Bjurfors Stories

Planlösning – vi ger dig råd om hur du kan tänka

Skriven av Bjurfors Stories | 2022-sep-18 07:00:00

Öppna planlösningar har blivit standard i moderna bostäder, men nu börjar behoven förändras. Alexander Lenre Simittchiev på STADSTUDIO arkitekter ser nya trender och ger tips på hur du kan tänka för att en planlösning ska fungera under många år.

Planlösningen är resultatet av hur arkitekten har löst förhållandet mellan rum och andra ytor i bostaden. Det finns i huvudsak två olika typer av planlösningar – öppna planlösningar och slutna planlösningar. En sluten planlösning har oftast fler rum och delar av boytan mer jämfört med en öppen planlösning.

 

Den öppna planlösningen inte längre standard

Alexander Lenre Simittchiev, som är arkitekt och grundare av STADSTUDIO arkitekter börjar se en förändring i vilken typ av planlösning människor vill ha.

– Öppna planlösningar har varit standard i över 20 år skulle jag säga. Men nu börjar vi se ett behov av att delvis separera vardagsrum och kök och andra ytor. Barnen vill kanske göra läxor i köket samtidigt som vuxna tittar på tv i vardagsrummet. I en helt öppen planlösning stör de varandra. Vi ser också mycket större behov av att skapa platser för att arbeta hemma, säger Alexander.

En stor anledning till den här förändringen är såklart den pandemi vi har gått igenom. När fler personer är hemma samtidigt upptäcker de att de har mindre eget utrymme i hemmet i en öppen planlösning.  

Det finns också tydliga nackdelar med helt öppna planlösningar. Vid köptillfället är det lätt att hamna i en känsla av att livet bara kommer vara en fest med roliga bjudningar och människor som hänger i ett kök som går ihop med vardagsrummet. Men halvvägs in i bjudningen kommer det stå disk i köket, väl synligt för alla, och det kan kännas lite trist att se på.

Alexander ser nu fler och fler goda exempel på att det går att bygga en kompromiss med ett definierat kök som inte är helt exponerat mot vardagsrummet. Kontakten mellan rummen kan vara visuell, men den behöver inte vara helt omedelbar.

Öppen planlösning utan direkt insyn mot köket.

 

En planlösning genom livets alla förändringar 

En bra planlösning ska vara flexibel och kunna förändras efter nya behov. När barnen är små och bor tillsammans är det praktiskt att ha deras rum nära föräldrarnas sovrum, men så småningom vill de kanske ha egna rum. Och när de är tonåringar passar det bättre att ha rummen längre från varandra. 

 Genom att låta arbetsrummet bli föräldrarnas nya sovrum kan barnen få varsitt rum när det behövs. Många barn som blir äldre växer upp och blir ”gamers”, och spel låter en hel del. Fundera redan från början på vilket eller vilka rum som ligger bäst till i bostaden för det. 

 – Att planera för en planlösning som håller i många är en utmaning, vem vet hur behovet ser ut 10 eller 20 är framåt i tiden? Det är också en ekonomisk fråga, fler rum och större ytor som inte används just idag kostar pengar såklart, avslutar Alexander.

En bra planlösning klarar livets förändringar.

 

Arkitektens fem tips för en bra planlösning

  • Titta på möblerbarheten. Det finns många häftiga planlösningar, men vissa kan vara riktigt svåra att möblera.

  • Rumssambandet är viktigt, hur rummen hänger ihop. Jag tittar ofta efter en kärna som går att gå runt. Finns det en sådan upplevs bostaden som större än vad den är.

  • Fönstersättningen är viktig och hänger ihop med möblerbarheten. Vissa moderna hus lägger fönster ända ut mot väggarna, men då blir det också svårare att möblera.

  • Förvaring, en lite tråkigare men viktig faktor. Den ska vara smart och ligga på rätt ställe. Det är sällan bra att ha förvaring exponerad ut mot kök och vardagsrum.

  • Titta efter flexibilitet i planlösningen. Vi lever med föränderliga behov, något vi har sett tydligt med pandemin och hemmajobb. Familjesituationen är sällan konstant. En viss flexibilitet i planlösningen, att det kan gå att dela av, öppna eller byta rum, är bra för att minska behovet av att flytta.

Planlösningen visas i bostadens planritning. I vår artikel kan du läsa mer om planritningar och hur du kan ge liv till din planritning så att den blir enklare att förstå.