- Start
- Köpa bostad
- Lägenhetsvisning – mäklarens bästa råd
Att tänka på vid lägenhetsvisning – mäklarens bästa råd
Visningsdags? Med rätt förberedelser kan du undvika vanliga fallgropar och göra ett tryggt bostadsköp. Vi har pratat med Jesper Karlsson, en av landets mest rekommenderade mäklare, för att få hans bästa tips och råd.
Att köpa en bostad är en stor och viktig affär, och förberedelserna inför en visning kan vara avgörande för att göra ett bra köp. Vi har träffat Jesper Karlsson, en erfaren mäklare på Bjurfors som specialiserar sig på bostadsrätter på Hisingen, Göteborg. Jesper har arbetat på Bjurfors sedan 2016 och har under de senaste åren haft flest försäljningar på hela Hisingen och är en av Sveriges mest rekommenderade mäklare. Med sin lyhördhet, drivkraft och resultatinriktade arbetssätt hjälper han både säljare och köpare att känna sig trygga genom hela bostadsaffären. Här delar Jesper med sig av sina bästa tips och råd inför, under och efter en visning.
Tips inför att du ska gå på lägenhetsvisning
Vad rekommenderar du att man som köpare förbereder innan man går på en visning?
– Du behöver inte förbereda så värst mycket egentligen. Ha en positiv och öppen inställning, bara. En önskan vore naturligtvis att man har klart med lånelöfte. Är det en öppen visning med flera bokade så är det inget måste, men helt klart önskvärt. Idag går det ändå så snabbt att få lånelöfte. Det underlättar mycket för dig själv att veta hur mycket du har att röra dig med. Läs även på basfakta om bostaden; pris, avgift, balkong, läge, hiss med mera.
Finns det några vanliga misstag som köpare gör i förberedelsefasen? Hur kan de undvikas?
– Att man inte kollar upp tillräckligt noga vad man vill ha med en bostad, till exempel att det är fel väderstreck, balkong saknas och så vidare. Det är jätteviktigt att fundera igenom vad som är viktigt för en själv.
Vilket är ditt bästa tips för en förstagångsköpare som kanske känner sig osäker inför visningar och bostadsköp?
– Gå på visningar för att skaffa dig erfarenhet, då kommer du att få en bättre känsla för vad du letar efter. När du ska på en specifik visning kan du gå in på bostadsrättsföreningens egen hemsida och titta igenom informationen som ligger där. Ju mer koll du har inför visningen, desto tryggare kommer du att känna dig.
Hur viktig är det att ha en budget klar innan man börjar gå på visningar, och hur kan man som köpare tänka kring sina ekonomiska ramar?
– Det är alltid en god idé att ha tänkt igenom finansieringen före visning. Tänk på att gå på visningar där till exempel utgångspriset är något du kan betala. Som mäklare måste man också vara tydlig innan visning kring vilken nivå säljaren säljer för. Krävs det renovering av till exempel badrum, kök eller ytskikt behöver du räkna in även dessa i din kalkyl.
Om jag är på en förhandsvisning, finns det något särskilt som är viktigt då?
– Om det är en förhandsvisning, där du är ensam på visningen, är det viktigt att ha lånelöfte klart. Självklart är det ingen som begär att du ska köpa bostaden bara för att du går på förhandsvisning, men om du utifrån att bara ha sett bilder önskar en förhandsvisning av bostaden så finns det ju ett genuint intresse. Då får du väldigt gärna också ha tänkt igenom din budget och ha ett lånelöfte. Om det är en enskild förhandsvisning där man är ensam på plats, men inte har råd med utsatt pris, så är det inte så respektfullt gentemot säljaren som måste förbereda, städa och kanske även ta ledigt från jobbet.
Finns det några dokument eller underlag man bör begära i förväg för att förstå bostadens skick bättre?
– Jag jobbar alltid med en frågelista som säljaren själv fyller i. Om bostadens hälsa kan man säga. Att allting fungerar som det ska och att man inte blir förvånad om något inte skulle fungera till exempel. Kolla senaste utförda renoveringar och kommande renoveringar i föreningens årsredovisning.
Vad tycker du att man ska fokusera på när man gör sin första research om bostaden?
– Det viktigaste här brukar jag säga är föreningens ekonomi och bostadens skick. Är föreningen välmående så har man kommit långt. Sedan är oftast det största orosmomentet vad som kan kosta. Ett badrum är oftast det som är dyrast och så länge det är gjort på ett korrekt sätt, via fackmän eller via till exempel stambyte, så är mycket vunnet där. Resten är kosmetika, kan man säga.
Vilka frågor tycker du är bra att ställa till mäklaren redan innan själva visningen?
– Vad säljer säljaren för? Hur ser det ut med tillträde?
Tips: Ägna gärna badrummet särskild uppmärksamhet när du går på lägenhetsvisning.
Tänk på detta under visning av en bostadsrätt
Vad rekommenderar du att man som köpare lägger särskilt märke till när man går igenom bostaden?
– Skicket skulle jag säga. Att allting ser bra ut. Främst badrum och kök. När det gäller lägenheter så är det viktigast. Givetvis ska du se så att kablar och ledningar ser korrekta ut, att allt ser professionellt ut, helt enkelt.
