Flytta hemifrån – tips inför ditt första bostadsköp

Ska du flytta hemifrån och står inför ditt allra första bostadsköp? Förmodligen känns det spännande, pirrigt och lite snårigt på en och samma gång. Vad är viktig att tänka på inför, under och efter bostadsköpet? Rebecca Bloss, mäklare på Bjurfors Bromma, delar med sig av sina bästa tips till dig som ska köpa din första bostad.  

Att köpa sin allra första bostad är ett stort steg. Även om det kan kännas lockande att drömma sig bort på Hemnet eller Boneo är det viktigt att göra sin hemläxa och ha sina förutsättningar klara för sig innan man börjar springa på visningar. Så vilken ände börjar man i?

I videon här hittar du tre snabba tips när du ska flytta hemifrån och kanske därmed också köpa bostad för första gången. I artikeln nedan hittar du ännu fler bra råd och ytterligare hjälp på vägen mot ditt första, egna drömhem.

 

Utgå från din ekonomiska situation

För att undvika dyra misstag bör du som förstagångsköpare börja med att se över din ekonomi. Fundera på hur mycket du kan tänka dig att betala kontant och ta reda på hur mycket du kan låna av banken. 

– När du är i dialog med bankerna så gör de en kalkyl på vilken summa du kan låna. I kalkylerna tar de också hänsyn till att du som köpare ska klara av en förhöjd ränta, säger Rebecca Bloss, mäklare på Bjurfors Bromma.

Rebecca Bloss är mäklare på Bjurfors delar med sig av tips inför att du ska flytta hemifrånRebecca Bloss, mäklare på Bjurfors Bromma, ger sina bästa tips inför första bostadsköpet. Foto: Kristofer Hedlund

 

Så kommer du fram till din budget

Hur ska du som förstagångsköpare komma fram till vad du har råd med? Några viktiga begrepp att ha koll på för att kunna budgetera ditt bostadsköp är lånelöfte, kontantinsats och amortering.

 

Lånelöfte

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken om hur mycket du får låna för att köpa en bostad. Du ansöker om lånelöfte hos banken och det kan vara bra att ansöka hos flera banker eftersom deras erbjudanden kan skilja sig åt en del. 

 

Kontantinsats

En kontantinsats är den del av bostadsköpet som inte får belånas i form av ett bolån. Kontantinsats är ett minimikrav som samtliga banker har, och som innebär att du ska kunna betala en kontantinsats om 15 procent av köpeskillingen när du köper en bostad.

 

Amortering

Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån. Vanligtvis ger bankerna dig ett amorteringsfritt lån om du går in med 50 procent av köpeskillingen i kontantinsats eller mer. Belånar du dig mellan 50 och 70 procent av bostadens värde får du vanligtvis amortera 1 procent. Belånar du dig mellan 70 och 85 procent av bostadens värde får du amortera 2 procent. Därefter kan bankerna vilja att du amorterar ytterligare 1 procent beroende på hur din årslön ser ut. 

När du diskuterar ditt lånelöfte med banken så väger de även in hur stor del du tänkt betala i kontantinsats. Därefter vet du som köpare vilket belopp du har att röra dig med för ditt bostadsköp.Ett skrivbord kan behövas när du ska flytta hemifrån

 

Gå på många visningar

Vad ska du då tänka på när det är dags att börja gå på visningar? 

– Rådet jag alltid ger är att gå på många visningar, och gärna i olika områden. Då skapar du dig en bra uppfattning om vad du får för pengarna och vad du värdesätter vid ditt köp, tipsar Rebecca Bloss. 

När du är på visningen – se till att ta dig tid och titta igenom bostaden i lugn och ro. 

– Stressa inte bara in och ut, även om det är mycket folk. Fäst dig inte heller vid inredning, färgval eller annat som du enkelt kan ändra i efterhand. Lägg istället mer fokus på bostadens planritning och potential. Om det är några större ingrepp som behöver göras, exempelvis renovering av kök eller badrum, så bör det också vägas in i ditt beslut eftersom dessa typer av renoveringar är mer kostsamma. 

