Mäklararvode – vad kostar det att anlita en mäklare?

När du ska sälja din bostad blir frågan om mäklararvode aktuell. Vad kostar det egentligen att anlita en fastighetsmäklare? Vad ska du tänka på när du jämför arvoden mellan olika mäklare? Mattias Larsson, vd för Bjurfors Skåne, berättar mer om hur mäklarens ersättning fungerar.

En vanlig fundering som många har inför sin bostadsförsäljning är hur mycket det kostar att anlita en mäklare. Eftersom det är många faktorer som påverkar var kostnaden landar i slutändan så finns det inget enkelt svar. Låt oss titta närmare på några vanliga modeller för mäklararvode och hur du som kund kan tänka när du ska välja vilken mäklare du ska anlita för din bostadsförsäljning.

 

Mäklararvodet en förhandling mellan kund och mäklare

Som kund kan du till viss del påverka mäklarens ersättning, det är nämligen upp till kund och mäklare att komma överens om vilken arvodesmodell som ska gälla och hur den ska beräknas. Om inget annat avtalas så ska mäklarens ersättning beräknas efter en viss procent på köpeskillingen i form av provision, enligt fastighetsmäklarlagen.  

Överenskommelsen mellan uppdragsgivaren, det vill säga säljaren, och mäklaren noteras i förmedlingsuppdraget, ett skriftligt avtal som reglerar villkor kring försäljningen – bland annat provision, ersättning och ensamrätt.  

Det kan vara bra att veta att mäklararvodet är avdragsgillt när du deklarerar din bostadsförsäljning, mäklararvodet räknas som en försäljningskostnad.

 

Vanliga typer av mäklararvode

Som praxis i Sverige används framförallt tre arvodesmodeller:

 

Provision

Helt rörlig provision, i procent på försäljningspriset, är den vanligaste modellen. 

Exempel: 3 procent av försäljningspriset 

 

Fast arvode

Mäklaren tar ett fast arvode i form av ett förutbestämt belopp vid försäljning.

Exempel: 45 000 kr i fast arvode

 

Arvodestrappa

Mäklararvode– Mattias Larsson mäklare och vd för Bjurfors Skåne

Här tar mäklaren ett fast belopp, alternativt ett förutbestämt mindre provisionsbelopp, i kombination med ett högre provisionsbelopp när försäljningspriset för bostaden överstiger en viss nivå.

Exempel: 2 procent på försäljningspriset upp till 3 000 000 kr, och 8 procent i provision på den del av försäljningspriset som överstiger 3 000 000 kr. 

Går det att säga vilken arvodesmodell som är mest fördelaktig för dig som kund? I regel inte. Mattias Larsson, vd på Bjurfors Skåne, förklarar: 

– Allt beror på bostadstyp och fastighetsmäklare. Oberoende av arvodestyp så ska vi som mäklare verka för ett högt försäljningspris. Vissa kunder väljer dock att ge mäklaren en extra morot med arvodestrappa som faller ut när vi når ett visst försäljningspris.

 

Detta ingår vanligtvis i mäklararvodet

Vad ingår då i mäklarens ersättning, och vilka kostnader kan tillkomma utöver mäklararvodet? 

– Vad som ingår bestäms i uppdraget mellan kunden och mäklaren. Mäklarens kunskap och tjänster varierar från mäklare till mäklare. Vilka verktyg och marknadsföringskanaler som bör användas för att nå bästa resultat styrs mycket av typ av bostad, säger Mattias Larsson. 

I regel ingår följande i mäklarens arvode:

  • Värdering
  • Förberedelser, t ex faktainsamling och marknadsföring
  • Visningar
  • Budgivning
  • Kontraktsskrivning
  • Tillträde

Oftast ingår inte homestyling av bostaden i mäklarens arvode. Inte heller annonseringsavgiften för Hemnet, om du väljer den marknadsföringskanalen.

 

Så kan du jämföra olika mäklararvoden

När du ska jämföra olika mäklare är det bäst att inte stirra dig blind på kostnaden. Även om du skulle välja en mäklare som är lite dyrare kan det löna sig i längden om det innebär ett högre slutpris. Fundera istället på vilket intryck du har fått av de olika mäklarna du har träffat. Vilken mäklare verkar vara lika engagerad i försäljningen som du är? Vilken mäklare känner du mest förtroende för?  

– Det viktigaste är personkemin med mäklaren, det är en viktig affär och det ska kännas rätt för dig som säljare. Jämför gärna många olika mäklare. Förutom mäklaren ska det naturligtvis också kännas rätt med det varumärke som ska sälja din bostad. Både mäklare och varumärket sitter på ett nätverk av kunder, framför allt när det gäller förhandsmarknaden, säger Mattias Larsson. Ett vackert stylat växthus, dukat till fest och middag. Oftast ingår inte homestyling av bostaden i mäklarens arvode.

Mäklararvode om bostaden inte blir såld?

Förmedlingsuppdraget i sig är ett så kallat riskavtal för mäklaren, det innebär att det är mäklaren som bär den största ekonomiska risken i avtalet. Om kund och mäklare inte har kommit överens om något annat betalar du ingenting om bostaden inte blir såld, så länge avtalet sägs upp enligt avtalsvillkoren.  

– Det är helt enkelt upp till parterna att avtala om vad som händer om bostaden inte blir såld. Det förekommer att parterna förhandlar in ett startarvode för att påbörja förmedlingsuppdraget och då är förmedlingen förbunden med en kostnad som utfaller oavsett om bostaden blir såld eller inte, säger Mattias Larsson.  

Mäklaren kan dock ha rätt till arvode även om bostaden inte blir såld under tiden för förmedlingsuppdraget, beroende på omständigheterna.  

– Som mäklare kan man ha rätt till arvode om det senare visar sig att bostaden säljs till en kund som anvisats av mäklaren under ensamrättstiden. Detsamma gäller om någon part av köpare och säljare begår ett kontraktsbrott och inte fullföljer ett bindande köp och en hävning uppstår. Fråga din mäklare vad som gäller i just ditt förmedlingsuppdrag, säger Mattias Larsson.  

 Att sälja en bostad är en viktig affär, och som kund värdesätter du förmodligen en smidig process som sköts på ett proffsigt sätt. Vad mäklaren tar i mäklararvode är givetvis en faktor att väga in, men många säljare väljer också att ta hänsyn till personkemi och hur bostaden kommer att marknadsföras, istället för att endast basera sitt beslut på den mäklare som tar lägst arvode.

Vill du sälja bostad?

Funderar du på att sälja din bostad? På Bjurfors vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Ja, jag vill sälja bostad