Kommande försäljning – varför säljs så många bostäder på förhandsmarknaden?

Visste du att många bostäder som är till salu endast visas under kommande försäljning och säljs innan ordinarie visning? Förhandsmarknaden har utvecklats mycket de senaste åren – ett resultat av att efterfrågan på bostäder har varit större än utbudet. Hur kan du som köpare öka dina chanser att knipa drömbostaden före alla andra? Peter Waern, försäljningschef på Bjurfors Göteborg, förklarar hur förhandsmarknaden fungerar och delar med sig av sina bästa tips.

“Borttagen före visning” är en vanlig syn på den stora bostadssajten och på mäklarnas egna sidor. Många bostäder säljs idag på förhandsmarknaden, vilket innebär att de bara hinner visas som kommande försäljning innan de säljs, före ordinarie visning. Som köpare är det därför viktigt att vara aktiv för att inte missa den stora mängd bostäder som aldrig når den publika marknaden.

 

Därför växer förhandsmarknaden

De senaste åren har förhandsmarknaden vuxit oerhört mycket, men varför har det egentligen skapats en förhandsmarknad? Peter Waern, försäljningschef på Bjurfors Göteborg, förklarar:

– Det har funnits ett behov hos säljarna att förbereda sin försäljning samtidigt som de är ute och letar efter sin nya bostad. Alternativt att de endast säljer om de får rätt bud. Det blir en slags trygghet för säljarna att få reda på att det finns ett intresse för deras bostäder, lite som en termometer mot marknaden som gör att de vågar ta klivet och köpa en ny bostad.  

Kommande försäljning: Peter Waern mäklare Bjurfors ger sina bästa tips om förhandsmarknadenPeter Waern, försäljningschef på Bjurfors, berättar om hur förhandsmarknaden blivit en faktor på bostadsmarknaden.

Säljarnas behov av att sälja på förhand har i sin tur påverkat köparna. 

 – Förhandsmarknaden har sedan fortsatt att växa eftersom köparna har förstått att de måste vända sig till förhandsmarknaden för att hitta fler bostäder, på grund av det låga utbudet på den publika marknaden. Köparna missar helt enkelt många bostäder om de inte är aktiva på den plattformen, säger Peter Waern.

 

Kommande försäljning – många fördelar för säljaren

Varför är det så många som säljer sin bostad på förhandsmarknaden?  

– Vi märker att spekulanter oroar sig för att få sina bostäder sålda i denna mer osäkra marknad. De flesta vill därför sälja före de köper, med tillträde längre fram, säger Peter Waern. 

För säljaren finns det nästan enbart fördelar med att sälja på förhandsmarknaden: 

  • Säljaren får tid att samla på sig kunder till säljstart.

  • Säljarna kan undvika försäljningskostnader såsom styling och Hemnetavgift.

  • Säljaren kan agera snabbare än många andra oförberedda kunder när drömboendet dyker upp.

  • Säljaren får en indikation på intresse och prisnivå, vilket ger en större trygghet för den som ännu inte har köpt. 


Svårnavigerat för köparen

För dig som köpare kan förhandsmarknaden uppfattas som lite av en djungel, och olika bostäder kan ha helt olika säljstatus utan att det är tydligt.  

– De bostäder som ligger som kommande försäljning hos Bjurfors kan det vara helt olika status på. Vissa bostäder ligger På Förhand medan de förbereds för publika marknaden. Andra bostäder är till salu om rätt villkor är uppfyllda, exempelvis pris och tidpunkt för tillträde. Det finns också bostäder som endast visas den dagen säljarna har köpt en ny bostad. Ett tips är att kontakta mäklaren direkt för att se status på bostaden och vilka eventuella säljvillkor säljaren har, säger Peter Waern.

 

Förhandsmarknaden här för att stanna

Enligt Peter Waern är förhandsmarknaden här för att stanna, och lär troligtvis växa ännu mer framöver. 

– Vissa månader har vi sålt så mycket som var tredje bostad på förhandsmarknaden. Så länge efterfrågan överträffar utbudet tror jag att den utvecklingen kommer att fortsätta och ännu fler affärer kommer att göras på förhandsmarknaden. Tröskeln är låg för säljarna att vara med och dessutom utan risk och större kostnader, säger Peter Waern.

 

Kommande försäljning – mäklarens bästa tips till dig som vill köpa på förhandsmarknaden

  1. Gå med i Bjurfors köparregister – Boagenten eller Bjurfors Beyond för exklusiva bostäder.

  2. Var på tårna – kontakta mäklaren direkt när du ser en bostad som du är intresserad av.

  3. Visning vid kommande försäljning – fråga mäklaren om en förhandsvisning är planerad, eller be om en egen förhandsvisning.

Peter Waern på Bjurfors

Vissa månader har vi sålt så mycket som var tredje bostad på förhandsmarknaden.

– Peter Waern, försäljningschef på Bjurfors Göteborg

Köp din nästa bostad innan den är till salu

Många av våra bostäder säljs direkt via vår Boagent utan att nå den publika marknaden. Ligg steget före i din bostadskarriär och skapa en bostadsbevakning.

Skapa bevakning

Guide: Bli sambo – tips från juristerna till er som ska flytta ihop

Att bli sambo och flytta ihop med någon annan är en stor förändring som påverkar både din vardag och din juridiska situation. Det är såklart tusen gånger roligare att fundera på hur ni ska inreda ert nya hem än att diskutera hur ni ska fördela era kostnader eller vad som händer om ni skulle separera. Därför bad vi juristerna Camilla Jarnér och Gustav Lindmark att dela med sig av sina främsta tips till er som ska flytta ihop.

Läs mer