Så inreder du ditt vardagsrum – inspiration och tips

Hur inreder du ditt vardagsrum så att det blir både harmoniskt och trivsamt? Vi har träffat Elina Arkèus som är chefsstylist och inredare på Move2 Inredning och Rania Altun som är creative director och inredare/stylist på Styling Vision för att prata inredningstips, inspiration och trender för vardagsrummet. 

Inredarnas bästa tips för ett harmoniskt vardagsrum

Ett vardagsrum kan ha många funktioner. Det ska agera som en mysig samlingsplats för familjen, en plats för avkoppling framför tv:n och inte minst ett socialt rum för vänner, gäster och bekanta. Ibland fyller vardagsrummet ännu fler användningsområden. Det möbleras för både matplats, arbetsplats och kanske ett bibliotek för bokälskaren.

Inredningstips för vardagsrum med Rania Altun och Elina Arkèus Inredningsspecialisterna Rania Altun och Elina Arkèus ger sina bästa tips.

Hur får du ett mysigt vardagsrum? Bjurfors har frågat stylisterna Elina Arkèus och Rania Altun om deras bästa råd, tips och idéer för att du ska få så mycket inspiration till ditt vardagsrum som möjligt.  

ljust-och-inbjudande-vardagsrumLugna toner ger ett harmoniskt intryck.

 

Hur ska jag tänka när jag inreder mitt vardagsrum, jag vill gärna att det ska vara mysigt!

– Satsa på hög komfort och mycket belysning, gärna med dimmerfunktion. Det allra bästa knepet för ett mysigt vardagsrum är textilier. En stor matta som grundar sittgruppen, gardiner, filtar och fluffiga kuddar ger ett mjukt och inbjudande intryck, säger inredningsstylisten Elina Arkèus från Move 2 Inredning

använd-textilier-för-ett-inbjudande-intryckFluffiga kuddar och mjuka plädar och mattor ger ett inbjudande intryck. 

 

Hur undviker jag att tv:n får allt fokus i vardagsrummet?

– Mitt bästa knep är att undvika den klassiska tv/media-bänken och i stället hänga upp din tv på väggen. Försök att knyta in den i resten av inredningen, säger Rania Altun från Styling Vision.

 göm-tv-i-tavelväggEn tv som kamoufleras i en tavelvägg blir en inredningsdetalj istället för centrum av rummet.

Elina Arkèus håller med:
– Göm tv:n i en tavelvägg eller sätt in den i en bokhylla. Då kan böcker och andra inredningsdetaljer runt omkring ta fokus från just tv:n. Och vill du verkligen inte att tv:n ska synas när ni inte använder den så kan du gömma den bakom en gardin på fönsterväggen. 

Med teven gömd i bokhyllan smälter den in i resten av inredningen. 

 Göm tv:n i bokhyllan för att låta den smälta in i resten av inredningen. 
 

Vad ska jag tänka på när jag har ett stort vardagsrum?

– Min rekommendation är att låta möblerna få ta sin plats och ha utrymme runt om sig. Inred tydligt för en bra energi. Fundera över rummets syfte och riktning. Låt soffan vara rummets riktpunkt, placera den helst så att man ser den direkt när man kommer in i rummet och bjuds in till den, inred sen utifrån soffans position.  Snåla inte med bordsytor! Ett ordentligt soffbord med plats för både dekoration och fredagsbrickan. Lägg gärna till flera sidobord runt omkring. I ett stort rum kan du också vara mer vågad i färgvalet. Om du har utrymme så låt möblerna stå i mitten av rummet i stället för mot väggarna, det öppnar upp och skapar rymd, säger Elina Arkèus. 

Rania Altun är inne på samma spår:
–  Att låta alla möbler stå mot väggen ger en hoptryckt känsla. När jag stylar ett hem inför en fotografering försöker jag alltid flytta ut möbler för ett luftigt intryck.

ställ-soffan-en-bit-från-väggen-för-ett-luftigt-rumI ett större vardagsrum får möblerna gärna stå fritt i rummet.

En annan fördel med ett stort vardagsrum är att rummet kan få flera olika sektioner för olika behov. 

– Skapa rum i rummet. Kanske vill du ha en mer avslappnad soffgrupp framför tv:n men skapa också en annan, lite formellare sittgrupp till när du har vänner och bekanta på besök. Där står konversationen i fokus. Det här konceptet är väldigt vanligt i Sydeuropa. I ett stort vardagsrum kan du också få plats med en läshörna eller ett hemmakontor. Inred efter dina behov, säger Rania Altun.

ett-stort-vardagsrum-med-felra-funktionerEtt stort vardagsrum rymmer många funktioner

 

Vad ska jag tänka på när jag har ett litet vardagsrum?

– Börja med att utgå ifrån vad du har för behov. Räcker det med en soffa eller behöver du fler sittplatser? Jag skulle avråda dig från att välja en soffmodell med divan, den begränsar ett litet rum. Addera i stället sittpuffar som kan agera som både avlastningsytor, och yta för dekoration, när de inte används som extra sittplatser. Även i ett litet vardagsrum är en stor matta att rekommendera, då kommer golvytan fram till max. Undvik att möblera med allt för små möbler, det blir lätt känslan av ett dockhus då, säger Rania Altun.

