Så blir läget på bostadsmarknaden efter räntebeskedet

Riksbanken gav nu på morgonen besked om att de låter styrräntan ligga oförändrad på 3,75%.

Det här är ett förväntat resultat, jag tror att vi dock kan förvänta oss ytterligare sänkningar efter sommaren, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige.

Under våren och försommaren, framför allt efter att Riksbanken valde att sänka räntan i början på maj, har läget på bostadsmarknaden förändrats.

Även om utbudet på bostäder fortfarande är stort så går affärerna lite snabbare än för ett år sedan. På Bjurfors märker vi också av betydligt mer aktivitet på visningarna än tidigare. Även om räntan fortfarande är hög siar experterna om fler räntesänkningar längre fram, vilket ger bostadsköparna ett större förtroende att våga köpa en ny bostad, förklarar Fredrik Kullman.

 

 
Banner-värdering-3

Läge att investera

Eftersom utbudet är stort och därmed bidrar till att priserna inte stigit allt för mycket sedan det senaste räntebeskedet finns det nu en lucka att göra en framtida investering i ett nytt hem.

Även om boendekostnaden för ett nytt hem är högre just nu, förstår många att det är under en övergående period du behöver budgetera mer för ditt boende. Allt eftersom räntan sänks och det stora utbudet av bostäder säljs av kommer bostadspriserna att stiga, vilket gör att värdet på din bostad blir högre samtidigt för kostnaden för ditt lån blir lägre på sikt, säger Fredrik Kullman.

För dig som ska köpa en ny bostad finns det flera sätt att hitta din drömbostad.

Det finns mycket att välja på just nu och eftersom bostadsaffärerna fortfarande tar längre tid än tidigare har du tid att fatta ett genomtänkt beslut. Det är också viktigt att känna till att många av de bostäder vi på Bjurfors förmedlar säljs På Förhand. Det betyder att de blir sålda innan de kommer ut på den publika marknaden. För att få tillgång till dessa bostäder ska du gå med i vår tjänst Boagenten, där du kan prenumerera på bostäder som passar dig och få både notifikation och förhandsinformation om bostäder, säger Fredrik Kullman.

 

Att sälja en bostad i dagens marknad

Du som går i säljtankar gör klokt i att kontakta en fastighetsmäklare på din ort i god tid:

Det finns en uppsjö av rapporteringar och artiklar om hur bostadsmarknaden ser ut i allmänhet. Men det är bara en skicklig mäklare med god lokalkännedom som kan ge dig råd kring hur förutsättningarna ser ut för just din bostadsaffär. Vi erbjuder alltid kostnadsfri rådgivning och kan stötta dig från tanke till handling. Allt för att du och din bostad ska få bästa möjliga förutsättningar på den rådande marknaden, förklarar Fredrik Kullman.

fredrik-kullman_fyrkant

Det här är ett förväntat resultat, jag tror att vi dock kan förvänta oss ytterligare sänkningar efter sommaren.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige

BOKA RÅDGIVNING

Säkerhetsbyte: Flytta bolån till ny bostad

När du ska köpa en ny bostad har du ibland möjlighet att flytta med dina bolån till den nya bostaden. Du gör ett säkerhetsbyte av bolånen – och får behålla ränta och villkor.

Läs artikeln