Visst kan du göra vinst – om att navigera på dagens bostadsmarknad

Du som köpte din bostad innan hösten 2020 har goda chanser att göra en bra bostadsaffär i sommar.
– Även om bostadspriserna på kort sikt har gått ner är priserna nu i nivå med innan rekordåren under pandemin – vilket gör att du som köpte din bostad innan dess har goda chanser att göra vinst om du säljer nu, säger Mattias Larsson som är VD för Bjurfors i Skåne.

Den senaste tidens svarta rubriker om en bostadsmarknad där priser har rasat så mycket som 15 procent under det senaste året kan göra vem som helst orolig. Men glöm inte att det är ett tapp från en marknad där prisrekord efter prisrekord radades upp i ett rally av sällan skådat slag. Du som bor i en bostad som du köpte på en marknad med helt andra prisbilder än under pandemin har goda chanser att göra vinst nu och samtidigt byta upp dig till en ny bostad i en betydligt lugnare marknad, jämfört med hur det såg ut för bara ett år sedan.

Mitt bästa råd är att ta kontakt med din fastighetsmäklare. Vi kan genom ett förutsättningslöst möte ge dig rådgivning och en analys av läget just nu. Vi sitter med bostadsmarknaden i realtid och har god insyn i vilka förutsättningar du och ditt hem har på dagens marknad, säger Mattias Larsson.
2021-10-13-mattias
Mattias Larsson, VD för Bjurfors i Skåne, om sommarens säljläge. 

Bli en bättre köpare med rådgivning

Ett köprådgivningsmöte med en mäklare som har god kännedom om din lokala marknad gynnar dig eftersom du får rådgivning i både rollen som säljare och köpare.

En mäklare kan hjälpa dig med hur du ska tänka när det nu är dags att ta nästa steg i din bostadskarriär. Vi kan hjälpa dig att få svar på de frågor och funderingar du kan ha inför nästa steg, säger Mattias Larsson.

 

Det är läge att sälja i sommar

Dagens trend är tydlig, de allra flesta väljer att sälja sin nuvarande bostad innan de köper en ny. För dig som har bott i din bostad ett tag och är redo att röra på dig är den kommande sommaren ett ypperligt säljtillfälle.

Eftersom det är färre som säljer just nu har du chansen att agera. Din bostad kommer att få mer utrymme på marknaden. Det som efterfrågas just nu är återigen kvadrateffektiva boenden med en bra energilösning, säger Mattias Larsson.

dags att byta bostad i sommar
Dags att byta bostad i sommar?


En mäklare kan hjälpa dig att uppmärksamma dig på vilka eventuella förbättringar som kan göras i ditt hem innan en försäljning som kan göra bostaden mer attraktiv i den rådande marknaden och således ge ett högre slutpris.

–  Vi mäklare har god kännedom i vilka investeringar som kan vara värda insatsen. Det kan räcka med att en stylist kommer och hjälper dig att visa upp hemmet från sin allra bästa sida. Krävs det större åtgärder kan en mäklare ge dig råd och tips på vad som lönar sig inför en försäljning, säger Mattias Larsson.

Checklista vid visning

Dags att gå på visning? Härligt. Men också mycket att tänka på. Här är checklistan du behöver vid visning, frågorna du ska ställa till mäklaren och de bästa råden som gör dig redo inför visningen.

Läs mer

Handpenning och kontantinsats – vad är skillnaden?

Inför ett köp av lägenhet eller hus behöver du både ordna med kontantinsats och handpenning. Här reder vi ut vad de båda begreppen betyder – och vad som är viktigt att tänka på.

Läs mer

Därför ska du värdera din bostad

Visste du att en värdering av din bostad kan vara värd mer än du tror? Oavsett om du går i säljtankar eller trivs med din nuvarande bostad kan en värdering hjälpa dig. Här är fem argument till att boka en värdering idag.

Läs mer