Inredningstips – trenderna som gäller just nu

Starka färger, spännande former och inredningsdetaljer som andas vintage är några tips för den som gillar heminredning. Vi pratar inredningstrender och inredningstips med stylingproffsen.

Inredningstips: Vardagsrum med blandning av olika färgerI år ser vi att fler vågar tillföra mer färger i sitt hem.

Hur vi inreder våra hem är väldigt personligt. Vissa gillar att följa trender, andra strävar efter en klassisk stil, och en del gillar att kombinera en tidlös inredning med trendiga inredningsdetaljer. Inredarna Karin Ljung och Erik Josefsson driver JosefssonLjung Interiör, en inredningsbyrå som bland annat arbetar med styling av bostäder inför försäljning. Givetvis har de stenkoll på årets inredningstrender.  

 Inredarna Erik Josefsson och Karin Ljung från JosefssonLjung Interör Inredarna Erik Josefsson och Karin Ljung från JosefssonLjung Interiör har stenkoll på trenderna som gäller just nu.

 

Vilka tydliga trender inom inredning ser vi just nu, och vilka faktorer ligger bakom? 

– Trenderna påverkas hela tiden av vad som händer runt om oss i världen. Klimatförändringarna och vikten av att agera klimatsmart tror vi är bidragande orsaker till att många väljer att handla second hand. När du handlar på loppis och auktion kan du också hitta de där unika sakerna som gör att hemmet känns levande och unikt. I år ser vi mycket färg och lekfullhet i våra hem. Fler vågar tillföra mer färg och roliga detaljer som sticker ut. En annan trend vi ser är att allt fler letar efter designklassiker på auktion för att skapa ett hållbart och klassiskt hem. 

Inredningstips: Några tydliga inredningstrender är starka färger, roliga inredningsdetaljer och runda former på möblerNågra tydliga inredningstrender är starka färger, roliga inredningsdetaljer och runda former på möbler.

 

Vad annat kan påverka trender inom inredning?  

– Inredning speglar även världshändelser. Under pandemin blev hemmet en allt viktigare plats för många – vi har spenderat mer tid i våra hem och även lagt mer pengar på våra hem istället för på resor och restaurangbesök. Under pandemin har också hemmakontoret blivit allt viktigare, så många har varit på jakt efter lite större bostäder med ett extra rum eller ytor med plats för ett hemmakontor. 

 Inredningstips: hemmakontoret och ett fint skrivbord har blivit ett viktigt inslag i många hem
Under pandemin har hemmakontoret blivit ett viktigt inslag i många hem. 

 

Vilka material dominerar i inredningen under året?  

– När vi själva inreder åt våra kunder använder vi ofta många olika material för att de kompletterar varandra och tillsammans ger en bra helhet. Vi gillar när hårda material som sten och stål möter mjukare material och former, exempelvis klädda fåtöljer och lampor i organiska former. Vi ser även allt fler detaljer i plast. När det kommer till trä och sten ser vi att efterfrågan på mer närproducerade material ökar.  

Inredningstips: en matplats där hård tegelsten möter mjukt trä och inredningsdetaljer med mjuka formerOlika material ger tillsammans en bra helhet, som när hård tegelsten möter mjukt trä och inredningsdetaljer med mjuka former.

Inredningstips: ett fint kök i trä
En annan trend är en ökad efterfrågan på närproducerade material, exempelvis trä.

 

Hur ser trenderna ut när det kommer till möbler? 

– Många varumärken skapar nu möbler i runda och härliga former. Möbler i massivt trä, som kan slipas och i många fall bara bli finare med åren, efterfrågas allt mer i takt med att kunden vill handla hållbart och långsiktigt.  

 

Vilka färger gäller nu? 

– I inredningsdetaljer ser vi en hel del starka kulörer så som signalrött, signalgrönt och koboltblått. Vi ser också att väggfärger och möbler får mer färg, även om de ofta har en mer dämpad ton. Trenden just nu är att vi vill inreda i varma färgtoner och skapa miljöer som känns härliga och inbjudande att vistas i.  

 

Några inredningstips till den som vill inreda tidlöst och samtidigt stilsäkert? 

– Välj neutrala färger som grund på väggar, mattor och större möbler för att få till en bas som håller över tid. Lägg lite extra pengar på en fin designfåtölj och några lampor, det är saker som håller över tid och kommer vara med dig resten av livet. Trenden med randiga detaljer kan tas upp i textilier vilket känns både klassiskt och tidlöst.  

Inredningstips: Randig kudde en trendig detaljAtt inreda med randiga detaljer, till exempel randiga kuddar, är helt rätt just nu.

Inredningstips: keramik från lokala aktörer skapar inredning som blir unikAtt handla keramik från lokala aktörer ger en personlig inredning som är unik för just dig.

Inredningstips: barnrum hitta inredning på loppis och auktionIdag är det vanligt att handla inredning på loppis eller auktion för att hitta unika föremål som gör att hemmet känns levande.

 

Några avslutande inredningstips? 

– Våga gärna vara personlig och ta trenderna med en nypa salt. Du kan absolut inspireras av trenderna, men det vi gillar allra mest är att komma hem till ett unikt hem. För att skapa ett personligt och levande hem är vårt inredningstips att köpa detaljer på olika resor eller ta vara på arvegods. Föremål som har en personlig koppling till dig är alltid mer intressanta, och gör att ditt hem blir just ditt. Vi ser också att allt fler handlar keramik och annat hantverk av lokala aktörer för att få något som ingen annan har.  

Unik inredning med The Norrmans på Häckeberga Slott

Ett besök på Häckeberga Slott är verkligen en unik upplevelse för alla sinnen där dofter och ljud förstärker synintryck och smaker. Varje rum är en magisk värld med kärleksfullt utvalda föremål, effektfulla färger samt behagliga dofter och bakgrundsljud.

Läs mer om Häckeberga Slott

Därför är homestyling lönsamt inför försäljning

Fler potentiella köpare, trängsel på visningarna och ett högre slutpris. Fördelarna med homestyling är många – framför allt leder det ofta till en bättre bostadsaffär.

Läs mer om homestyling