Nettoskuldsberäkning – få bättre koll på föreningens lån när du köper lägenhet

Från och med årsskiftet 2023 är det lättare för dig som ska köpa en bostadsrätt att få inblick i din blivande bostads ekonomi. Den 1 januari uppdaterades nämligen lagen så att du som köper bostadsrätt enkelt ska få koll på bostadsrättens nettoskuldsättning. Vi ser närmare på vad det betyder, och hur det hjälper dig att få bättre koll på föreningens lån.

Det är mycket att tänka på när du ska köpa lägenhet. Det mesta är ofta roligt och spännande, en lustfylld etapp i din bostadskarriär. Du går på visningar, drömmer om den optimala planlösningen, inreder i tankarna och rör dig framåt mot det som ska bli ditt nya hem. Andra bitar i processen kan vara lite klurigare. Det gäller exempelvis att sätta sig in i hur en tilltänkt bostadsrättsförenings ekonomi ser ut. Som alltid rådgör du naturligtvis med din mäklare kring frågan, och att noga läsa bostadsrättsföreningens årsredovisning är alltid en god idé.

 

Tryggare köpare

Den nya ändringen i Fastighetsmäklarlagen syftar till att göra denna del av processen lite enklare. I bostadsbeskrivningen av en bostadsrätt ska nu mäklare ange det som lagen kallar för "bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning". Det betyder helt enkelt vilken andel din bostadsrätt har av hela föreningens sammanlagda skulder. När du ska köpa en bostadsrätt är det viktigt att ha koll på hur föreningens lån eventuellt kan komma att påverka din lägenhet ekonomiskt på sikt.

Det ger dig som ska köpa lägenhet ökad trygghet och ännu en pusselbit i hur du ska tänka kring din kommande boendeekonomi. När du letat bland lägenheter till salu och slutligen hittat tittar på en bostadsrätt som du är intresserad av kan du alltid ställa fler frågor till mäklaren, som gärna guidar dig. 

 

Så funkar lagändringen kring uppgift om nettoskuldsberäkning

1 januari 2023 trädde ändringen av Fastighetsmäklarlagen i kraft så att det är obligatoriskt för fastighetsmäklare att ange en bostadsrätts indirekta nettoskuldsättning, när de förmedlar en bostadsrätt.

För att räkna ut bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning beräknas först bostadsrättsföreningens totala nettoskuld, vilket består av föreningens skulder och lån minus föreningens räntebärande tillgångar och likvida medel. Dessa uppgifter står att finna i föreningens årsredovisning. Sedan beräknas den aktuella bostadsrättens andel i föreningen, och därmed dess indirekta nettoskuldsättning.

rakna_ut_din_fastighetsavgift

Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning betyder helt enkelt vilken andel din bostadsrätt har av hela föreningens sammanlagda skulder.

Så här fungerar en bostadsrättsförening

Att bo i en bostadsrätt jämfört med en hyresrätt skiljer sig inte så mycket åt i vardagen, men det finns ändå en hel del skillnader. Så vad är en bostadsrättförening och hur fungerar den?

Läs mer