Tänk också på att du som köpare har en långtgående undersökningsplikt av bostaden. Se till att läsa på om undersökningsplikten innan du börjar gå på visningar.  

– Mäklaren har en skyldighet att informera dig som köpare om din undersökningsplikt. Mäklaren ska också informera om eventuella fel och brister. Som köpare behöver du dock själv se till att fullfölja din undersökningsplikt, säger Rebecca Bloss.

För att hinna med allt när du går på visning kan det vara klokt att förbereda sig innan, ha gärna din checklista vid visning klar.

 

Håll koll på förhandsmarknaden

Många bostäder säljs idag på förhandsmarknaden, som kommande försäljning innan ordinarie visning. Även som förstagångsköpare kan det vara värt att hålla koll på förhandsmarknaden för att inte missa intressanta bostäder.  

– När det gäller förhandsmarknaden underlättar det om du vet vilka områden du kan tänka dig att bo i och vilken typ av bostad du är ute efter. Ta kontakt med några mäklare som säljer många bostäder i området, och var så tydlig du kan med vad du söker, din budget och andra önskemål, menar Rebecca Bloss. 

Det är också klokt att anmäla sig till ett eller flera bostadsregister, så kallade boagenter, som hjälper dig att hålla koll på utbudet av bostäder. Hos Bjurfors Boagent får du tips smidigt via e-post direkt i inboxen om bostäder som passar just dina önskemål. Du får även tips om bostäder som ligger ute På förhand och ännu inte marknadsförts någon annanstans.

 

Tips inför första budgivningen

Efter att ha funderat och letat bland lägenheter till salu kanske du hittar den där pärlan som du känner är helt rätt för dig. Då när du väl hittat en bostad som du gillar, se till att jämföra bostadens pris med slutpriset för liknande bostäder. Bestäm dig också för ett maxbud, alltså vilket högsta belopp du kan tänka dig att betala för bostaden i en budgivning. När dessa saker är på plats är det bara att börja buda.  

– Var inte rädd för att lägga det första budet på en bostad, det finns mycket statistik på att de som lägger det första budet oftast är de som till slut köper bostaden, säger Rebecca Bloss.

 

Kontraktsskrivning och tillträde

Vanligtvis vill banken godkänna objektet innan du skriver på kontraktet, så se till att du har stämt av bostadsköpet med banken. Vid själva kontraktsskrivningen kommer mäklaren att gå igenom avtalen och dess innebörd. Är det något du känner dig osäker på, var inte rädd att fråga. 

Vid själva tillträdet gör din bank slutbetalningen till säljarna. Därför är det viktigt att du har varit i kontakt med din bank och skrivit på alla lånehandlingar inför tillträdet. Passa också på att fråga säljarna om andra eventuella uppgifter som kan vara bra för dig att känna till, exempelvis portkod eller var hushållssoporna slängs.  

Att flytta hemifrån och köpa sin första bostad är en stor affär så var noga med att göra din hemläxa innan du ger dig in i budgivningar. Oavsett hur väl du förbereder dig så kommer det vara nervöst, pirrigt och mycket känslor involverade. Bolla saker med folk i din närhet, men våga även följa din egen magkänsla.  

6 vanliga frågor och svar om att köpa bostad till sina barn

Det kan vara svårt som förstagångsköpare att slå sig in på bostadsmarknaden. I våra vanligaste studentstäder råder det nästan alltid brist på lediga studentbostäder. Det händer därför att föräldrar som har möjlighet hjälper till med bostadsköp. Undvik fallgroparna med juristens bästa tips.

Läs mer

Mäklaren: Då ska du ansöka om lånelöfte

För dig som går i köptankar kan det vara bra att vara väl förberedd innan det är dags att buda på faktiska objekt. En sådan sak är lånelöfte. Här delar Jonas Rutberg, mäklare på Bjurfors i Göteborg, med sig av sina främsta råd.

Läs mer