Inredningstrender 2024: Så inreder den trendkänsliga

Vilka trender gäller för hem och inredning 2024? Ja, lite av varje faktiskt. Oavsett vad du har för inredningsstil kommer du kunna komplettera ditt hem med trendiga detaljer, färger och accessoarer.

Läs artikeln om årets alla heta inredningstrender nedan eller hoppa direkt till den trend du är mest nyfiken på i listan nedan. 

 

Hållbart med inslag från naturen

hållbara-material-är-trendiga-2024Hållbara materialval och naturliga inslag både inne och ute är trendigt. 

Den hållbara trenden håller i sig. Vi blir alltmer medvetna konsumenter och det avspeglas i våra hem. Under 2024 tar trenden ytterligare steg. Vi fortsätter att inreda med naturinslag som gröna växter och kompletterar med jordiga färger. Under året kommer vi också att fokusera mer på att välja miljövänliga och hållbara material.

Hemmakontoret blir en del av vårt permanenta hem

hemmakontor-är-en-del-av-hemmetHemmakontoret är här för att stanna och får en alltmer självklar plats i våra hem.

Pandemiårens obekväma och inte alls ergonomiska arbetande från soffan är över. Nu, när hemmaarbetet blir desto mer permanent i vår vardag, får också hemmakontoret en mer etablerad och genomtänkt plats i våra hem. Numera är det lika självklart att ha en arbetsplats hemma som att ha ett köksbord, en soffgrupp och en säng. Under 2024 kommer vi att investera mer i möbler anpassade till en korrekt arbetsställning, ljuddämpande material och snygg design som ger hemmakontoret samma känsla som resten av hemmet. Vi vill också investera i multifunktionella möbler under 2024, så att övergången mellan arbete och fritid blir enklare. Ett exempel är skrivbordet som agerar snyggt sidobord under helgen.

 

Karaktär och personlighet

trendiga-hem-2024-har-stor-personlighetEn trend 2024 är den personliga, där du inreder efter eget tycke och smak. 

Årets kanske mest förlåtande inredningstrend låter dig inreda precis så som det passar dig och din personlighet. Arvegods, designfavoriter och nyproduktion blandas hejvilt hos dig som anammar det personliga. Ditt hem ska berätta din historia, och det är upp till dig hur dina livskapitel ska avspeglas i din inredning.

Maximalist – javisst!

maximalism
Låt alla älsklingssaker står framme, inred med färg, mönster och mycket former för att anamma den maximalistiska trenden.

Glöm sparsmakade miljöer med sobra färger – i alla fall om du vill haka på trenden med ett maximalistiskt hem. Ju fler färger, material, möbler och inredningsdetaljer du placerar i dina rum desto bättre. Du kan glatt matcha (eller omatcha) färger, former och mönster. Här är less verkligen inte more.

 

Varm minimalism

varm-minimalism-är-en-het-trend-2024Sobra toner, mjuka former och varma färger ger ett behagligt hem. 

I kontrast till de två förgående trenderna är nästa heta inredningsstil mjuk, sober och behaglig. Trenden varm minimalism fokuserar på att skapa ett rofyllt hem med mjuka ytor, varma toner och ett ordnat, avskalat intryck. Det ska vara enkelt och balanserat hemma, utan att något sticker ut.

 

Rundade, följsamma former

rundade-mobler
En organiskt formad fåtölj är helrätt 2024. 

Redan 2023 klev de organiskt formade speglarna, mattorna och möblerna ett rejält steg innanför tröskeln. Under 2024 slår dessa former ännu mer rot i hemmen. Efter år av oroligheter längtar vi efter ett bekvämt hem med mjuka former. Den trendkänsliga väljer att inreda med till exempel valv och mjuka organiska former på mattor och kuddar.

 

Quiet Luxury

quietl-uxury-ger-känslan-av-diskret-lyx
Exklusiva materialval och diskret design kännetecknar trenden Quiet Luxury. 

Begreppet som tagit sig från modevärlden in i våra hem. Trenden Quiet Luxury (diskret lyx) kännetecknas av tidlös elegans, harmoni och subtil lyx. Möbler, inredning och materialval andas hög kvalitet och präglas av gedigna hantverk, utan att för den skull skylta med prislappen. Den här trenden går hand i hand med en annan kommande trend, minimaluxe, som är en lyxigare variant av minimalism.

Cottage Core

cottage-core
Mixade material och loppisfyndade detaljer. Under 2024 breder trenden Cottage Core ut sig i hemmet.

Du som varit uppmärksam vet att den här trenden etablerade sig redan för något år sedan och 2024 tar den ytterligare mark. Det ska vara bekvämt, mysigt och charmigt. Mormors blommönster kombineras med texturer och prints, allt för att skapa ett välkomnande hem.

 

Färger och färgsättningar att hålla koll på

blattBlått spås bli en av 2024 års signaturfärger. 

Precis som de övriga trenderna i listan spretar också 2024 års mest populära färger och färgsättningar. På ena sidan av spektrumet är bekväma, neutrala färger som är vilsamma för ögat. Därefter trendar varma färger som bränd orange, gula toner och mjuka, röda kulörer.

Du som är ute efter en färgklick kommer få ditt i de trendiga, starka accentfärgerna gult, rosa, rött och klarblått. Just blått är för övrigt en trend i sig, här blandar du olika blå toner i material och form för att skapa en harmoni.

Även metallicfärger slår igenom stort 2024, och då inte bara på lampfötter, ljusstakar och beslag. Du får gärna ha både bänkskivor, möbler och väggar i gnistrande guld, silver, koppar eller krom.

inredningstrend-2024-kromDetaljer i krom och andra metallicfärger kommer att synas mycket under 2024.

 

Årets trendfärg enligt Pantone

Färgsystemet Pantone har utsett färgen PANTONE 13-1023 Peach Fuzz till årets trendigaste kulör. Den snälla persikonyansen känns som en mjuk, snäll kram. 

arets-farg-peach-fuzz-pantone-bjurfors-

 

9 starka inredningstrender att hålla koll på 2024

  • Hållbart med inslag från naturen

  • Hemmakontoret blir en naturlig del i hemmet

  • Mycket karaktär och personlighet i inredningen

  • Maximalistisikt där saker får stå framme 

  • Varm minimalism, där det avskalade blandas med mjuka toner

  • Rundade, följsamma former

  • Quiet Luxury: exklusiva material och möbler utan skryt

  • Cottage Core: mormorsblommigt, loppisfyndat och mysigt

  • Trendfärgerna är många, allt från starkt blått, till metallic och mjuka, brända toner i orange och persika

Så inreder du ditt vardagsrum – inspiration och tips

Hur inreder du ditt vardagsrum så att det blir både harmoniskt och trivsamt? Vi har träffat Elina Arkèus som är chefsstylist och inredare på Move2 Inredning och Rania Altun som är creative director och inredare/stylist på Styling Vision för att prata inredningstips, inspiration och trender för vardagsrummet.

Få inspiration till vardagsrummet

Därför är homestyling lönsamt inför försäljning

Fler potentiella köpare, trängsel på visningarna och ett högre slutpris. Fördelarna med homestyling är många – framför allt leder det ofta till en bättre bostadsaffär.

Läs mer om homestyling