Köpa bostad på Solkusten – så fixar du finansieringen

För dig som funderar på att köpa hus eller lägenhet på Solkusten i Spanien uppstår ofta frågor kring finansiering. Är det bäst att låna till bostaden i Sverige eller Spanien? Hur ser utvecklingen ut just nu, och vad är snittpriserna för bostäder på Solkusten? Vi ger dig värdefulla råd inför ditt bostadsköp.

Mäklare och franchisetagare Jerry KyrkBjurfors i Marbella bor i Nueva Andalucia, där han köpte lägenhet redan 2002. Han har bott på flera platser inom, Europa och USA, och 2013 så flyttade han permanent till Spanien.

Jerry Kyrk på Bjurfors i Marbella berättar om läget på Solkusten

Marbella var det självklara valet för honom då han älskar den internationella känslan som finns där i kombination med att man bibehållit den spanska charmen. Här bjuder han på sina insikter kring bostadsmarknaden på Solkusten (Costa del Sol) i Spanien.

 

Hur är marknaden på Solkusten i nuläget?

– Vi har en mycket het marknad, som tydligt är inne i en fas som bäst klassificeras som säljarens marknad. Bra bostäder säljs väldigt snabbt. Det finns väldigt få verkligt bra bostäder på marknaden, och många köpare letar.

Hur ser prognosen ut framåt för bostadsmarknaden på Solkusten?

– Vi tror att det kommer hålla i sig framåt. De nyproduktioner som varit under konstruktion längs kusten är nu i princip slutsålda, och väldigt få nya projekt har kommit. Byggkostnaden har dragit iväg, vilket driver upp priserna på begagnade bostäder ännu mer.

 

Vilken typ av bostad i Spanien köper nordbor? Vill man helst köpa villa eller lägenhet?

– De flesta köper fortfarande lägenheter, men trenden är att allt fler söker sig till villor, och mer permanentbostäder.

 

Vad kostar en bostad på Solkusten i genomsnitt?

– Köpeskillingen skiljer sig åt ganska mycket beroende på var på kusten man är, men i Marbella skulle jag gissa på att den ligger runt 500.000 euro i snitt för en lägenhet. När det gäller villor så är priset betydligt högre, och för de attraktiva adresserna ligger nog snittet runt 2 miljoner euro, enligt min känsla. Tittar man på bostadsportalen Idealistas statistik för exempelvis Nueva Andalucia så ligger snittpriset per kvadratmeter runt 4.000 euro.

En vacker gata i Mijas Pueblo på Solkusten, ett populärt ställe för svenskar att köpa bostad.

 

Hur ska man som köpare finansiera sin bostadsaffär i Spanien? Är det via svenska, nordiska eller lokala banker?

– Här finns alla alternativ, många köper fortfarande med ”cash”. Men i och med det låga ränteläget så väljer många att ta lån, även om de inte behöver det. De flesta låntagarna brukar börja med att titta på alternativ i svenska banker, som till exempel SEB. Men det finns även många kunder som använder sig av spanska banker såsom Sabadell och Bank Inter.

 

Finns det några begränsningar som skiljer nordiska och lokala banker? Lånar till exempel lokala banker ut till personer över 65 år?

– Det finns ett flertal begränsningar. Den normala tumregeln är att du som icke resident (boende) kan få belåna upp till 70 procent av köpeskillingen. Men banken kommer att begära en objektiv värdering, och visar det sig att värderingsbeloppet är lägre än köpeskillingen är det 70 procent av värderingsbeloppet som gäller.

 

Hur stor kontantinsats behövs?

– Utöver köpeskillingen så tillkommer mellan 10-14 procent i skatter och avgifter, och de är inte belåningsbara så i realiteten krävs en kontantinsats på runt 40 procent.

 

Spanskt eller svenskt bolån?

– Om du ska välja ett spanskt eller svenskt bolån beror på hur just din situation ser ut. Det finns alltid en fördel att ha bolånet och bostaden i samma valuta, vilket du får om du väljer ett spanskt bolån. Om du istället väljer att utöka lånet på en svensk bostad, så får du troligtvis lägre ränta och uppläggningsavgifter, men då har du en valutaaspekt att ta hänsyn till.

 

När ska ett spanskt bolån vara återbetalt?

– De flesta spanska banker vill att lånet ska vara återbetalt det året du fyller 70 år, vilket är en stark begränsning för de som är nära pensionen.

Aldea Blanca, Marbella, Solkusten. En pool, palmer och vackra bostäder.

 

Vilken typ av finansiering använder sig köpare av? Bolån, aktielån och så vidare?

– Här är vanliga bolån de absolut vanligaste. De som köper dyrare bostäder, som över 3 miljoner euro, kan ibland sätta upp andra produkter, där de belånar aktier etcetera. I och med att det finns förmögenhetsskatt i Spanien så är det många som sätter upp lån så de minimerar skatteeffekten. Då är det ofta andra typer av lån, som sätts upp via private banking.

 

Har du någon uppfattning kring ”up-front fees” som finansieringsinstitut tar ut vid lånefinansiering?

– Generellt är det ganska dyrt att sätta upp lån i Spanien. Många gånger ligger de extra kostnaderna runt 5 procent. Men det är individuellt och även starkt knutet till lånebelopp och köpeskilling.

Hitta bostad till salu i Spanien

Funderar du på att köpa bostad i Spanien? Välkommen till Bjurfors mäklare i Spanien. Vi har kunskapen om lokala regler och lagar, talar svenska och hjälper dig varje steg av vägen. Vi finns på Costa del Sol, Costa Blanca och Mallorca.

Bostäder till salu i Spanien

Allt fler svenskar vill jobba på distans från Spanien

Till följd av Coronapandemin jobbar många på distans på heltid. Det i sin tur ger en större valfrihet i var du väljer att både arbeta och leva året om. För svenskarnas del är det en växande andel som satsar på ett boende i Spanien.

läs mer