Inspiration till ditt kök - tips och råd

Hur skapar du ett trivsamt och funktionellt kök? Ett kök sägs vara hemmets hjärta, här samlas både familj, vänner och bekanta för att äta och umgås. Ett kök behöver vara praktiskt och rymma såväl köksmaskiner som finporslin. Oavsett om du står inför en stundande köksrenovering eller är ute efter att ge ditt befintliga kök ett lyft hittar du inspiration till ditt kök här.

Med tanke på hur mycket och ofta köket används är det inte konstigt att det efter några år blir en smula slitet. Kladdiga avtryck, stänk från tomatsåsen som sätter sig i fogarna och gångjärn på dörrar som gnisslar efter att idogt ha öppnats och stängts ökar slitaget på hemmets hjärta. Är det dags att förändra i köket? Oavsett om du står inför en genomgående köksrenovering eller vill göra enklare förändringar med mindre medel är det alltid klokt att börja med planering och givetvis en stor dos inspiration.

 

Tips för att fräscha upp ditt befintliga kök

Måla om köksluckor

Har du ett gediget och välplanerat kök vars luckor har sett bättre dagar? Det är underskattat vad en ommålning eller lackering av köksluckorna kan göra. Du får ett kök som känns som nytt, men till en bråkdel av kostnaden för vad en fullskalig köksrenovering skulle kosta. En lackeringsfirma hjälper dig vanligtvis med både nedmontering, frakt och lackering innan de kommer och sätter upp dina ”nya” luckor igen. Du väljer själv kulör, och du kan också passa på att få hålen efter befintliga handtag spacklade om du vill byta form, placering och stil på beslagen efter ommålningen. Resultatet blir slitstarkt och luckorna får nytt liv igen. Den riktigt händige kan också ge sig på att måla om köket själv, rådgör då med en färghandel för att använda en slitstark färg som håller år efter år.

Ge köket ett nytt liv genom att måla om köksluckornaEtt klassiskt kök kan få karaktär med en mer vågad färg på köksluckorna. 

Ett slitet kök blir som nytt med omlackerade köksluckorEn omlackering av dina köksluckor ger ett lyft för hela köket. 

Förändra köket med enkla medel. Ny färg på luckor ger både karaktär och nytt liv åt köketOm dina köksskåp och lådor har bra stommar men slitna ytor kan ny färg ge dig känslan av ett helt nytt kök.

 

Byt ut beslagen

Något så enkelt som att byta beslag kan förändra hela utseendet på köket. Ett kök kan enkelt gå från daterat till modernt med hjälp av nya handtag. Det finns en uppsjö av modeller och tillverkare att välja på, du kan enkelt hitta något som passar just ditt kök, din stil och din plånbok.

nyabeslag
Med hjälp av nya handtag och beslag på luckor och lådor kan ditt kök få ett ansiktslyft för en relativt liten peng. 

beslag3
Beslag i borstad mässing är ett populärt val och finns i alla tänkbara utförande, här ger de luckorna en lantlig stil.

beslag2Släta luckor får ett intressant blickfång med moderna beslag. 

 

Nya bänkskivor och stänkskydd ger ett modernare utseende

Är bänkskivan sliten efter många års användning? Det finns många tillverkare som erbjuder måttanpassade bänkskivor. Snyggast och enklast är att samtidigt passa på att byta ut stänkskyddet också. Du kan hitta enklare bänkskivor i laminat och standardkakel om du har en snäv budget, vill du slå till på något mer exklusivt är en vacker stenbänk aldrig fel.
bänkskivaEn ny bänkskiva ger köket en ny stil. nyabänkskivor_1Det finns mängder av material att välja på, fundera på vad som passar i det befintliga köket. 

nyabänkskivor2Om du låter bänkskiva, stänkskydd och köksö kläs om i nytt, modernt material ger det en extra wow-faktor till hela köket. 

 

Tips inför köksrenoveringen

renoverakök2

Studera ert rörelsemönster

Innan du svävar i väg på Pinterest (Bjurfors delar gärna med sig av inspiration där) och hittar drömkök efter drömkök är det dags att vara praktisk. Vilka funktioner behöver ni i ert kök? Hur rör ni er? Hur fungerar nuvarande planlösning för dig och din familj? Vad trivs ni med och vad saknar ni? Gör en lista och en enkel skiss på hur du tror att ni skulle få mest ut av ert kök.

renoverakök3
En köksö har många funktioner: Matplats, förvaring och en naturlig samlingsplats i köket. 


Ta hjälp av proffsen

De allra flesta köksleverantörer hjälper er gärna med planeringen. Ta hjälp av köksinredarna som arbetar med att planera kök varje dag. De flesta kan komma med goda råd om placering av vitvaror, planlösning och flöden.

renoverakökEn professionell köksplanerare kan hjälpa till med goda råd och smarta lösningar. 

Håll koll på budgeten

En köksrenovering kan lätt gå överstyr om du inte håller koll på utgifterna. Fundera på vilken typ av kök som passar bostaden och den personliga stilen så väl som plånboken. Börja med den i mångas ögon lite tristare delen med att sätta ramar för kostnaderna innan jakten på inspiration kan börja.

budgetNär köket väl är klart är det dags att lägga till detaljerna som vackra textilier och färska örter i kruka. 

 

Bonustips: Uteköket

Så här på sommaren är det många av oss svenskar som vill spendera så mycket tid som möjligt utomhus. Ta med köket ut i det fria. Ett funktionellt utekök rymmer såväl förvaring, rinnande vatten som tillagningsmöjligheter. Ett utekök behöver inte vara fullt så utrustat som det du har inuti bostaden men det kan vara skönt att ha tillräckligt mycket funktionalitet för att du ska slippa springa in och ut under matlagningen.


utekökTa med matlagningen ut i det fria! Ett praktiskt utekök är en riktigt sommardröm. 

Få koll på heta inredningstrender 2023

Hur inreder vi våra hem under 2023? Vi fortsätter att göra medvetna val och föredrar hållbara material. Vår heminredning får gärna flirta med det förgångna, termer som dark academia och granny chic och kommer med stor sannolikhet att finnas på allas läppar vid årets slut. Vilka trender flyttar in i ditt hem?

Läs mer

Guide: Renoveringar som lönar sig

Att renovera sin bostad inför en försäljning kan vara ett sätt att öka värdet på bostaden. Men alla uppgraderingar är inte värda pengarna. Vi har listan över vilka renoveringar som du ska satsa på – och vilka du helst ska undvika.

Läs mer

Därför är homestyling lönsamt inför försäljning

Fler potentiella köpare, trängsel på visningarna och ett högre slutpris. Fördelarna med homestyling är många – framför allt leder det ofta till en bättre bostadsaffär.

Läs mer