Mäklaren: Då ska du ansöka om lånelöfte

För dig som går i köptankar kan det vara bra att vara väl förberedd innan det är dags att buda på faktiska objekt. En sådan sak är lånelöfte. Här delar Jonas Rutberg, mäklare på Bjurfors i Göteborg, med sig av sina främsta råd.

Hur tidigt ska man tänka på lånelöfte? 

 Kontakta banken redan innan ni går på era första visningar för att få en känsla för vilka prisnivåer och andra faktorer som ni har att förhålla er till. Ibland går det fort i budgivningar och om drömboendet dyker upp vill ni inte vara beroende av bankens handläggningstider.

Om en säljare väljer mellan två bud på liknande prisnivå där den ena har finansiering klar men inte den andra så är valet tämligen enkelt vilket bud man som säljare vill gå på.

 

Varför är det viktigt med lånelöfte?

– Dels är det viktigt för er som spekulanter så att ni har en tydlig ram att förhålla er till när ni söker bostad, men det stärker även förtroendet hos säljaren när vi mäklare informerar att ni har finansieringen i ordning. Ni blir en tryggare köpare helt enkelt och ofta är det en förutsättning för säljarna att lånelöfte ska finnas i samband med budgivning.


Vad kan man göra för att få lånelöfte så snabbt som möjligt? 

– Prata med er bank och förklara att ni vill vara helt förberedda för att buda och köpa. Ofta går det ganska snabbt och det vet banken om. Därför kommer de att vilja vara behjälpliga med era förberedelser för att ni ska kunna agera snabbt om det behövs.


Vad händer om man inte har lånelöfte när man börjar buda på en bostad? 

Vi mäklare vill gärna att lånelöfte ska finnas på plats innan ni ger er in i en budgivning, alternativt någon annan form av bekräftelse på att finansiering finns. Om en säljare väljer mellan två bud på liknande prisnivå där den ena har finansiering klar men inte den andra så är valet tämligen enkelt vilket bud man som säljare vill gå på.

 

Ansöka om lånelöfte: 3 snabba tips

  1. Kontakta banken redan innan du går på dina första visningar.

  2. Att ansöka om lånelöfte och få papper på hur dina förutsättningar ser ut inför bostadsköp gör dig till en tryggare köpare. 

  3. Om du vill kunna lägga bud på en bostad, och vinna en eventuell budgivning, är ett lånelöfte A och O. Säljaren vill såklart sälja till någon som bevisligen kan köpa bostaden. 

Hur vet du om du får lånelöfte av banken? I denna video får du en enkel sammanfattning.

Är du på bostadsjakt? Hitta ditt drömboende. Vi har både hus till salu och lägenheter till salu i hela Sverige.

Allt du behöver veta om lånelöfte

När du planerar att köpa en ny bostad är ett lånelöfte a och o. Men vad är det egentligen som är avgörande för banken när de tittar på just din förfrågan? Här har du svaret.

Läs mer om lånelöfte