Finns det några särskilda delar av bostaden som ofta förbises men som är viktiga att inspektera?
– Man har större undersökningsplikt än vad många tror. Du ska undersöka så allt fungerar, vattnet i dusch och kranar, den maskinella utrustningen och så vidare. Ett bra tips är att kolla på det man inte ser, till exempel lyfta på mattor, kolla under och bakom soffan och sängen, allt för att du ska få en klarare bild med hur faktiskt bostaden kommer se ut den dagen du tar över den.
Hur kan man som köpare få en bra känsla för områdets och byggnadens kvalitet, till exempel grannar och omgivning?
– Att besöka området när det inte är visning. Fråga om mäklaren vet något om grannarna. Men annars är tipset mest att själv vistas i området, utöver visningen.
Vilka frågor anser du är viktigast att ställa till mäklaren under visningen?
– Att allting fungerar. Bostadens hälsa och ekonomi i föreningen är viktiga. Är det några större renoveringar planerade och hur påverkar det ekonomin med eventuella avgiftshöjningar? Om något ska byggas utanför eller om någon förändring ska ske som du borde veta, och hur det påverkar en köpare.
Hur avgör man bäst bostadens skick om man inte har mycket erfarenhet av byggteknik och material? Finns det några specifika tecken på slitage eller problem att hålla utkik efter?
– Det kan du oftast märka. Till exempel om lister sitter löst, golvet har glipor, eller luckorna inte sitter rakt. Du får oftast en känsla om säljaren inte har tagit hand om bostaden på ett bra sätt.
Se över ytskikt och skick vid lägenhetsvisning. Vilken är din känsla av bostaden?
”Att göra”-lista efter visningen
Vad är bra att göra direkt efter visningen, exempelvis noteringar eller jämförelser med andra bostäder man sett?
– Du får en känsla som du kommer ihåg. Idag finns oftast prospekt. Jag kör mycket med digitala prospekt, och då får du med sig all info i telefonen och där står allting du behöver veta.
Hur kan man gå till väga för att verifiera och få mer detaljerad information om bostaden om man är fortsatt intresserad efter visningen?
– Jag tycker man hör av sig och berättar att man är intresserad och ställer de frågor som dykt upp. Det tråkigaste som finns är att en spekulant som sagt sig vara intresserad bara ”försvinner”. Är du inte intresserad så bara säg nej, det uppskattar vi mäklare. Då vet man och kan meddela säljaren. Tydlig kommunikation betyder mycket för alla parter, både säljare och köpare.
Finns det några tecken eller signaler som kan tyda på att bostaden kan vara en bra investering på lång sikt?
– Om priset fallit mycket mot vad de historiskt har gått för. Hur ser historiken ut från till exempel 2016-2017 eller vid 2020-2021. Sedan gäller det också såklart se vad för attribut bostaden har. Som exempelvis: högst upp i huset, utsikt, balkong i söder eller västerläge, kakelugn, låg månadsavgift och liknande egenskaper, det är alltid populärt den dagen du sedan ska sälja bostaden. Dock brukar dessa bostäder i regel gå dyrare, så allt beror på vilken plånbok du har.
Hur tycker du att man ska tänka kring att lägga ett bud, särskilt i en marknad där priserna varierar?
– Det gör du i samråd med mäklaren. Jag spelar alltid med öppna kort och berättar vad säljaren förväntar sig, och jämförelseobjekt, med liknade bostäder via exempelvis Booli där du kan se slutpriser på specifika adresser. Samt även titta vad bostäderna i föreningen har gått för historiskt, så man inte stirrar sig blind där och då.
Vad rekommenderar du att köpare gör om de känner sig osäkra eller har kvarstående frågor efter visningen?
– Du tar upp det som gör dig osäker. Så du kan diskutera det och förhoppningsvis räta ut de eventuella frågor du har för att sedan få en bra känsla.
Hur kan man undvika att fatta förhastade beslut och se till att man gör en genomtänkt affär?
– Att du faktiskt kan tänka dig att leva och bo där. Du ska köpa en bostad för att ha ett hem, tak över huvudet. Oavsett vad som händer på marknaden (som du inte kan påverka) så ska du kunna trivas under tiden, oavsett hur länge du bor kvar där.
Lästips! Om du som läst råden kring lägenhetsvisning vill fördjupa dig ännu mer kring visningar kan vi även tipsa om våra artiklar med gå på visning-tips och en smidig checklista vid visning.
På vår webbplats har vi också många fina lägenheter till salu för dig som vill köpa lägenhet. Kanske hittar du ditt drömhem?
Det viktigaste är föreningens ekonomi och bostadens skick. Är föreningen välmående så har man kommit långt.
Jesper Karlsson, mäklare på Bjurfors
Att tänka på vid köp av bostadsrätt
Viktiga saker att tänka på när du ska köpa bostadsrätt. Råd till före ditt köp, under tiden du letar aktivt och efter ditt bostadsrättsköp.
Tips: Läs om köp av bostadsrättFörstå föreningens årsredovisning
Ett viktigt ämne som ofta glöms bort när man köper lägenhet är att granska bostadsrättsföreningens årsredovisning. Få tips om vad du ska titta efter, och förklaringar till vad de olika termerna och nyckeltalen betyder.
Lär dig tolka årsredovisningen