Få koll på heta inredningstrender 2023

Hur inreder vi våra hem under 2023? Vi fortsätter att göra medvetna val och föredrar hållbara material. Vi går mot det eklektiska hållet och tar hjälp av arvegods och loppisfynd för att skapa en personlig stil som också är snällare mot miljön. Vår heminredning får gärna flirta med det förgångna, termer som dark academia och granny chic och  kommer med stor sannolikhet att finnas på allas läppar vid årets slut. Vilka trender flyttar in i ditt hem?

Det eklektiska, naturnära och personliga

Att inreda hållbart och medvetet har etablerat sig som ett sätt att konsumera. Vi vill använda gedigna material som trä och välja högkvalitativa textiler som håller över tid. Dessutom får mer djupare, mörkare kulörer flytta in. De senaste åren har trenden med ljusa, naturnära nyanser dominerat. Nu får de ta ett kliv åt sidan till förmån för rika blå, röda och gröna nyanser som kommer att återfinnas i såväl detaljer som väggfärger.inredningstrender 2023 färgvalVilka färgval gör du under 2023?

Inredningstrender 2023

 

1. Lampor som konstobjekt

Lampor blir ett statement, eller pryder hemmet som konstobjekt. Överdimensionerade lampor har blivit allt mer populära. Även konstnärliga, abstrakta lampor med organiska former, såsom svampar, återfinns i allt fler hem. Årets snackis som snabbt hamnade på vill ha-listan är den 3D-printade bordslampan i en organisk form av en nostalgisk mjukglass från Crème Atelier. 

soft serve lampan från creme atelier är trendig just nuLika läcker som en mjukglass: Lampan Soft Serve. Bild: Crème Atelier.2. Vintagemöbler – loppis eller arvegods

Att köpa möbler på loppis eller auktion fortsätter att trenda under 2023. Inte bara för att det är hållbart, men skapar oftast mycket karaktär i ett rum och bryter av från nyproducerade möbler.  På andrahandsmarknaden finns goda möjligheter att fynda möbler i gedigna träslag och sten.

inredningstrender_2023_vintagemöbler_gammalt_skåp


3. Mörka kulörer kontrasterar

Vi rör oss sakteliga ifrån den övervägande neutrala, naturfärgade paletten av beige och vitt. Mörka, varma och rika färger kommer synas allt mer som kontrastfärger. Djupa röda nyanser, blått och grönt syns ihop med aprikos, persika och terracotta.

inredningstrender_2023_blå_väggar


4. Eklektisk inredning

Att blanda gammalt och nytt känns helt rätt under 2023. Pinterest nämner begreppet som ”hipstoric home”, där arvegods och auktionsfynd tar plats i de moderna hemmen. Trendrapporter siar även om en trend kallad ”micro luxury”, där du antingen har ett lyxigare rum i hemmet eller blandar ut med fåtal lyxigare möbler eller detaljer som får göra ett statement.

inredningstrender_2023_eklektisk_stil_mörka_kulörer

 

5. Rundade former och olika textur

Rundade möbler uppfattas mer mjuka och inbjudande. Inte bara formen är viktig, vi lägger också mer fokus på materialet bakom. Hållbara, slitbara textilier som är bekväma, gärna i olika texturer.

vardagsrum_med_blå_väggar_rundad_soffa
 

6. Stilar inspirerade av kultur, mode och livsstil

Inredning går ofta hand i hand med rådande trender inom mode. Precis som kläder är möbler och inredningsdetaljer ett sätt att uttrycka sig på, och med sociala medier och trendande tv-serier uppkommer därmed nya sätt att gestalta olika stilar.

 
 
Dark academia

Tänk interiören i ett gammaldags bibliotek eller en engelsk internatskola. Dark academia bygger på en gotisk och vintageinspirerad inredning med mörka träslag, mörkmålade väggar och textilier som tweed och patinerad läder. Även om denna trend florerat i sociala medier sedan 2020 verkar den enligt Architectural Digest inte vara en fluga. I popkulturen ses trenden blomstra under årsskiftet mot 2023 med exempelvis tv-serier som ”Wednesday” på Netflix, där vi följer Wednesday Addams och den rysliga familjen Addams.

 

Cottagecore

Idealbilden av livet på landsbygden, i sin mest romantiska skepnad. Denna trend var stor under pandemin och beräknas avta under 2023. För dig som är naturnära och vurmar för handgjorda föremål, odling och volangprydda klänningar kommer den sannolikt att leva kvar.


Granny Chic / grandmillenial

Mormors hem fast i modern tappning. Denna stil är maximalistisk och ofta färgstark. Här blandas vintagemöbler med tapeter och mönstrade textilier. Mönster på mönster är en självklarhet.

Coastal grandmother

Om cottagecore hänvisar till lantliv så härleder costal grandmother istället mot det marina. Denna stil är minimalistisk och inom kläder som inredning byggs basen på neutrala naturfärgade nyanser. Här förekommer möbler i massivt trä och skira tyger. Bekvämlighet och mjuka textilier, som passar bra in med denna stil, är överhuvudtaget en viktig faktor när det gäller inredningstrender 2023. 

 

Sovrum: Inspiration och trender

Finns det något mysigare än en fluffigt bäddad säng, dämpad belysning och en harmonisk miljö i sovrummet? Vi spenderar en tredjedel av vår tid i sängen och de senaste sovrumstrenderna skvallrar om att vi vill ha det lugnt och harmoniskt i rummet.

Få inspiration till sovrummet