Inspiration: Balkong, uteplats eller terrass – så inreder du utomhus

Hur inreder du bäst balkongen, uteplatsen eller terrassen? Oavsett om du vill följa modet eller vill inreda din utemiljö i klassiskt snitt får du här massor av tips och inspiration.

Trivsam balkong med många gröna växter och inredning.

Så skapar du en trivsam miljö på balkongen eller uteplatsen

 

• Utgå från förutsättningarna

Har du solläge, är balkongen inglasad eller saknar uteplatsen vindskydd? Jobba med det du har när du väljer möbler, växter och textilier till din balkong eller uteplats.

 

• Ut med det gamla, in med det nya

Städa rent från vintern innan du går loss på inredningen. Sopa bort gamla löv, plocka bort det som inte ska vara i din utemiljö och torka rent alla ytor.

 

• Tänk förvaring – ja, även utomhus!

Bra förvaring är A och O i alla rum, även på balkongen, terrassen och uteplatsen. Du kanske vill ha en förvaringslåda för dynor och en hylla att ställa plantor, lyktor och andra inredningsdetaljer på? Fundera över vilken funktion din balkong eller uteplats ska ha och planera för förvaring därefter.

 

• Det sitter i detaljerna

Utöver det självklara som någon typ av sittmöbel, bord och eventuellt solskydd är det detaljerna och blickfånget som kommer att förhöja mysfaktorn. Addera kuddar, plädar, ljuslyktor, olika krukväxter och andra accessoarer som ger en personlig känsla. Ta med dig känslan i inredningen inne i lägenheten eller villan vidare ut på balkongen, terrassen och uteplatsen.

balkong-inspiration-inredningsdetaljer-på-balkong
Addera lyktor, växter och textilier för att få till myskänslan.

 

• Lägg golv

Överväg att lägga ett golv eller en trall på balkongen eller uteplatsen, det är betydligt vackrare och bekvämare än betongytan som brukar pryda golvet. 

 

• Utnyttja höjden

Många balkonger, inte minst i innerstan, har få kvadratmetrar golvyta att bjuda på. Häng därför upp till exempel växter i amplar eller på hyllor för att få plats med möbler. 

Takterrass med stolar, bord och inredning. Klätterväxter slingrar på en pergola, där det även hänger en värmelampa.

Har du plats på din balkong eller terrass är en pergola där klätterväxter kan trivas ett bra sätt att utnyttja höjden. Det är också ett bra ställe att hänga en värmelampa som förlänger säsongen.

balkong-inspiration-bygg-på-höjden

Krukor på höjden skapar en känsla av att vara omgiven av grönska, dessutom kan de som här få extra bra solläge. 

balkong-inspiration-så-örter-på-höjden
Många vill så örter och kryddor på balkongen, med en smart vertikal lösning får du plats med fler krukor på din balkong. 

 

• Glöm inte belysningen

En ljusslinga för mörkare kvällar, ljuslyktor och kanske en batteridriven bords- eller läslampa ger ett ombonat intryck.

inspiration-balkong-kvällsbelysning

Gott om kvällsbelysning ger ett inbjudande intryck. 

belysning_uteplats
Lampor, ljusslingor och annan belysning skapar ett inbjudande ljus på kvällarna. 

balkong-inspiration-mysiga-detaljer
Det är detaljerna som gör den stora skillnaden. 

 


Så inreder du en inglasad balkong eller ett uterum

balkong-inspiration-inglasad-balkongEn inglasad balkong är inte lika väderkänslig. 

Här behöver du inte bekymra dig för att det ska blåsa eller regna in. Däremot kan en inglasad balkong eller ett uterum bli väldigt varm om solen ligger på. Du kan välja och vraka bland växter som naturligt växer i varma klimat, till exempel vackra oliv- eller citrusträd. Det finns också alla förutsättningar för att odla örter och grönsaker som tomater, chili och paprika. Inredningsmässigt kan du också ta ut svängarna, en inglasad balkong blir ofta ett extra rum många månader om året. Om du är bekymrad för insyn eller vill dämpa hettan lite kan en skir gardin som löper längs en eller flera av balkongens väggar vara en mjuk avskärmare. Du kan också fylla balkongen med matta, kuddar och andra textilier utan att bekymra dig för att de ska bli blöta om det regnar. 

 balkong-inspiration-inglasat-uterum

På en inglasad balkong eller i ett ett uterum trivs medelhavsväxter som olivträd. 

 

Så inreder du en balkong eller uteplats i österläge

web_6014316-1-27
Njut av morgonkaffet på balkongen i vår och sommar.

En kopp kaffe i morgonsolen? Ja tack! Eftersom du har morgonsol (och förhoppningsvis är morgonmänniska) är österbalkongen perfekt för ett caféset och en bekvämare läsfåtölj med tillhörande mjuk, värmande pläd till när solen lämnat din balkong. I ett mellanläge som österbalkongen, som får lite sol och lite skugga kan fuchsia, pelargonier och grönsaker passa att ha i krukorna.

