Ge liv till din planritning så blir den enklare att förstå

En planritning brukar beskrivas som kartan över bostadens planlösning. En planritning kan vara lite svår att förstå. Alexander Lenre Simittchiev på STADSTUDIO arkitekter ger här en rad bra tips på hur planritningen kan tolkas och användas. 

En planritning beskriver på ett funktionellt sett hur bostaden är uppbyggd. Det är ett av de allra viktigaste hjälpmedlen när du ska köpa en bostad, men den har en del begränsningar med tanke på att den inte visar helheten, utan bara våningsplanen.

– Vid ett köp av ett hus eller en lägenhet ser du till exempel inte hur trapphusen ser ut, hur det ser ut i förhållande till andra hus runtomkring eller hur gården ser ut. Men innan du sett bostaden är planritningen det bästa hjälpmedlet du har att använda, säger Alexander Lenre Simittchiev, grundare på STADSTUDIO arkitekter.

 

Tips som gör det enklare att använda en planritning

En planritning hjälper dig först och främst att se om bostaden uppfyller ditt behov; med storlek, antal rum, antal badrum, förvaring och så vidare. Många tycker det är svårt att läsa en planritning och Alexander har ett bra tips för vad du kan göra med den.  

– Jag brukar säga att det viktigaste är att en plantritning går att leva sig in i. Om du lägger till möbler och kanske människor som sitter runt ett bord eller i en soffa, så blir det helt plötsligt en illustration i stället för en mer teknisk ritning och det kan göra ganska stor skillnad, säger Alexander. 

Det här är absolut något du kan göra själv. Genom planritningen vet du hur stort rummet är och så kan du mäta några av de viktigaste möblerna och sedan skissa själv. Det behöver inte göras så snyggt, att få skalor på rummet är det viktigaste.  

Om det är en befintlig bostad och inte nyproduktion kan du gå på visningen och sedan fortsätta leva dig in i planritningen när du kommer hem. Därifrån kan du starta tankeprocessen att flytta in och möblera.

planritning - tänk efter hur du skulle vilja möblera bostaden, så kan du göra planritningen levandeOm du har levt dig in i planritningen och redan möblerat den i tanken (och på skissblocket) kommer det att vara enklare för dig att inreda ditt nya hem när du flyttar in.

Förkortningar och symboler i en planritning

Du som har sett en planritning tidigare känner säkert igen en del förkortningar och symboler. Här har vi samlat de vanligaste och betydelsen av dem.Vanliga symboler i en planritningNågra av de vanligaste förkortningarna och symbolerna i en planritning.

 

Planritning i digital teknik visualiserar bostaden på nya sätt

Det vanligaste är att en planritning är tvådimensionell och finns att läsa antingen i en bostadsannons på nätet eller tryckt i en bostadsbeskrivning. Men det finns varianter som använder sig fullt ut av digital teknik.  

Arkitekter jobbar i 3D-program och genom att ta snapshots i 3D-modellen går det att visualisera bostaden även rörligt. Något som blir enklare att visa är till exempel trappan upp till övervåningen. I en tvådimensionell planritning ser det bara ut som ett tomrum mellan två våningsplan, men med hjälp av 3D-teknik går det att ge en känsla av att stå och titta upp mot våning två, eller att stå där uppe och titta ner på våningen under. 

Ytterligare en teknisk utveckling är att se en planritning i Virtual Reality (virtuell verklighet, ofta förkortat VR). På frågan om alla planritningar kommer att ligga i VR om 20 år svarar Alexander att en kombination av vanliga och mer digitalt utformade varianter är det bästa: 

–  Vi kommer säkert se fler kombinationer av rörliga, mer visuella planritningar och den vanliga planritningen. Men det är kombinationen som fungerar bäst. Den vanliga tvådimensionella planritningen är viktig för att ge en snabb och enkel överblick. 

Planritningen är viktig för att förstå bostadens planlösning. I vår artikel kan du läsa mer om planlösningar och hur de kan anpassas efter förändrade behov.  

Alexander Lenre Simittchiev, arkitekt och grundare av STADSTUDIO om planritningar

Genom att ge lite liv till din planritning blir det enklare att flytta in i den.

Alexander Lenre Simittchiev, arkitekt och grundare av STADSTUDIO arkitekter

Så kan du räkna ut vinstskatt på din bostad

Om du går plus när du säljer din bostad behöver du betala vinstskatt. Däremot finns det sätt att påverka hur mycket du behöver betala. Här berättar vi hur.

Räkna ut vinstskatt på din bostad

Köksinspiration: Kvalitet, form och funktion i skön förening

Köket är hemmets hjärta. Det är där vi samlas kring god mat tillsammans med nära och kära. Att investera i ett tidlöst kvalitetskök bidrar inte bara till extra komfort i vardagen utan kan även öka värdet på bostaden.

Få köksinspiration