare på plats i Spanien talar svenska och hjälper dig gärna med alla frågor och tankar du har kring att sälja bostad i Spanien. Sälja hus, sälja fastighet eller sälja lägenhet i Spanien, vi guidar dig hela vägen.

Med ett stort antal aktiva intressenter i vårt köparregister kan vi på bästa sätt matcha din bostad mot intresserade köpare av en spansk bostad. Det gör det möjligt för dig som säljare att göra en smidig och god affär – med maximalt betalt för din spanska bostad.

Boka möte med mäklare.

Guide: Mäklarens roll i Spanien

Som hemma, fast ändå inte. Att köpa bostad i Spanien går inte till på samma vis som i Sverige. Mäklarens roll är inte densamma, och flera olika mäklare kan marknadsföra samma bostad. Här får du de smarta tipsen som gör din spanska bostadsaffär smidig.

Läs mer