Guide: Flytta till Spanien – allt du behöver veta

Drömmer du om ett liv i Spanien? Med dagens möjligheter till distansarbete behöver du inte längre vänta till pensionen för att bo i Spanien under en längre period. Hur ska du välja vilket område du ska bosätta dig i? Hur fungerar ett bostadsköp i Spanien? Emilie Wandel, mäklare på Bjurfors Torrevieja, berättar mer om hur det fungerar att flytta till Spanien och vad du bör tänka igenom och förbereda innan flyttlasset går.

Härligare klimat, fantastiska stränder och lägre levnadskostnader. Det är bara några av fördelarna med livet i Spanien, något som alltfler svenskar har fått upp ögonen för. Vissa flyttar ner för en del av året och andra väljer att bosätta sig permanent. Oavsett hur länge du tänker stanna så finns det en del praktiska saker att fundera igenom inför en flytt till Spanien.Flytta till Spanien – fin natur och pool vid havet

 

Att välja område i Spanien

Ett viktigt beslut är givetvis vilket område i Spanien du ska flytta till.  Populära områden bland svenskar i Spanien är Costa Blanca, Costa Tropical, Costa del Sol och Mallorca.

Emilie Wandel, mäklare på Costa Blanca på Bjurfors i Torrevieja tipsar om hur du kan gå tillväga när du ska välja område: Emilie Wandel på Bjurfors ger dig råd om vad du ska tänka på om du vill flytta till Spanien

– Gör ordentlig research och besök olika områden för att lära känna omgivningarna innan du bestämmer dig för var du ska köpa eller hyra. Promenera runt på egen hand, prova några olika restauranger och se vilket utbud som finns i området. På så sätt blir det enklare att avgränsa din sökning och hitta en passande ort och ett boende som passar just dina önskemål, säger Emilie Wandel.

 

Flytta till Spanien tillfälligt eller permanent?

Hur länge vill du stanna i Spanien? Med de möjligheter som finns idag med att sköta sitt arbete helt på distans vill många svenskar testa att bo i Spanien under en längre period.

 – Fler och fler svenskar köper ett boende för att kunna arbeta på distans från Spanien och då bor de här hela året eller en del av året, säger Emilie Wandel.    

 Beroende på hur länge du vill stanna i Spanien gäller olika regler:

Stanna i mindre än 90 dagar

Som EU-medborgare bosatt i Sverige krävs inget visum för att vistas i Spanien de första 90 dagarna.

 

Stanna i mer än 6 månader per år

Om du vill stanna i mer än sex månader per år så anses du skattskyldig i Spanien och i Sverige (så länge du inte är anmäld utflyttad). Du behåller givetvis ditt svenska medborgarskap, ditt svenska personnummer och din rösträtt även om du är utflyttad från Sverige. 

Flytta till Spanien – solnedgång vid strandpromenad

 

Ansök om NIE-nummer

NIE står för Número de Identidad de Extranjero och är ett spanskt skatteidentifikationsnummer för icke-spanska medborgare. Ditt NIE-nummer behöver du exempelvis för att öppna ett spanskt bankkonto, köpa bostad, hyra bil, söka sjukvård med mera.

 

När behöver du betala skatt i Spanien?

Om du vistas i Spanien i mer än sex månader per år behöver du betala skatt och deklarera dina inkomster i Spanien. Tänk på att du också kan behöva lämna inkomstdeklaration i Sverige även om du betalar skatt i Spanien.  

 Oavsett om du betalar skatt i Sverige eller i Spanien för din förvärvsinkomst ska du alltid betala skatt i Spanien för den vinst du gör i samband med att du hyr ut din bostad. Detta måste du även meddela Skatteverket i Sverige. 

 – För skatterådgivning rekommenderar vi att du kontaktar Skatteverket och en lokal advokatfirma eller skatterådgivare som är expert på skatter. Vad som gäller varierar från person till person, beroende på den individuella situationen. Hör av dig till oss så kan vi hjälpa till med tips på lokala firmor, säger Emilie Wandel.

 

Sjukvård i Spanien

Som EU-medborgare har du rätt till sjukvård i Spanien och sjukvården i landet håller en hög standard. Det finns även privata sjukförsäkringar som du kan teckna lokalt. Precis som i Sverige bör du se till att alltid ha med dig en giltig ID-handling när du söker vård.  

Om du är i behov av akut vård när du tillfälligt vistas i Spanien ska du använda ditt sjukförsäkringskort, även kallat EU-kort. Tänk på att det ska vara giltigt. Du beställer ett nytt EU-kort från Försäkringskassan.

Om du istället bosätter dig i Spanien ska du registrera dig som sjukförsäkrad i Spanien – du kan nämligen inte omfattas av socialförsäkringslagstiftningen i två länder inom EU/EES samtidigt. Rådgör med Försäkringskassan i samband med att du anmäler din flytt till Spanien. 

Bostad med balkong och havsutsikt i Spanien kan locka när du funderar på att flytta till Spanien
 

Så fungerar bostadsköp i Spanien

Processen för att köpa en bostad i Spanien skiljer sig en del från hur det fungerar i Sverige.

– Här i Spanien förekommer det nästan aldrig budgivning utan köparen lägger normalt sett ett bud strax under utgångspriset. När du och säljaren är överens om priset gör du en reservation av bostaden. Reservationen innebär att du betalar in ett reservationsbelopp på cirka en procent av köpeskillingen. Bostaden tas då bort från marknaden, vilket gör att den inte längre får visas och säljaren får inte ta emot några fler bud. I reservationen kan du lägga in vissa förbehåll som att du ska få komma ner och se bostaden eller att en besiktning av bostaden ska göras. Dessa förbehåll är under förutsättning att säljare och köpare är överens, säger Emilie Wandel. 

 I Spanien finns det ingen sajt som samlar alla bostäder som är till salu. Det finns ett antal bostadsportaler där mäklare kan annonsera sina bostäder, utöver sina respektive hemsidor. Det förekommer dessutom att samma objekt listas på flera sajter, och att bostäder som är sålda fortfarande ser ut att vara till salu. Därför är det en bra idé att anlita en mäklare som kan hjälpa dig att hitta din drömbostad i solen.  

 

Råden som förenklar inför köpet av din Spanienbostad

  – Det förenklar om du väljer en mäklare som kan vara din rådgivare om du tänker köpa en bostad. Ta kontakt med en lokal mäklare som du känner förtroende för. Ett annat råd är att alltid använda ett juridiskt ombud vid ett bostadsköp. Du kan få en rekommendation på ett lokalt professionellt ombud via din mäklare, säger Emilie Wandel.  

 Spanien är ett av de mest populära resmålen för svenskar, och i dagsläget bor cirka 100 000 svenskar i Spanien. Många lockas av det varma klimatet, närheten till Sverige och de relativt låga levnadskostnaderna. Oavsett vad det som lockar dig med att flytta till Spanien så hjälper vi gärna dig att hitta rätt.

 

Tips! I denna film får du en snabb sammanfattning om vad som är bra att tänka på inför att flytta till Spanien.

5 tips för dig som vill köpa bostad i Spanien

Spanien är ett utmärkt exempel på ett land där ett bostadsköp är något helt annat än i Sverige. Som svensk är det därför extra viktigt att ha koll på såväl seder som regler för att göra en lyckad affär. – Budgivningen är mer en förhandling i Spanien, säger Carolina Klaive mäklare på Bjurfors i Costa Blanca, för att nämna ett exempel på vad som skiljer länderna åt.

Läs mer