Köksinspiration: Kvalitet, form och funktion i skön förening

Köket är hemmets hjärta. Det är där vi samlas kring god mat tillsammans med nära och kära. Att investera i ett tidlöst kvalitetskök bidrar inte bara till extra komfort i vardagen utan kan även öka värdet på bostaden. Kvänums kök passar lika bra i ett 1800-talsslott som i en modern villa eller lägenhet.

Kvänums svenskproducerade kök har vunnit många prestigefyllda utmärkelser genom åren. Deras kök smyckar bostäder i flera kända landmärken, som till exempel Turning Torso i Malmö och de nybyggda exklusiva lägenheterna i Lomma strand-projektet som Bjurfors förmedlat. Dessutom är Kvänum Kunglig Hovleverantör, vilket är ytterligare ett bevis på den höga kvaliteten på deras produkter. Förutom kök tillverkar Kvänum eleganta badrum och lyxiga förvaringslösningar.

– Vår filosofi är enkel, det enda som duger är äkta vara och bara det bästa är gott nog åt våra kunder, säger Therese Afzelius, försäljningschef för Kvänum kök i Malmö. Vi vänder oss till den medvetna kunden. Det är inget att hymla med. Vi vill vara bäst på kök, bad och förvaring. Därför arbetar vi med naturmaterial som skinn, trä och ull. Formspråket har utvecklats i samspel med naturen.

Kvänums grundare, möbelsnickaren Gustav Johansson, hyvlar vid hyvelbänken.Kvänums grundare, möbelsnickaren Gustav Johansson, i farten vid hyvelbänken.

 

Snickeri och yrkesskicklighet från start

Kvänum grundades 1923 av möbelsnickaren Gustav Johansson i Kvänum på Västgötaslätten. Huset där han startade verksamheten ligger fortfarande kvar i byn. Hyvelbänken står framför fönstret och på golvet ligger hyvelspån. Det nya moderna snickeriet är beläget endast ett stenkast därifrån, med historien inom synhåll. Snickarnas stolta yrkesskicklighet är bland annat synlig i de handmålade köksluckorna, de mönsteranpassade fanérade luckorna och de saxade spröjsen.

Köksinspiration med Therese Afzelius, KvänumMed sinne för kvalitet. Jag är stolt över att vi är lite nördiga med detaljerna, berättar försäljningschef Therese Afzelius på Kvänum. 

Kvänum har behållit produktionen i Sverige och tillverkar fortfarande köken enligt gamla manér även om man förnyat processen för att kunna möta dagens höga krav och standard, både när det gäller miljö och kvalitet. Mycket av vår inredning är i svensk ek och jag är stolt över att vi är lite nördiga med detaljerna. När du öppnar en av våra lådor och skåp så känner du skillnaden. Den lilla fasade kanten, den zinkade lådan eller den fina filtmattan i botten, säger Therese Afzelius. 

Köksinspiration med Kvänums kök Dalby RökgråKöket Dalby i kulören Rökgrå, handmålat på ask. Vackra och praktiska skjutluckor med klarglas. Infrästa handtag i mässing.

 

Kärleken till hantverket central

Idag ägs och drivs företaget av Niklas och Magnus Efraimsson. Ett brödrapar som kommer från Kvänum-trakten och som har kärleken för hantverket i blodet.

Niklas är VD och arbetar i verksamheten. Han är väldigt engagerad och det känns tryggt. Vi firar ju 100-årsjubileum nästa år och det märks på våra ägare att de vill att företaget ska finnas kvar i 100 år till. Man gör ständigt investeringar och förbättringar i snickeriet och i våra vackra utställningar, berättar Therese Afzelius.

Köket Broby handmålat i kulören Klippa kan ge köksinspiration.Köket Broby handmålat i kulören Klippa. Knoppen i mässing heter Frö. Bänkskivor i kvartsit går under namnet Taj Mahal. 

Köksinspiration: Lantkök. Moderna och lantliga Steneby Mistral passar in på stilepitet som Cottage romance eller boho chic. Moderna och lantliga köket Steneby Mistral passar in på stilepitet som Cottage romance eller boho chic. 

 

Kök från alla tidsepoker

Kvänum använder sig i första hand av lokala leverantörer och arbetar med Svanen-märkta material. Att välja äkta trä som råvara minskar klimatpåverkan eftersom det är ett förnybart material med låga utsläpp kopplat till produktionen. Men det är framför allt genom att tillverka kök som håller länge som Kvänum bidrar till en mer miljövänlig produktion. Kvänum erbjuder 20 års garanti på alla sina kök.

Vi är ett av få varumärken som kan leverera kök från alla tidsepoker. Alla kunder hittar kök att förälska sig i hos oss oavsett om de bor i ett sekelskifteshus, slott eller en modern bostad. Vi säljer inte ett skåp med en lucka. Vi säljer drömmar om stora julaftnar med vänner och familj i en vacker miljö. Känslan av att få komma hem efter en hektisk dag och ta ett glas vin vid köksön tillsammans med sin man eller fru. Det är ett sant privilegium att få vara med och förverkliga dessa drömmar varje dag, avslutar Therese Afzelius.

