Stabilisering av bostadspriserna i höst

Rekordhög inflation och stigande räntor bidrar till en hel del osäkerhet kring bostadsprisernas utveckling. Men den dystra nyhetsrapporteringen speglar inte riktigt den svenska bostadsmarknaden, menar Bjurfors Sveriges vd Fredrik Kullman som är försiktigt förväntansfull inför hösten.
– Med rätt mäklare och goda förberedelser går det att göra bra bostadsaffärer och sälja till ett högt pris, säger han. 

Trots minskad aktivitet på marknaden under sommarveckorna har priserna i många delar av landet återhämtat sig efter förra årets prisfall och marknaden har stabiliserats.
Det är svårt att bedöma marknaden så här i början av hösten eftersom juli och augusti alltid generellt är lugna månader. Enligt den totala försäljningsstatistiken har det varit färre försäljningar under sommaren än vid samma tid förra året. Men Bjurfors har haft en bra sommar med många försäljningar. Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att Bjurforsmäklare får både mer betalt och säljer snabbare än våra konkurrenter. Och det är en trend som ser ut att hålla i sig, säger Fredrik Kullman.

 

Valet av mäklare är viktigt för en lyckad bostadsaffär

Att Bjurfors lyckas så bra i dagens tuffa marknad beror delvis på att Bjurfors arbetar enligt strukturerade metoder som förbereder säljaren inför försäljningen. 
 Varje steg i affärsprocessen har skräddarsydda aktiviteter för att säkerställa en så bra bostadsaffär som möjligt, oavsett marknadsläge. Dessutom har Bjurfors ett stort spekulantregister med köpklara kunder där vi enkelt kan matcha rätt kund till rätt bostad, säger Fredrik Kullman.

Bättre fart på marknaden i höst

Det senaste årets höga inflation och räntehöjningarna har slagit hårt mot räntekänsliga svenska hushåll. Men nu anas en ljusning på bostadsmarknaden. Inflationen sjunker och de flesta experter är överens om att den värsta prisnedgången är bakom oss och att boräntorna snart har nått toppen.
– Det finns goda chanser att marknaden lossnar snart. Bostadsmarknaden styrs till stor del av den breda allmänhetens ränteförväntningar. När vi når räntetoppen, vilket förhoppningsvis sker under hösten, kommer marknaden att börja röra på sig igen, säger Fredrik Kullman.
 
Människor är ständigt i behov av att förändra sitt boende. Under det senaste året är det många som har avvaktat med sina bostadsaffärer i väntan på att marknaden ska stabiliseras. Därför finns det fortfarande ett stort uppdämt flyttbehov, vilket kan sätta fart på bostadsförsäljningarna igen i höst.
– Jag har fått en hel del positiva signaler från Bjurforskontoren i Stockholms innerstad, vilket kan vara en indikator på att marknaden är på väg att vända. Det brukar ske i Stockholm först och sprider sig sedan till övriga delar av landet, säger Fredrik Kullman.  

En annan positiv aspekt är att vi har en fortsatt hög sysselsättningsgrad i Sverige, vilket håller uppe bostadspriserna och stabiliserar marknaden. 
– I dagsläget finns det inga tecken på att arbetslösheten kommer att öka i närtid. Det betyder att de flesta troligtvis kan klara av de höjda boendekostnaderna genom att dra in på annat, säger Fredrik Kullman.

”Less is more” på höstens bostadsmarknad

Osäkerhet kring vad som ska hända med räntorna och energipriserna i vinter gör att spekulanternas prioriteringar har förändrats när de letar efter sitt framtida boende.
Energiförbrukning och uppvärmningskostnader blir en viktig faktor för den som vill ha koll på ekonomin. Energisnåla bostadsrätter med fasta månadsavgifter blir mer attraktiva än stora villor med gamla uppvärmningssystem, säger Fredrik Kullman. 

Tips till dig som ska köpa och sälja på dagens marknad

I dagens utmanande marknad är förberedelserna inför en bostadsaffär extra viktiga för att garantera ett lyckat köp eller försäljning. Oavsett om du planerar att köpa eller sälja gäller det att ha en bra dialog med din mäklare och vara ute i god tid. 
– Mitt främsta råd till dig som ska köpa är att nyttja Bjurfors köprådgivning. Då får du experthjälp av en lokal mäklare med gedigen kompetens. Mäklaren fungerar som ett bollplank genom hela processen och kan svara på frågor om hur värdeutvecklingen på gatan ser ut, hur högt du bör gå i en budgivning och mycket mer. Bjurfors köpmäklare hjälper dig även om du köper via en annan mäklarfirma. Ett annat tips för att göra en riktigt bra bostadsaffär är att registrera sig i Bjurfors kostnadsfria kundregister Boagenten, säger Fredrik Kullman. 

När det gäller försäljningar finns det en tydlig trend att ju mer förberedd du är, desto bättre betalt får du för din bostad.
– När mäklaren kommer in tidigt i processen får du hjälp med att förbereda och förbättra ditt boende för att ge ett oslagbart första intryck. Då hinner du åtgärda eventuella problem och styla bostaden så att den tilltalar en bredare målgrupp och lockar många spekulanter till visningarna. Bjurfors mäklare arbetar enligt en unik affärsmetod som ger dig de allra bästa förutsättningarna att göra en smidig affär och sälja till ett bra pris. Det har vi bevisat gång på gång, inte minst under de senaste månaderna, avslutar Fredrik Kullman. 

fredrik-kullman-vd-bjurfors-sverige

Energisnåla bostadsrätter med fasta månadsavgifter blir allt mer attraktiva.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige

Få en FRI värdering

Få koll på din boendekostnad

Står du inför ett bostadsköp och behöver ta reda på vad din boendekostnad kommer att landa på? Ta hjälp av vår guide och få full koll på boendekostnaden för din nya bostad, innan du köper. Vi delar också med oss av en enkel boendekalkyl som du kan ladda ner och göra egna beräkningar i.

Ladda ner boendekalkyl