Köpa eller sälja först?

Du som ska byta bostad ställs ofta inför valet om du ska köpa eller sälja först. Vad är klokast? Vad anser banken, och mäklaren? Vi låter experterna ge sina bästa råd.

Mäklaren: Kolla med proffs först

Emilia Hjalmarsson, försäljningschef på Bjurfors Norr och Sydost, har arbetat som mäklare, och vet att många kunder våndas inför frågan om man bör köpa eller sälja först. Enligt hennes erfarenhet är det också svårt att ge ett generellt svar som passar för alla.

– Varje marknad och varje bostad är unik, för att få de bästa förutsättningar för din försäljning så är det viktigt att få rådgivning i ett tidigt skede, säger hon. Din unika livssituation, vad du bor i för typ av bostad, vart du vill flytta, allt spelar in.

Emilia Hjalmarsson, försäljningschef på Bjurfors, ger råd kring om du bör köpa eller sälja först.Livssituation och marknad styr vad som är rätt för dig: Köpa eller sälja först. Tänk på att ta hjälp av experter, råder Emilia Hjalmarsson, försäljningschef på Bjurfors.

Situationen avgör om det är bäst att köpa eller sälja först

Säg att du ska flytta ihop med en partner, men har möjlighet att börja samboskapet i hens bostad innan ni köper ett nytt hem tillsammans. Eller kanske är det okej att mellanlanda hemma hos endera partens föräldrar först. Då är läget ett annat än för exempelvis en barnfamilj, som kanske inte är lika anpassningsbar med var och hur de kan bo. 

– Det är inte alltid det fungerar att sälja först, för beroende på marknad kan det vara oerhört svårt att hitta något nytt inom rimlig tid, säger Emilia Hjalmarsson.

Olika förutsättningar kan kräva olika lösningar. Just därför är det värdefullt med en guide på vägen framåt, som en mäklare med rätt kunskap och erfarenhet.

– Det är därför vi finns, för att hjälpa med rådgivning med hänsyn till just din situation, säger Emilia Hjalmarsson.

Vilken marknad ska du köpa eller sälja på?

Var du vill köpa bostad, och var din nuvarande bostad befinner sig, påverkar också läget. På vissa marknader säljs väldigt många bostäder på förhand, som kommande försäljning på förhandsmarknaden. De hinner kanske inte ens ut på den öppna marknaden. Andra marknader kan ha en annan omsättningshastighet. Sådana faktorer är också viktiga att ha med i beräkningen för dig som vill sälja eller köpa bostad där.

 

Klara, färdiga, sälj!

Nyckeln är att vara ute i så god tid som möjligt.
– Ta hjälp av ett proffs som kan din marknad och kan värdera din bostad. Vilka försäljningsfördelar har den? Vad kan mäklaren göra för att hjälpa dig till bästa möjliga affär? Ha sedan en kontinuerlig dialog med sin mäklare för att stämma av. Om du är ute i god tid och förbereder dig så är det bara att trycka på knappen när det är dags att sälja bostaden, säger Emilia Hjalmarsson.

Köpa eller sälja först - hus med grönskande trädgård och möblerad uteplats med trädäck

Banken: Sälj först, köp sedan

Frågan om det är bäst att köpa eller sälja först är vanlig för den som arbetar på bank, berättar Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB, som har svaret redo.

– Det klokaste är att sälja först, för då vet du hur mycket pengar du får för din bostad och hur mycket du har till kontantinsats för det nya boendet. Men som alltid beror det på hur just din situation ser ut och vad som passar dig, säger Susanne Eliasson.

 

Ta höjd för dubbelt boende

Det är förvisso många faktorer att tänka på, och olika vilket läge du befinner dig i.

– Det är väldigt individuellt hur stora ekonomiska marginaler som behövs. Om du köper först måste du tänka på att du behöver betala för dubbelt boende under en period, säger Susanne Eliasson.

Så om du köper bostad först ska du ta höjd för dubbelt boende under en tid.

