Guide: Mäklarens roll i Spanien och hur du bäst hittar hem i solen

Som hemma, fast ändå inte. Att köpa bostad i Spanien går inte till på samma vis som i Sverige. Mäklarens roll är inte densamma, och flera olika mäklare kan marknadsföra samma bostad.
Här får du de smarta tipsen som gör ditt spanska bostadsköp smidigt!

Spansk byråkrati och regelverk skiljer sig från det vi är vana vid i Sverige. Systemet är annorlunda och yrkesrollerna skiljer sig åt en aning. I vår guide reder vi både ut hur mäklarens roll i Spanien skiljer sig från den i Sverige, och hur det kommer sig att du kan hitta samma bostad på flera olika sidor. Vi tipsar också om hur du som vill köpa en bostad i solen gör det på bästa och enklast möjliga vis.

 

Vilken är mäklarens roll i Spanien?

För att beskriva skillnaden mellan svenska och spanska mäklare brukar man använda begreppen säljmäklare och köpmäklare. Förenklat kan man säga att svenska fastighetsmäklare mestadels brukar arbeta som säljmäklare, medan de spanska mäklarna även till stor del är köpmäklare.

En spansk mäklares främsta uppgift är att förmedla bostäder och agera mellanhand mellan säljare och köpare. Rollen som mäklaren i Spanien har gentemot säljaren är därmed inte olik den som svenska mäklare har.

– För säljarens del är mäklaren den som hittar köpare till bostaden genom att marknadsföra den på rätt sätt, säger Jerry Kyrk, mäklare på Bjurfors i Marbella.

Men – och det är här skillnaden kommer in – för den som vill köpa en bostad i Spanien kan mäklaren anlitas som köpmäklare.

Mäklarens roll i Spanien, så fungerar den, förklarar mäklare Jerry Kyrk på Bjurfors MarbellaJerry Kyrk på Bjurfors Marbella berättar om hur mäklarens roll i Spanien fungerar.

 

Så fungerar köpmäklare i Spanien

– För en köpare agerar mäklaren agent och letar upp passande bostäder utifrån de önskemål och kriterier som angetts, förklarar Jerry Kyrk.

När du som köpare hittat rätt objekt förhandlar mäklaren slutpriset för din räkning och agerar sedan mellanhand till dess affären är i hamn och köpekontrakt signerats av samtliga parter.

I Spanien bär mäklare inte lika stort ansvar som i Sverige, istället har man en notarie som har det yttersta ansvaret för att allt går rätt till med alla transaktioner som är kopplade till affären. Köpare och säljare har ofta ett eget ombud som bevakar deras respektive juridiska intresse genom affären.

 

Samma bostad hos olika mäklare, hur fungerar det?

En av de största skillnaderna jämfört med hur det är på svensk bostadsmarknad är att det i Spanien inte finns någon bostadsportal där du kan se hela utbudet på den spanska marknaden. Det är inte helt ovanligt att se samma bostad ligga ute hos flera mäklare eller bostadssidor.

Det är nämligen så att på många platser i Spanien samarbetar mäklarna med varandra. En mäklare i Spanien som jobbar på en svensk mäklarbyrå ”äger” oftast inte förmedlingen av bostaden – det vill säga, mäklaren har inte ett exklusivt uppdrag. Samtliga mäklare på mäklarfirman får visa alla bostäder som är till salu, vilket gör att du som spekulant endast behöver en enda mäklarkontakt.

– För dig som är köpare innebär detta att du endast behöver hitta en mäklare som du har förtroende för, så kan den personen lotsa dig genom hela utbudet av bostäder, säger Jerry Kyrk.

För att bäst hitta drömhemmet i solen är det viktigt att ha koll på mäklarens roll i SpanienI Spanien kan du använda dig av en köpmäklare, som fungerar som din agent och letar efter ditt drömhem åt dig.

