Renovering i Spanien: Så lyckades Eva och Hans skapa drömhemmet

Att renovera bostad i Spanien, vågar man det? Hur gör man det smidigast och bäst? Svenska Hans och Eva köpte en lägenhet i Spanien och renoverade den till sitt drömhem. Här berättar de om hur de gick till väga, och ger sina bästa tips för dig som funderar i samma banor.

Det var ingen självklarhet att Hans och Eva skulle köpa en lägenhet för renovering i Spanien. De började att titta på lägenheter utan renoveringsbehov, men kände hela tiden att det var något som skavde. Det var aldrig helt rätt. De berättar själva:

– Vi tittade på så många lägenheter! Även renoverade. Men även om de var nyrenoverade så upplevde vi att det inte riktigt passade oss. Det var främst funktionaliteten som skiljde, som tvättstuga, el, golv med mera. Som familj är vi nog väldigt skandinaviska i vårt uttryck, design och funktionalitet. Det saknade vi.

Hans och Eva kom fram till att de helst ville ha en lägenhet som de själva kunde sätta sin prägel på, och då föll pusselbitarna på plats. En bostad att renovera efter behov, smak och önskemål var det rätta för dem. De köpte en lägenhet i Palma på Mallorca och beslöt sig för att renovera den.

 

Vilka fördelar såg ni med att köpa en lägenhet som behövde renoveras?

– Vi kunde verkligen göra den till vår egen. Dessutom fick vi kontroll över kvaliteten i den befintliga fastigheten. Vi vet vad som döljer sig i konstruktionen och vi kunde åtgärda något om behovet skulle uppstå.

 

Hur kändes det när ni gav er in på renoveringsprojektet? 

– Vi var väldigt förväntansfulla! Vi kunde knappt vänta tills det var klart...

Paret hade god hjälp av att de varit med om många liknande projekt i Sverige, och därför hade en klar bild av förutsättningarna och omständigheterna vid en större renovering. Det gjorde att de kunde gå in i renoveringen med rätt förväntningar. 

”Vi kände oss aldrig oroliga för projektplanen, kvaliteten eller utförandet.”


Hur gick ni till väga, vad hade ni för hjälp när ni renoverade?

– Man måsta ta hjälp av lokala experter! Det krävs kunskap om kommunens regelverk, kontakter i kommunhuset för att få olika tillstånd, kontakter med köks- och inredningsföretag och mycket annat. Vi tog också tidigt kontakt med ”föreningen” i huset som kan ha synpunkter på eventuellt exteriöra förändringar eller tillägg.

– Vår mäklare Sara MårtenssonBjurfors i Spanien var ovärderlig. Det var på hennes rekommendation som vi fick kontakt med vår entreprenör och arkitekt. Vi tog också hjälp av vår lokala advokat för att granska entreprenadavtalet.

 

Måste man själv vara händig om man vill renovera en bostad i Spanien?

– Nej, det behöver man inte vara. Vi gjorde det enkelt för oss och anlitade en etablerad, välrenommerad arkitekt och entreprenadfirma som hade alla kompetenser och som ansvarade för allt. Det kanske kostar en slant men visade sig vara väl värt insatsen! Det gjorde också att vi kunde sova gott under byggperioden.

I efterhand är Hans och Eva verkligen nöjda med valet av hjälp för renoveringen. 

– De var fantastiska! Mycket hög kvalitet, punktliga, artiga, hänsynsfulla mot grannarna, omtänksamma och oerhört serviceminded. De ställde upp långt utanför vad som ingick i avtalet.

Hans och Eva berättar att de kunde känna sig trygga under tiden som byggnationerna pågick, vilket gjorde renoveringen smidig och hjälpte dem att undvika onödig stress.

– Vi kände oss aldrig oroliga för projektplanen, kvaliteten eller utförandet. Vi var också själv aktiva under hela processen för att tillsammans med arkitekten stämma av och göra olika val.

