Så blir läget på bostadsmarknaden efter räntebeskedet

Riksbanken gav nu på morgonen besked om att de låter styrräntan ligga oförändrad på 4,0%.

Det här är ett förväntat resultat. Det här betyder att den försiktigt positiva utvecklingen vi sett på bostadsmarknaden sedan årsskiftet kommer att fortsätta, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige.

 

Den som har haft ögonen på bostadsmarknaden de senaste åren har noterat att pandemins rekorddagar är sedan länge glömda. Vi har i stället fått vänja oss vid en avvaktande marknad där räntehöjningar och allmän oro i världsläget bidragit till att allt fler har valt att avvakta en bostadsaffär, andra har fått tampas med att det tar längre tid att få ihop affärerna. Men nu, under 2024 års första månader, möts vi av ett något förändrat läge.

Det görs något fler affärer nu än under samma period förra året. Vi har en piggare marknad där köpare och säljares förväntningar möts på ett bättre sätt än vad de gjorde för ett år sedan. De två senaste räntebeskeden, där Riksbanken har valt att lämna styrräntan oförändrad efter flera tidigare höjningar under 2022 och 2023, har också bidragit till att det är lättare att planera sin bostadsekonomi framåt, säger Fredrik Kullman. 

 

En sänkning av räntan spås komma i maj

Morgonens räntebesked var väntad, och många siar om att nästa besked som kommer i maj kommer innebära en sänkning av styrräntan. 

När vi klev in ett nytt år trodde jag och många med mig att vi skulle få se en sänkning först under sommaren. Att den nu verkar komma redan i maj ska ses som ett positivt besked. Det betyder att du som letar efter en ny bostad just nu verkligen har ett investeringsläge. Priserna är fortfarande låga och om du kan ta höjd för att lägga mer av din disponibla inkomst på ditt boende nu under en övergångsperiod, kommer dina boendekostnader på sikt att sänkas när räntan går ner. Samtidigt förväntas värdet på ditt nya boende öka, allt eftersom priserna på bostäderna går upp längre fram, förklarar Fredrik Kullman. 

 

Råd inför bostadsköpet

För dig som ska köpa en ny bostad finns det flera fördelar med marknadsläget just nu.

Dels vet vi att allt eftersom räntan sänks kommer priserna på bostäder gå upp. Eftersom bostadsaffärerna fortfarande går långsammare har du tid på dig att göra en förnuftig bostadsaffär. Dels är utbudet just nu väldigt stort, det finns många bra bostäder på marknaden. Det är också viktigt att känna till att många av de bostäder vi på Bjurfors förmedlar säljs På Förhand. Det betyder att de blir sålda innan de kommer ut på den publika marknaden. För att få tillgång till dessa bostäder ska du gå med i vår tjänst Boagenten, där du kan prenumerera på bostäder som passar dig och få både notifikation och förhandsinformation om bostäder som passar dig, säger Fredrik Kullman. 

 

Att sälja en bostad i dagens marknad

Du som går i säljtanker gör klokt i att kontakta en fastighetsmäklare på din ort i god tid:

Det finns en uppsjö av rapporteringar och artiklar om hur bostadsmarknaden ser ut i allmänhet. Men det är bara en skicklig mäklare med god lokalkännedom som kan ge dig råd kring hur förutsättningarna ser ut för just din bostadsaffär. Vi erbjuder alltid kostnadsfri rådgivning och kan stötta dig från tanke till handling. Allt för att du och din bostad ska få bästa möjliga förutsättningar på den rådande marknaden, förklarar Fredrik Kullman. 

 
fredrik-kullman_fyrkant

Den försiktigt positiva utvecklingen vi sett på bostadsmarknaden sedan årsskiftet kommer att fortsätta.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige

BOKA RÅDGIVNING

Säkerhetsbyte: Flytta bolån till ny bostad

När du ska köpa en ny bostad har du ibland möjlighet att flytta med dina bolån till den nya bostaden. Du gör ett säkerhetsbyte av bolånen – och får behålla ränta och villkor.

Läs artikeln