Smartare förvaring – så får du ordning och reda hemma

Smart förvaring kan göra underverk för ditt hem. Då blir du av med det stökiga intrycket som uppkommer med för många saker som ligger framme. Ett välorganiserat hem är också mer lättstädat och dessutom är många av dagens förvaringslösningar också en inredningsdetalj i sig.

Är du nyinflyttad, har du bott länge och samlat på dig prylar genom åren eller är du på väg från din bostad? Var du än befinner dig i boendefasen är det smart att tänka på att ha ordning hemma. Här är bästa tipsen för ett välorganiserat hem. 

 

Klädförvaring

garderob_i_sovrumVälj en garderob i en sober färg som matchar resten av inredning för ett behagligt intryck. Här är en platsbyggd lösning som maximerar förvaringen på höjden. 

Oavsett om du har tillgång till en klädkammare eller om kläderna ska förvaras i till exempel sovrummet finns det en uppsjö av olika förvaringsalternativ, allt efter tycke och smak. En bra utgångspunkt när du ska välja typ av garderob är att fundera över hur noggrann du är på att vika och hänga upp dina kläder snyggt. Om du vet med dig att du tenderar att slarva kan stängd förvaring i form av lådor och luckor passa bättre. Är du däremot ett stort Marie Kondo-fan* och inspireras av det visuella är öppna hyllplan och klädstänger ett bättre val, så att du verkligen ser dina kläder.

 

*Marie Kondo – städdrottningen som hjälper dig att få ordning hemma

Japanska städexperten Marie Kondo slog igenom brett med sin Netflix-serie för några år sedan. Hennes organiseringsstrategi är enkel: Rensa ditt hem och spara bara det som verkligen ger dig glädje. Om du vill få ordning på dina saker är hennes bok Konsten att städa (The Lifechanging Magic of Tyding Up) ett lästips.


wgarderob_med_stängd_förvaring Luckor och lådor är att föredra om du vill ha ett rent och harmoniskt intryck i garderoben

garderob_med_öppna_hyllplan
Genom att hänga kläderna i färgordning får du ett behagligt intryck.


Bonustips!

De allra flesta garderobsleverantörer erbjuder planeringsverktyg eller personlig rådgivning, ta hjälp av dessa för att skapa en välplanerad garderob utefter dina behov.

 

Matförvaring

Har du tillgång till ett helt separat skafferi eller är du anvisad till ett eller flera av köksskåpen för att förvara dina torrvanor? Oavsett ditt hems förutsättningar är det alltid smart att planera förvaringen noggrant. Den som är estetiskt lagd väljer att förvara allt i enhetliga glasburkar. Sortera dina matvaror så att de produkter du använder ofta står lättåtkomligt.

skafferi_ger_smart_förvaringOavsett om du har ett walk in-skafferi eller använder köksskåp som förvaringsplats till dina torrvaror är ordning och reda ledord för att skapa matlagningsglädje. 

 

Bonustips!

Outnyttjade vrår av hemmet kan omvandlas till förvaringsplatser med lite fantasi. I det här fallet har ytan under trappen byggts om till en smart och vacker förvaring för viner.

vinkällare_under_trappen_utnyttjar_yta_förvaring

En vinkyl under trappen är ett blickfång såväl som smart förvaring. 

 

Böcker, böcker, böcker (och annan mediaförvaring)

Vackra bokryggar i långa rader. Du behöver inte vara en bokmal för att uppskatta en välfylld bokhylla. Det finns mängder av snygga och smarta sätt att skapa en personlig lösning. Det blir allt vanligare att välja platsbyggda bokhyllor, det ger ett enhetligt intryck.

platsbyggd_bokhylla_är_vacker_förvaring
Platsbyggda bokhyllor från golv till tak ger ett maffigt intryck och sväljer alla favorittitlarna. 

inmålad_bokhylla

Inred med vackra detaljer i rummets färgsättning för ett diskret och sobert intryck. Det som inte behöver synas kan förvaras bakom stängda skåpluckor. Extra pluspoäng får du om du målar in den platsbyggda bokhyllan i samma kulör som väggen. Be då färghandeln att blanda till rätt kulör till en snickerifärg. 

bokhyllor_och_vitrinskåp_ger_enhetlig_förvaringVäxla mellan öppna hyllor och vitrinskåp för att undvika att de allra ömtåligaste verken blir alltför dammiga. 

 

Bonustips!

Har du en outnyttjad vägg? Sätt upp hyllplan för att få både smart förvaring och ett mer personligt intryck i rummet.

hyllplan_som_bokhylla

Även du som har ett mindre hem kan hitta en vägg för att förvara böckerna. 

 

Leksaksförvaring i barnrummet

Barnens leksaker har en tendens att föröka sig och hotar att ta över hela bostaden utan smart förvaring. Att hjälpa ditt barn att hålla ordning på sina tillhörigheter ger hen både ansvarskänsla och öppnar upp för bättre fantasi i leken när var sak har sin plats.

bokhylla_tallrikshylla_barnrum

Låt favoritböckerna vara dekorativt förvarade i en tallrikshylla. 

barnrum-inspiration-gra-malat-barnrum-med-lektaltEtt lektält är både en rolig plats att leka i samt ett smart sätt att förvara gosedjur på.

Så inreder du ditt vardagsrum – inspiration och tips

Hur inreder du ditt vardagsrum så att det blir både harmoniskt och trivsamt? Vi har träffat Elina Arkèus som är chefsstylist och inredare på Move2 Inredning och Rania Altun som är creative director och inredare/stylist på Styling Vision för att prata inredningstips, inspiration och trender för vardagsrummet.

Få inspiration till vardagsrummet

Därför är homestyling lönsamt inför försäljning

Fler potentiella köpare, trängsel på visningarna och ett högre slutpris. Fördelarna med homestyling är många – framför allt leder det ofta till en bättre bostadsaffär.

Läs mer om homestyling