– Pengarna till den nya bostaden är oftast låsta i din nuvarande bostad och då kan du behöva ansöka om ett tillfälligt lån för det nya boendet. Det måste du också ta med i kalkylen. Fråga dig själv om du har de marginalerna? Det är också viktigt att tänka på vilken marknad man befinner sig på. Olika marknader har olika förutsättningar och i dagsläget med stigande ränteklimat kan det vara bra att gardera sig extra, säger Susanne Eliasson.

Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB, ger råd kring om man bör köpa eller sälja först.Om du köper först måste du tänka på att du behöver betala för dubbelt boende under en period, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB.

Med tanke på allt detta, var börjar man?

– Om du går i säljtankar är det klokt att kontakta en mäklare och få en värdering för att få en uppfattning om marknaden. Då vet du ungefär vilket prisintervall du kan förvänta dig och du kan sälja snabbt när du väl bestämt dig, säger Susanne Eliasson.

 

Plus och minus med att köpa bostad först

+ Du väljer ditt nya hem i lugn och ro, utan att pressas av att du redan har sålt.

+ Om du köper först kan du köpa med inflyttningsdag längre fram så att du får gott om tid att sälja din nuvarande bostad.

– Om du köper ny bostad först vet du inte hur mycket du kommer att få betalt för din nuvarande bostad. Därmed vet du inte mycket du har till kontantinsats för ditt nya hem.

– Om pengarna till kontantinsatsen är låsta i din nuvarande bostad kan du behöva ansöka om ett tillfälligt lån.

– Det kan hända att du behöver äga – och betala för – två bostäder under en tid. Du kan då behöva teckna ett överbryggningslån.

 

Plus och minus med att att sälja bostad först

+ När du säljer bostaden först vet du hur stort kapital du har att gå in med i ditt nästa hem.

+ Du behöver inte känna tidspress över att sälja bostaden.

– Om du inte hittar en ny bostad i tid kan du behöva mellanlanda i ett tillfälligt boende.

 

Bästa råden i korthet:

I denna video får du en snabb sammanfattning av de bästa råden och tankarna i guiden:Var steget före för att enklare hitta, köpa och sälja bostad.

Förbered dig och din bostad inför försäljning med Bjurfors tjänst På förhand®. Om du är väl förberedd är det lättare att slå till när din drömbostad dyker upp på marknaden.

På förhand vänder sig till dig som kanske ännu inte hittat en ny bostad, till dig som vill förbereda dig inför en kommande försäljning eller till dig som helt enkelt vill se hur stort intresse det är för din bostad genom att snabbt och enkelt kunna komma ut på marknaden.

Läs mer om På förhand.Köpa eller sälja först - kök med schackrutigt golv och vita köksskåp i en bostadsrätt

Vad är min bostad värd?

En mäklare med lokal kännedom, engagemang och kunskap om bostadsmarknaden ger dig viktiga råd inför vad som är bäst i din situation,  om du ska köpa eller sälja först. Att träffa en mäklare för värdering och rådgivning ger dig en god grund att stå på inför kommande försäljning och köp.

Boka värdering!

Ett härligt ljust och välkomnande hem, som många kan drömma om att flytta till. Men ska man köpa eller sälja bostad först?

Få kostnadsfri och personlig rådgivning

Ett kostnadsfritt möte kan vara mer värt än du tror. Även om du eller din familj inte har tänkt flytta just nu, kan en rådgivning med en av våra erfarna mäklare ändå vara någonting för dig. Det är ett kostnadsfritt möte där du kan få svar på alla funderingar kring bostadskarriären.

Boka rådgivning

Mäklaren: Då ska du ansöka om lånelöfte

För dig som går i köptankar kan det vara bra att vara väl förberedd innan det är dags att buda på faktiska objekt. En sådan sak är lånelöfte. Här delar Jonas Rutberg, mäklare på Bjurfors i Göteborg, med sig av sina främsta råd.

Läs mer om lånelöfte