Guide: Renoveringar som lönar sig

Att renovera sin bostad inför en försäljning kan vara ett sätt att öka värdet på bostaden. Men alla uppgraderingar är inte värda pengarna. Vi har listan över vilka renoveringar som du ska satsa på – och vilka du helst ska undvika.  

8 av 10 svenskar kan tänka sig att betala mer för en renoverad bostad. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Bjurfors.

För att hjälpa dig som går i försäljningstankar har vi tagit fram en guide över möjliga renoveringar, vad man ska tänka på i försäljningsprocessen och vad av allt som faktiskt är värt besväret. 

I filmen får du snabba tips om vilka förändringar hemma som är mest lönsamma när du sedan vill sälja din bostad. I artikeln nedan hittar du hela listan med alla tips om vad du bör renovera inför försäljning, och vilka hemmafix som inte är de mest lönsamma.

 

Renoveringar av badrum och kök

Ett nyrenoverat badrum och kök står allra högst i kurs hos dem som svarat i undersökningen. Hälften kunde tänka sig att betala mer för badrummet och 2 av 5 tyckte att ett nytt kök höjde värdet.  

Tänk på att dessa renoveringar är både kostsamma och kräver fackmannamässigt utfört arbete. Om du
planerar att renovera ditt badrum eller kök för att få ut ett högre pris bör du tänka extra mycket på vad du väljer för material 

Att satsa på mer exklusivt material är sällan lönsamt – endast 7 procent av köparna är villiga att betala mer för det. Välj hellre neutrala färger och var försiktig med för personliga och alltför trendiga inredningsval som riskerar att skrämma bort potentiella köpare. 

Vid renovering av kök inför försäljning är neutrala toner och stilrena val mest lönsamma
Neutrala toner och stilrena val är ofta mer lönsamt än alltför trendiga alternativ när du ska renovera köket inför försäljning.

 

Stambyte: Eftertraktade renoveringar

Nya stammar för vatten och avlopp är också hett eftertraktat. Ifall du tänker renovera badrummet eller köket – byt gärna ut stammarna samtidigt.  

Om du bor i en bostadsrättsförening som står inför ett stambyte får du sannolikt mer för din lägenhet om du väntar med att sälja till efter stambytet är genomfört.   

Framför allt riskerar ett kommande stambyte göra att den potentiella köparen känner att det är för krångligt att flytta in precis innan eller mitt i ett stambyte.

 

Snabbt internet och ny el

Över en tredjedel av de tillfrågade tycker det är värt att betala extra om det finns fiber anslutet till det nya boendet. Och en av fyra uppskattar om elen är omdragen och belysningen är uppdaterad. Detta är förbättringar som kanske inte syns vid första anblick, men som förhöjer levnadsstandarden för den nya ägaren.

Vid försäljning av en villa kan renovering av taket eller fasaden löna sig Att renovera fasaden eller taket på din villa kan vara en god idé när du vill sälja.

 

För dig som äger en villa  

Ifall du ska sälja din villa finns det flera renoveringar som är värda att överväga. Hälften av de tillfrågade vill betala mer för en miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning. En renoverad fasad, nytt tak och ny dränering kan också bidra till ett högre försäljningspris.

Men innan du drar igång sådana här typer av uppdateringar, ta in offerter för att få en kostnadsbild. Glöm inte att kontakta din mäklare för att höra om den här typen av renoveringar är gynnsamma för just din försäljning.  
 

Enklare renoveringar, t ex måla om väggar och tak, kan vara en bra så kallad quick-fix Snabbt resultat får du av att måla om väggar och tak. En märkbar förändring utan att det behöver kosta så mycket.

 

Renoveringar som inte lönar sig  

Det finns en del renoveringar och andra investeringar som inte gör nämnvärd skillnad på slutpriset, oavsett hur dyra de var för dig att genomföra.  

Om du är ute efter att höja priset på din bostad kan du låta bli att bygga bastu och vinkällare. Inte heller en walk in closet eller en larm/säkerhetsdörr höjer värdet.  

Kom ihåg att genomförda renoveringar inte alltid höjer priset på din bostad. Därför kan du alltid kontakta oss på Bjurfors för rådgivning. På så sätt får du hjälp att avgöra om en renovering är värd mödan och pengarna innan du lägger ut din bostad till försäljning eller inte.  

Homestaging före och efter – se skillnaden i bilder

Från tom och trist till möblerat och riktigt hemtrevligt. Genom att styla om inför en försäljning kan du verkligen skapa den rätta känslan för en potentiell köpare. Här är några tips på hur du kan göra.

Läs mer