- Start
- Köpa bostad
- Guide: Så fungerar det att köpa nyproduktion
Guide: Så fungerar det att köpa nyproduktion
Är du nyfiken på ett helt nytt hem där du själv kanske fått vara med och påverka materialval och utseende? Inför ett sånt val kan det vara många frågor du har som köpare: Hur lång tid tar det, passar det alla – och vad är viktigt att tänka på? Vi guidar dig till hur det fungerar att köpa nyproduktion.
Det finns flera fördelar med att köpa nyproduktion. Samtidigt finns det flera delar som är viktigt att tänka på när man väljer att köpa nybygge. Vi går igenom vanliga frågor och svar om nyproduktion.
Vilka fördelar finns det med att köpa nyproduktion?
– Känslan av att flytta in i en bostad som ingen annan har bott i är speciell. En fördel är möjligheten att påverka inredningen, med olika tillval som golv, köksinredning, vitvaror, kakel eller klinker. Det kan vara skönt att veta att nyproduktion säljs till fast pris, utan budgivning. Dessutom är det oftast gott om tid att genomföra sin egen försäljning av nuvarande bostad.
För vem passar en nyproducerad bostad?
– Alla som inte behöver flytta omgående. Idag är det inte bara en nyproducerad bostad du köper, utan också en livsstil och ett koncept runt det som bostadsutvecklaren tagit fram.
Hur lång tid tar nybygge?
– Det tar olika lång tid, men det vanligaste är att det är inflyttning två år efter att försäljningen av ett nyproduktionsprojekt påbörjas. Men det kan även vara kortare eller längre byggtid.
Hur fungerar det att köpa nyproducerat? Till exempel en bostadsrätt?
– Först behöver du få full koll på bostadsrättsföreningen, projektet och bostäderna. Därefter rekommenderar vi alltid en kontakt med sin bank och att kunden skaffar sig ett lånelöfte. Det är oftast ett krav från bostadsutvecklaren att kunden ska kunna uppvisa ett lånelöfte som är giltigt när avtalet tecknas.
Vilka avtal används när man köper nyproduktion?
– När du sedan valt vilken bostad du vill köpa använder vi oss av olika avtal, exempelvis bokningsavtal som inte är bindande, eller ett bindande förhandsavtal som första steg i köpprocessen. I samband med avtal betalas också en första betalning som kan vara allt mellan 20 000 och 200 000 kronor, förklarar Regina Svantesson.
Hur fungerar det med tillval?
– Någonstans på vägen kan du ofta göra tillval mot en kostnad. Då kan du forma lägenheten till den stil du själv uppskattar och vill bo i. Du behöver absolut inte göra några tillval, utan får en fin bostad oavsett, men däremot kan det vara roligt att göra den lite mer personlig. När inflyttning ska ske så måste du slutbetala din bostad, och sedan är det dags att flytta in.
Är en nyproducerad lägenhet dyrare än andra?
– Priset för nyproduktion varierar från projekt till projekt. Men värt att tänka på är att du får en helt ny lägenhet i en bostadsrättsförening som inte kommer ha några större utgifter för underhåll på väldigt lång tid.
Vad ska man tänka på inför köp av en nyproducerad bostad?
– Läs informationen noga och ställ frågor till mäklarna. Ibland finns inget specifikt att visa ännu, utan man köper sin bostad utifrån en ritning och med hjälp av visualiseringar. Så det är jätteviktigt att man förstår vad det är man köper.
Vad är viktigt att fråga mäklaren?
– Det är bra att ta reda på bostadsrättsföreningens ekonomi så att du får koll på hur det fungerar med kostnadskalkyler med mera. Ställ alla frågor som du behöver svar på för att känna att du faktiskt vet vad du köper.
Vad innebär en intresseanmälan, och är den avbokningsbar?
– En intresseanmälan betyder egentligen bara att du önskar få mer information. Om det är ett projekt som är säljstartat kontaktar vi alla som gör en intresseanmälan. Men är det i ett tidigare skede, innan säljstart, får man oftast information via e-post direkt från bostadsutvecklaren. Självklart är det helt frivilligt att gå vidare och köpa bostad eller inte.
Finns det någon risk med att köpa nyproducerat?
– Många gånger finns villkor om att byggnationen påbörjas först när ett visst antal bostäder blivit sålda eller när bygglovet vunnit laga kraft. Det gör att det finns en liten risk att ett projekt inte blir av. Du riskerar inte att bli av med några pengar, men skulle projektet ställas in får du ju inte någon bostad. Därför är det bra att se att alla villkor uppfyllts innan du säljer eller säger upp din nuvarande bostad.
Hur viktig är mäklaren när jag ska göra en bostadsaffär med en nyproducerad bostad?
– Jätteviktig! Mäklaren är som alltid en länk mellan köpare och säljare. Mäklaren ser till att alla handlingar finns på plats för att bostäderna ska kunna upplåtas på ett korrekt sätt. Mäklaren är kontrollanten i hela affären mellan bostadsrättsföreningen och köparen och finns där för att guida och göra hela processen så smidig som möjligt.
Varför har Bjurfors specialiserade mäklare som bara arbetar med nyproduktion?
– Att man behöver vara specialist på nyproduktion för att kunna göra ett bra jobb tycker vi är en självklarhet. Det är helt andra kvaliteter hos mäklaren som blir viktiga när något som ännu inte finns ska säljas. Dessutom ser juridiken annorlunda ut för nyproduktion jämfört med förmedling av successionsbostäder.
Vad kan jag göra om jag känner mig lite nervös för att köpa nyproduktion?
– Det är värt att veta att vi på Bjurfors alltid följer kunden hela vägen, både vid köpet av nyproduktionen och vid försäljningen av nuvarande bostad. På så sätt kan vi tillsammans med våra successionsmäklare guida kunden genom hela processen av att köpa nyproduktion.
5 tips för dig som vill köpa bostad i Spanien
Spanien är ett utmärkt exempel på ett land där ett bostadsköp är något helt annat än i Sverige. Som svensk är det därför extra viktigt att ha koll på såväl seder som regler för att göra en lyckad affär.
läs mer om att köpa bostad i Spanien