Köksinspiration: Köket Ekeby handmålad i kulören Storm. Tunna bänkskivor med namnet Calypso från Silestone, vitvaror från Gaggenau.Köket Ekeby handmålad i kulören Storm. Tunna bänkskivor med namnet Calypso från Silestone, vitvaror från Gaggenau.

 

Köksinspiration: Hitta den rätta stilen för ditt kök

Kvänum har ett brett sortiment av skåp, luckor och detaljer som gör varje kök unikt. Oavsett vilket kök och stil man väljer är köken klassiska och gjorda för att hålla i många år framöver. Alla kök ritas efter kundens specifika önskemål och förutsättningar.

 

Kök för sekelskifte, slott, våningar och gatuhus

Real Classic är inspirerat av sekelskiftet och passar utmärkt i slottsmiljöer, gatuhus och våningar. Det flesta av dessa kök är handmålade. När de monteras spacklas och målas stommen för att få en perfekt känsla av platsbyggt kök. Det finns ett brett urval av små vackra detaljer som bidrar till kökets karaktär. Kvänums inredare tar hänsyn till huset byggnadsår samtidigt som de lyssnar in kundens önskemål.

Köksinspiration: Köket Broby, i stilen Real Classic. Atmosfären påminner om 1700-talets anrika herrgårdar och förra sekelskiftets stora stadsvåningar.Köket Broby, i stilen Real Classic. Atmosfären påminner om 1700-talets anrika herrgårdar och förra sekelskiftets stora stadsvåningar.

Kök med lantlig, klassisk och modern känsla

Modern Classic är ett fantastiskt koncept som är klassiskt och modernt på samma gång. Köken har en lantlig känsla, men passar även utmärkt i de mer moderna bostäderna. Med små detaljer som taklister, beslag, stenskivor, bakkantslister kan man förändra utseendet och köket kan gå från sobert och lyxigt till lantligt och charmigt.

Köksinspiration: Köket Dalby, handmålat i kulören Hav. Bänkskivor i vit Silestone och på köksön ek. Handtag och knoppar i brons och diskho i porslin.Modern Classic är stramt elegant och passar i såväl gamla som nya hus. Köket Dalby, handmålat i kulören Hav. Bänkskivor i vit Silestone och på köksön ek. Handtag och knoppar i brons och diskho i porslin.

Romantiskt och lantligt kök - köksinspirationRomantiskt och charmerande är Steneby Mistral, ett modernt kök fullt av rustik charm. Spisen från italienska Ilve har Kvänums egen kulör Salvia. Nya fläktkåpan Helios är av Kvänums design, här i kulören Humble Yellow.

 

Nutida kök med enkelt och vackert formspråk

Contemporary är nutida kök. Man kan få släta luckor och luckor med ram, målade eller i trä. En storsäljare är det handtagslösa köket som har en fantastiskt snygg lösning som gör att luckan får behålla sitt enkla vackra formspråk. I Contemporary-serie ingår även det prisbelönta Liljencrantzköket som Louise Liljencrantz känd inredare, designer och arkitekt tagit fram tillsammans med Kvänums chefsdesigner Per Fernholm.Köksinspiration med Liljencrantz Fudge. Med raka linjer och räta vinklar har formgivaren Louise Liljencrantz skapat ett eget resolut koncept i tidlös stil.Liljencrantz Fudge. Med raka linjer och räta vinklar har formgivaren Louise Liljencrantz skapat ett eget resolut koncept i tidlös stil. Hon beskriver sitt koncept som Old Victorian manor goes Japan. Marmorn i bänkskiva och hyllor är krämfärgad Fior di Bosco.

Spännande köksinspiration med Köket Lindö målad i kulören Åska med en Art list.Köket Lindö målad i kulören Åska med en Art list. Bord från Gärsnäs (Tak) och stolar från Gemla (Vilda). Lavastenskakel från Nero Sicilia. Belysning från Giopato & Coombes.

Hitta köksinspiration med Nature i modellen Brahe Art med tre olika mörka toner på rökt ek och svartbetsad ask.Nature i modellen Brahe Art med tre olika mörka toner på rökt ek och svartbetsad ask.

Nyfiken på mer köksinspiration?

Den som önskar sig mer sagolik köksinspiration och vill få veta mer om Kvänums kök, badrum eller förvaringslösningar kan besöka något av deras inspirerande showroom, som finns på olika platser i landet. 

Therese Afzelius, Kvänum, om köksinspiration

Vår filosofi är enkel, det enda som duger är äkta vara och bara det bästa är gott nog åt våra kunder.

Therese Afzelius, försäljningschef för Kvänum

Bostäder bortom det vanliga

På Bjurfors Beyond förmedlar vi exceptionella bostäder i Sverige och utomlands där inget hem är det andra likt. Här presenterar vi exceptionella hem och exklusiva hus till salu.

Hitta mitt drömhem

Unik inredning med The Norrmans på Häckeberga Slott

Det framgångsrika TV-paret Anna och Lars Norrman är kända för sin unika inredningsstil och kreativa designlösningar. Nyligen tog de över hotell- och restaurangverksamheten på det anrika Häckeberga Slott som slog upp portarna på nytt efter sex månaders intensivt försköningsarbete. Följ med på en inspirerande rundvisning på slottet.

Få mer inredningsinspiration