Att välja möbler till ett mindre vardagsrum kan vara utmanande eftersom allt för stora möbler kan få rummet att kännas trångt. 

– Här gäller det att prioritera mer. Ha ett nättare soffbord som tar mindre plats ute i rummet, med ett litet sidobord intill soffan. Då kan du ställa favoritvasen med helgblommorna på sidobordet och ändå ha plats för fredagsmyset på bordet. Tänk på vilka material du använder och tjockleken på möblerna. Ett soffbord i samma storlek men i olika material kan skapa helt olika uttryck. Var inte rädd för färg, du måste inte ha vita väggar och ljus inredning bara för att du bor litet. Tvärtom kan färg förstora rummet, det krävs bara lite planering. Våga även här, trots mindre yta, att dra ut möblerna från väggen. Att dra ut soffan några centimeter från väggen kan direkt skänka en illusion av ett luftigare uttryck och ett rent av större rum. Testa! Uppmanar Elina Arkèus. 

tips-för-litet-vardagsrumEtt nättare soffbord passar i ett mindre vardagsrum. 

 

Inredningstrender 2023

Organiska former

Hetaste trenden 2022, och den lär fortsätta även under 2023. trendigt-med-organiska-former

Inredning med organiska former fortsätter att vara en stark inredningstrend för vardagsrummet.

 

 3D-printade bordslampan i organisk form från Crème Atelier.

3D-printade möbler

Årets snackis som snabbt hamnade på vill ha-listan är den 3D-printade bordslampan i organisk form från Crème Atelier.

 


Struktur 

Blanda olika material för att få en personlig inredning. Sten, marmor, betong ger tyngd åt en ljus inredning. 

olika-strukturer-ger-tyngd-åt-inredningen

Mix av mörka och ljusa kulörer

Ljusa naturfärger mixas upp med mer karakteristiska färger som en djup burgundy, bränd orange, ockra och persika. Under 2023 fortsätter det också komma mer kontrastfärger – de ger ett stilsäkert och vågat intryck.

mixa-ljust-med-mörkt

Natur och miljö

Trenden har varit med ett tag och är här för att stanna. Blanda in naturmaterial i din inredning och du kommer att vara fortsatt rätt 2023. 

naturliga-inslag-i-inredningen

 
 
 

Så färgsätter du inredningen:
60/30/10-regeln hjälper dig

Har du svårt att få till den röda tråden i inredningen tipsar Elina Arkèus om ett knep som många stylister tar till.

– Inredningsregeln handlar om färg och innebär att 60 procent av rummet består av en huvudfärg, på till exempel väggar och tak. Addera sedan 30 procent av en sekundär kulör, på exempelvis möbler, matta, konst och textilier. De sista 10 procenten är accentfärger, som du plockar upp i detaljer och textilier. Om du har metaller i inredningen så rekommenderar jag dig att se det som en av dina färger. 

 

Välj rätt storlek på mattan

En matta kan verkligen göra hela skillnaden om rummet upplevs som trivsamt och väl komponerat. Enligt Rania Altun gör många misstaget att välja en för liten matta i vardagsrummet. 

– Se till att mattan är tillräckligt stor för att soffgruppen ska förankras av den. Om du låter soffan stå 10–15 centimeter in på mattan och placerar fåtöljerna så att de står till hälften på mattan så förstorar du rummet och golvet kommer att upplevas som större.  

rätt-storlek-på-mattaStäll soffan en bit in på mattan för att uppleva vardagsrummet större. 

 

Inredarnas bästa knep för vardagsrum

• Glöm inte växterna! Gröna växter får vardagsrummet att se både inbjudande och levande ut.

• Våga ha det lite spretigt, när rummet inte är perfekt och tillrättalagt blir det mysigare.

• Inred med personliga saker som gör dig glad och bär på minnen.

• En mix av gammalt och nytt ger ett harmoniskt hem.

• Glöm inte hörnen! Ställt dit en golvväxt eller varför inte ett sidobord med en lampa och ett vackert stilleben?

• Låt taklampan ta för sig. En snygg designlampa ger karaktär till rummet.

• Börja med en färg. Välj en kulör som ger dig bra energi och utgå från den när du inreder.

• Snåla inte på soffans komfort. Även om dyrast inte alltid är bäst så är soffan en möbel som är värd att lägga en extra peng på, för att få bästa möjliga sittkomfort och hållbarhet. En riktigt skön sittmöbel kommer att användas länge och mycket, välj en som du verkligen trivs med. 

• Glöm inte gardinerna! Häng dem så högt upp i taket du kan, så länge du inte har stuckatur. Då låter du den synas. Låt dem rama in fönstret, men inte ta för mycket av ytan. Låt karmen synas. 

• Snåla inte på belysningen. Varje rum bör ha minst fem ljuskällor för en bra balans med både praktiskt arbetsljus och ljuspunkter för stämningsljus.

gröna-växter-ger-rummet-livGröna växter gör vardagsrummet levande

Sovrum: Inspiration och trender

Finns det något mysigare än en fluffigt bäddad säng, dämpad belysning och en harmonisk miljö i sovrummet? Vi spenderar en tredjedel av vår tid i sängen och de senaste sovrumstrenderna skvallrar om att vi vill ha det lugnt och harmoniskt i rummet.

Få inspiration till sovrummet