 

 Så inreder du en balkong eller uteplats i söderläge

balkong-inspiration-odla-utomhusMånga kryddor och växter trivs på en solig balkong. 

Solläge! Det finns inget så attraktivt som en balkong eller terrass i soligt söderläge. Du har direkt solljus hela dagen. För soldyrkaren betyder det att du kan inreda med solsäng eller andra möbler som passar för solbad. Investera i ett bra och vackert parasoll om du vill få skugga. Du som vill så kryddor väljer till exempel rosmarin, lagerblad, timjan och oregano som tål solen. Kronärtskocka, tomat, gurka, chili och majs är annat ätbart som tål ordentligt med ljus. Blommor som gillar att sola sig är pelargon, bougainvillea, blyblomma och hibiskus. 

 

Så inreder du en balkong eller uteplats i västerläge

balkong-inspiration-bekväm-utesoffa-till-kvällsolen
En mysig soffa gör sig bra i kvällssolen.

Ett glas kallt i kvällssolen? För balkongägaren eller du med uteplats i västerläge är denna dröm en verklighet. I västerläget blir det inte lika varmt, eftersom solen inte brukar vara lika stekhet i slutet av dagen. Du kommer att kunna njuta av långa middagar ute i det fria, så prioritera ett bra matbord med bekväma stolar framför solstol eller loungeset. En härlig soffa är också ett utmärkt val. Välj blommor som uppskattar sol, som till exempel olika sorters petunior, margerit, dahlia, lobelia eller chokladblomma. 

 

Så plockar du ut årets inredningstrender 2024

Bjurfors har tidigare rapporterat om de hetaste inredningstrenderna 2024. En del av dem passar även fint för balkongen och uteplatsen. Här är några trender att låta sig inspireras av:

 

• Vintage/loppis

Även utemöbler går utmärkt att fynda second hand. Bra för klimatet och plånboken. Dessutom behöver du inte oroa dig för skötsel, med rejäl patina kan du låta möblerna få bli lite väderbitna. 

 

• Mörka kontrastkulörer

Våga vara modig i färgvalen. Under kommer mörka, djupa färger göra intåg i våra hem. Tänk burgundy, plommon och andra tyngre kulörer. Aprikos i kombination med grönt eller blått är också ett säkert kort. Terrakotta är en given trendfärg i år och gör sig extra bra utomhus i form av vackra krukor i olika storlekar och former. 

6001789 Linnégatan 11-92
Den trendkänslige mixar både textur, stil och färg på balkong och uteplats i vår. 

• Eklektiskt 

Att blanda gammalt och nytt har aldrig varit mer rätt. Blanda de loppisfyndade utemöblerna med inredningsdetaljer i modernare snitt för att få till stilen. 

 

• Rundade former och textur

Att blanda olika material är väldigt populärt i år, och det är ännu enklare att göra det på uteplatsen. Här finns naturligt olika material och textur i form av växter, krukor, betong och smidesjärn. Mixa in rotting, fluffiga kuddar, mjuka plädar och skira gardiner och du har ett väldigt trendigt och inbjudande uterum. 

inspiration-balkong-använd-olika-material-och-texturMixa material och former för en intressant och personlig uteplats.

 

• Cottagecore, granny chic och coastal grandmother

Cottagecore vurmar om det romantiska lantlivet, med odling, handgjorda föremål och gammeldags volanger i fokus. Granny chic, som även kallas Grandmillenial, är som hemma hos mormor, fast i modern tappning. Costal grandmother är en flirt med det marina, där basen är möbler i massivt trä, skira tyger och neutrala och naturfärgade nyanser. Dessa tre stilar gör inte bara avtryck i garderoben och i hemmet, utan kan mycket väl också hitta ut på balkong och uteplats. Drömmen om landet och havet gör sig påmind. På balkongen adderar du dessa stilar genom att välja balkongmöbler i massivt trä, omge dig av mängder av pelargonier och andra ”mormors”-växter såväl som att addera mönstrade kuddar och andra textilier. 

 

Personligt, på riktigt, är en vinnare

Din personliga touch är det som verkligen kommer att göra din balkong eller uteplats unik och speciell. Oavsett om du följer de senaste trenderna eller skapar din egen stil, är det viktigt att lyssna på dina egna önskemål och behov. Kanske drömmer du om en fridfull oas där du kan koppla av med en bok och en kopp te, eller så kanske du föredrar en social yta där du kan bjuda in vänner för trevliga stunder. Oavsett vad du väljer, se till att din utemiljö speglar din personlighet och skapar en plats där du verkligen trivs. Din balkong eller uteplats är en förlängning av ditt hem och bör därför vara en plats där du kan vara dig själv och njuta av livet utomhus. Så låt dina egna preferenser guida dig när du inreder och skapar din drömutemiljö för våren och sommaren 2024.

Inredningstrender 2024

Vilka trender gäller för hem och inredning 2024? Ja, lite av varje faktiskt. Oavsett vad du har för inredningsstil kommer du kunna komplettera ditt hem med trendiga detaljer, färger och accessoarer.

Läs om årets inredningstrender