 

Viktigt att skaffa rätt tillstånd för renoveringen

Hans och Evas entreprenör ansvarade sedan för alla kontakter med och tillstånd från kommunen. Allt från tillstånd att ställa en bil på gatan under en timme till tillstånd för omfattande extern byggnation på takterrassen. Och kontakter med olika leverantörer såsom kök, el-armaturer och golv.

– Vi tog också hjälp av företagets inredningsarkitekt respektive arkitekt som åkte runt med oss till olika leverantörer för att göra olika val. Det var bara att hoppa in i deras bil och åka runt. Det sparade vi massor av tid på.

 

Hur upplevde ni kostnaderna för renoveringen i Spanien jämfört med svenska priser?

– Priserna var ungefär som i Sverige. Kom ihåg att man kan använda ROT och RUT även för bostaden i Spanien.

 

Hur känner ni nu inför resultatet av er renovering?

– Vi är mycket nöjda! Kvaliteten på arbetet är hög och det blev precis som vi förväntat oss. Nu har vi en bostad där vi känner oss hemma. Det är ”vår” bostad, om ni förstår vad vi menar.

 

Om ni blickar tillbaka på processen – var det värt det att renovera?

– Absolut. Vi tycker också det är kul att diskutera lösningar, välja inredning, kök, färger med mera. Det blev ett litet familjeprojekt! Det enda mer negativa är att man får vänta några månader med att flytta in.

 

Vad njuter ni mest av med ert hem i Spanien?

– Klimatet och livsstilen! Vi satsade mycket på vår stora takterrass för att kunna vara utomhus, laga mat och umgås.

Fin takterrass med utekök efter renovering i Spanien

Den härliga takterrassen efter renovering blev kronan på verket i Hans och Evas drömhem. Med vackra detaljer, bekväma möbler och utsikt över Palma blev terrassen en plats där de kunde njuta av det behagliga klimatet och den avslappnade livsstilen på Mallorca. Här kunde de umgås med vänner och familj, laga mat utomhus och bara koppla av. Det blev den perfekta platsen för långa sommarkvällar och härliga frukostar i solen. Takterrassen blev verkligen en förlängning av deras hem och en plats där de kände sig helt hemma.

 

3 tips: Hans och Evas råd till dig som funderar kring bostad och renovering i Spanien

  • Att köpa för att renovera är minst lika bra som att köpa färdigt.

  • Precis som i Sverige är en pålitlig entreprenör dock ett måste!

  • Vid renovering är även mäklaren viktigare än vid ett rakt köp. Välj mäklare med omsorg!

 

Bilder: Före och efter Hans och Evas renovering i Spanien

Köket före renovering:Kök före renovering i Spanien

Köket efter renovering:Trevligt kök efter renovering i Spanien

Master bedroom före renovering: Sovrum före renovering i Spanien

Master bedroom efter renovering:Ljust och trevlig sovrum efter renovering i Spanien

 

Snabbfakta

Namn: Hans, 65 år, och Eva, 55 år.

Hemort i Sverige: Malmö

Köpte: Lägenhet i Palma på Mallorca för att renovera

Tid för renovering: Fyra månader

Vi trivs i vår lägenhet för att: Vi gjorde den verkligen till VÅR lägenhet. Vi inredde med vår stil, våra möbler. Den känns inte enbart som en semesterbostad.

Vi trivs i Palma eftersom: Vädret är lagom för oss, och det finns årstidsvariation. Det är ett bekvämt liv, med mycket att se och uppleva på ön. Det är även enkelt att resa till Palma.

Bra lärdom vid vår renovering i Spanien: Vi tummade inte på våra praktiska krav, vilket i efterhand visat sig klokt.

Eva och Hans som renoverat lägenhet i Spanien

Vår mäklare på Bjurfors i Spanien var ovärderlig.

Eva och Hans

Uppgradera livet utomlands

Hitta din drömbostad i Spanien. Här hittar du lägenheter, hus och radhus till salu via Bjurfors mäklare i Spanien.

Hitta mitt drömhem