Fyllnadsbetalning – så undviker du kvarskatt

Om du har betalat för lite skatt under året kan säkra upp för att undvika att få kvarskatt. Det gör du med en fyllnadsbetalning – en egen inbetalning till ditt skattekonto hos Skatteverket.

Den som betalat för lite i skatt under ett år riskerar att få underskott vilket leder till kvarskatt och kostnadsränta. Det kan till exempel vara så att du har sålt en bostad och har en vinstskatt att betala in, har haft flera parallella arbetsgivare som enskilt har dragit för lite skatt för din totala inkomst, eller så har du sålt aktier med vinst.

Vilket datum ska fyllnadsbetalningen vara inne?

Överstiger ditt underskott mer än 30 000 kr kan du göra en fyllnadsbetalning, för den del som överstiger 30 000 kr. Inbetalningen ska ske senast den 12 februari 2024 för att undvika kostnadsränta. Tänk på att betalningen ska vara bokförd på Skatteverkets bankgiro den 12 februari, ha därför marginal för helgen och bankdagarna innan. De resterande 30 000 kronorna ska finnas på Skatteverkets bankgiro senast den 3 maj 2024.

Läs mer på Skatteverkets hemsida om hur du betalar in din fyllnadsbetalning.

Här på Bjurfors Stories kan du även läsa mer om hur du räknar ut vinstskatt när du  har sålt en bostad samt hur du gör när du ska skjuta upp vinstskatt.

Bjurfors Deklarationsstudio

Ska du deklarera din bostadsförsäljning nästa år? Vi erbjuder ett kostnadsfritt webbinarie tillsammans med en juridikexpert från Familjens Jurist. Under sändningen får du svar på hur du deklarerar din försäljning på bästa sätt. Vi erbjuder två tillfällen, den 22 februari och den 7 mars.

Anmäl ditt intresse