 

Låt mäklaren göra jobbet åt dig

Rådet nummer ett till dig som ska köpa boende i Spanien är att hitta en mäklare du har förtroende för. Någon med erfarenhet, kunskap och lokalkännedom som du känner dig trygg med.Mäklarens roll i Spanien, så fungerar den, tipsar Sandra Cakebread, mäklare på Bjurfors Mallorca

När du har din köpmäklare så kommer hen att i stort göra jobbet åt dig och skanna av marknaden i jakt på rätt boende.

– Som köpare slipper du springa mellan olika mäklare och hålla koll på nya bostäder och fastigheter som kommer ut, det tar din mäklare hand om. Låt din köpmäklare springa på bostäder och sålla fram dina pärlor, tipsar Sandra Cakebread, mäklare på Bjurfors på Mallorca.

 

Vad kostar köpmäklare i Spanien?

Det kan låta som om det skulle vara en ganska dyr tjänst att anlita en köpmäklare som agent i Spanien. Men det är i själva verket tvärtom. När du får hjälp av köpmäklare från Bjurfors Real Estate så är det utan kostnad för dig.

– Det kostar inget att ta hjälp av oss som köpmäklare. Det betyder att vi kan ta dig hela vägen från start till mål kostnadsfritt, säger Sandra Cakebread.

Mäklarens arvode betalas nämligen av säljaren av bostaden.

 

Mäklaren svarar på alla frågor

För att det du ska få så bra service och hjälp som möjligt är naturligtvis en stor fördel om du som vill köpa bostad berättar för din mäklare så noga som möjligt vad det är du letar efter. Vilken prisklass, standard, läge, med mera.  Om du tänker dig en semesterbostad för att spendera ledigheterna i, en bostad som även ska fungera för att jobba på distans från Spanien eller om du vill hitta något permanent för att flytta till Spanien ställer det såklart olika krav på typen av bostad. Om du känner dig osäker på vad du skulle trivas bäst med och vad du bör investera i – bara fråga din mäklare!

– Använd mäklaren som bollplank och ställ alla frågor du kan komma på. Ju mer info du kan ge, och ju ärligare du är, desto bättre service kommer mäklaren att kunna erbjuda dig. En öppen och långvarig relation vinner alla parter på, säger Jerry Kyrk.

 

Välj mäklare tidigt i processen

En annan sak som vi inte är vana vid från svensk bostadsmarknad är att du ska tänka efter lite extra med var du registrerar dig för att leta efter bostad i Spanien.

Sandra Cakebread förklarar:
– Det är bra att känna till att det räcker med att du tar kontakt och ställer en enda fråga till en mäklarfirma för att de ska registrera dig som kund. Och har du angett dina sökkriterier finns en god chans att firman till och med kontaktar ett antal andra firmor för att registrera dig, säger Sandra och fortsätter:

– Först till kvarn gäller. Vill du till exempel att Bjurfors ska representera dig under köpprocessen bör du se till att inte registrera dig hos en annan mäklare. Annars finns det en risk att vi inte kommer att kunna visa vissa bostäder för dig. Det beror på att mäklare som du redan varit i kontakt med kan hävda att de har dig som kund, trots att du inte sett några bostäder ihop med dem ännu.

Det kan låta lite krångligt, men så länge du gör ett långsiktigt val av en köpmäklare du känner dig trygg med så fungerar systemet smidigt. När du har koll på hur mäklarens roll i Spanien fungerar kan du också på enklast möjliga vis hitta det bästa boendet för just dig. Sedan är det bara att slappna av och njuta av ditt uppgraderade liv i solen.

Skapa en bevakning av bostäder i Spanien

Missa inte din drömbostad i Spanien – genom vår snabba och kostnadsfria söktjänst kan du skapa en bevakning utifrån dina önskemål och försäkra dig om att få senaste nytt från den spanska bostadsmarknaden.

Skapa bevakning

5 tips för dig som vill köpa bostad i Spanien

Spanien är ett utmärkt exempel på ett land där ett bostadsköp är något helt annat än i Sverige. För att få till en så smidig affär som möjligt är det därför bra att ha koll på vad som gäller just i det landet, alltifrån kontantinsats till amorteringskrav.

Tips för att köpa bostad i Spanien