Bjurfors Stories

Gå på visning – tips

Skriven av Bjurfors Stories | 2023-mar-14 10:00:00

Få bättre koll på bostaden, känn större lugn och bli tryggare i dina beslut. Missa inte dessa viktiga steg när du ska gå på visning.

Grundregeln är att ju bättre förberedd du är inför att gå på visningen, desto mer lyckad kommer din visningsupplevelse att bli. 

Läs dokumentationen före visningen, inte efteråt. Läs besiktningsprotokoll, energideklaration, årsredovisning och bostadsbeskrivning innan du går på visningen. Då är du bra förberedd och kan ställa frågor som mäklaren kan svara på redan på plats. Du vet också om det finns något i bostaden som du vill titta extra på, och kan göra det genast.

 

Våga fråga mäklaren

Ibland kan det dock vara lite svårt att orientera sig i materialet, och veta vad olika termer betyder eller vilka nyckeltal i årsredovisningen som är viktigast. Besiktningsprotokollet  kanske väcker frågor, eller så vill du gärna veta mer kring föreningen.

Ifall du har många frågor, mejla gärna mäklaren före visningen, så kan vi ta fram svaren till visningen. Det är viktigt att du ställer frågorna du undrar över för att kunna känna dig trygg inför ditt köp.

 

Rätt fokus på visningen

Har du läst på inför visningen kan du koncentrera dig bättre på det som kanske ska bli ditt framtida hem.

Då kan du fokusera på att titta på huset eller lägenheten, inte på alla frågor du har. Du vet vad du ska titta efter. Hur är ytskikten, skicket och känslan? Du har en annan ro på visningen och kan planera mer kring frågor som ”hur skulle våra möbler passa här” än ”hur var det med föreningen, egentligen”.

Ibland kan det vara skönt att ta med någon som stöd på visningen. Kanske har du själv aldrig haft hus, men känner någon som är snickare, besiktningsman eller van husägare. Det kan kännas tryggt och de kan hjälpa dig att ställa relevanta frågor på visningen så att du får hjälp på plats av mäklaren.

 

Flera visningar? Boka in dig.

Tänk på att det är okej att ta tid på sig. Om du verkligen är intresserade av bostaden, men vet att du behöver mer tid, boka två tider. Eller kom på båda visningarna, om det finns två visningstillfällen. Ofta ser du andra saker på andra visningen jämfört med vad du fokuserade på under det första tillfället.

Försök att minimera antalet störningsmoment under visningen. Till exempel kan det för barnfamiljer med flera mindre barn ibland vara en fördel om barnen kanske kan få vara på en närbelägen lekplats med en förälder i taget – medan de vuxna turas om att vara på visningen och därmed fullt ut kan fokusera på bostaden.

 

Uppdatera ditt lånelöfte

Redan innan du går på visning bör du ha ett lånelöfte. Prata med banken redan inför visningen. Hur ser kalkylen ut för bostaden? Banken hjälper dig att uppdatera ditt lånelöfte och räkna på räntor och driftskostnader. Då vet du vad bostaden kan komma att kosta dig, och vad du har råd med.

 

Värdera din bostad

Så fort du börjar fundera på att köpa en ny bostad är det klokt att kolla upp vad din nuvarande bostad är värd – och börja förbereda inför en kommande försäljning. Ta gärna en tidig kontakt med mäklare för att få kostnadsfri bostadsvärdering och personlig köprådgivning

En rådgivning med en erfaren mäklare är ett kostnadsfritt möte där du kan få svar på alla funderingar kring din bostad. Skulle det löna sig att göra några smårenoveringar innan en försäljning? När under året är det bäst att sälja? 

 

Gå på visning-tips

  • Prata med banken inför visningen.

  • Träffa mäklare gällande din nuvarande bostad för värdering och rådgivning.

  • Fundera också på vad som är viktigt för dig, så kan du ställa de frågorna på visningen.

  • Läs dokumentationen kring bostaden. 

  • Glöm inte att du som köpare alltid en långtgående undersökningsplikt
  • Om du har många frågor – ta dem mäklaren via telefon eller e-post före visningen.


Öppen, bokad, privat, förhandsvisning och digital visning

Rätt visning för rätt bostad. Vi erbjuder idag olika typer av visningar, beroende vad som passar bäst för bostaden och rådande marknadssituation. 

 

  1. Öppen visning

    Tidigare var öppen visning den vanligaste sortens visningstillfälle. På en öppen visning behöver den som är intresserad inte anmäla sig i förväg, utan kan komma under den tid då visningen är öppen. 

     

  2. Bokad visning

    På en bokad visning anmäler sig de som är intresserade av bostaden i förväg till mäklaren som bokar in dem på visningstillfället.

     

  3. Privat visning

    Det är inte alltid säljarna önskar ha öppna eller bokade visningar av bostaden. Då kan privata visningar vara ett alternativ. Dessa bokas via direktkontakt med mäklaren. Även i de fall då du vill se bostaden igen för att bestämma dig inför ett eventuellt köp brukar en privat visning kunna ordnas, om säljaren säger ja till det.

  4. Förhandsvisning

    Ibland kan det finnas möjlighet att få gå på förhandsvisning av en bostad som ligger ute På förhand. Många av de bostäder vi förmedlar säljs redan På förhand, så det gäller att inte missa chansen till drömhemmet. Finns du i vårt köparregister Boagenten får du förmånen att gå på våra förhandsvisningar och får på så sätt ett försprång i köpprocessen.

     

  5. Digital visning

    Vid behov kan ofta även en digital visning erbjudas som alternativ. Vid en sådan får du som är intresserad se bostaden digitalt istället för fysiskt. 

 

Lästips för dig som går på bostadsvisningar

För att få ännu fler värdefulla gå på visning-tips rekommenderar vi även våra artiklar med checklista vid visning samt vad du ska tänka på före, under och efter du går på visningar.