Räntesänkning och amorteringslättnader skapar ett positivt marknadsläge
Hur ser läget ut på den svenska bostadsmarknaden just nu? Det var länge sedan det fanns så positiva förutsättningar på marknaden. Riksbanken sänkte räntan ytterligare till 2,0% den 18 juni och den 17 juni meddelade regeringen om kommande lättnader på både amorteringskrav och på kontantinsats.
– Räntebeskedet är ett förväntat men väldigt välkommet besked för bostadsmarknaden. Osäkerhet är marknadens största fiende generellt. Tack vare räntesänkningen och de kommande lättnaderna kring amorteringsreglerna suddas två stora osäkerhetsmoment ut framöver, säger Irja Amolin, tf vd på Bjurfors.
Regeringens besked kring amorteringslättnader innebär flera viktiga förändringar för de svenska bolånetagarna. Dels slopas det skärpta amorteringskravet från 2018. Dels höjs bolånetaket från nuvarande 85% till 90%. Det betyder att du som köper en ny bostad och tar lån behöver stå för 10% som kontantinsats, mot nuvarande 15%. Regeringen föreslår att lagändringen ska träda i kraft 1 april 2026. Irja Amolin och andra experter på bostadsmarknaden tror dock inte att dessa åtgärder kommer få en omedelbar effekt på bostadspriserna, men det kommer påverka aktiviteten på marknaden.
– Vi ser både räntebeskedet och beskedet om lättnader för bolån som positiva signaler för bostadsmarknaden. Det här kommer att ge en ökad trygghet till köparna, vilket betyder att det kommer att göras fler affärer. Det talas om att detta kan driva upp priserna, men det är inte givet. Tvärtom kan en ökad rörlighet, i kombination med ett redan högt utbud, bidra till en mer balanserad prisutveckling, och i vissa segment till och med en viss prispress, säger Irja Amolin.
Förstagångsköparen gynnas
Det finns framförallt en grupp som gynnas extra mycket av de nya beskeden, och det är förstagångsköparna. Unga och andra som av någon annan anledning inte har haft de ekonomiska förutsättningarna för att kunna få ett bolån kommer i framtiden att få bättre förutsättningar för det.
– Det är positivt för alla grupper och allas plånböcker. Men man kan se att det särskilt kan göra nytta för förstagångsköpare och ungdomar, de som inte har så stor kontantinsats. Som en följd av det kan mindre lägenheter få högre omsättningshastighet, säger Irja Amolin.
Vad ska jag tänka på om jag vill sälja min bostad nu?
– Kontakta en mäklare i god tid. Då kan ni tillsammans lägga upp en plan för just din bostad. Mäklaren kan ge dig tips och råd för hur du kan göra din bostad så attraktiv som möjligt inför en försäljning. En skicklig mäklare med god lokalkännedom kan också ge dig råd kring hur förutsättningarna ser ut för just din bostadsaffär. Vi erbjuder alltid kostnadsfri rådgivning och kan stötta dig från tanke till handling. Allt för att du och din bostad ska få bästa möjliga förutsättningar på den rådande marknaden. De mest framgångsrika affärerna vi gör här på Bjurfors, gör vi med säljare som är ute i god tid, säger Irja Amolin
Hur ska jag som tänker köpa bostad resonera nu?
– Det är fortfarande köparens marknad på många håll. Det betyder att du har mycket att välja på. Eftersom affärerna också tar lite längre tid kan du i lugn och ro ta ett beslut som passar dig och dina behov. Be en erfaren mäklare om köprådgivning, säkra lånelöfte och gå på visningar.

Räntesänkningen och beskedet om lättnader för amortering och bolånetak kommer att ge bostadsmarknaden självförtroende
Irja Amolin, tf vd Bjurfors Sverige
BOKA RÅDGIVNINGMäklarens bästa tips: Lyckas med bostadsförsäljningen
I det rådande marknadsläget är det tydligt vem som lyckas med sin bostadsförsäljning, och vem som inte gör det. Ta del av våra mäklares bästa tips för att bli en framgångsrik bostadssäljare.
Läs artikeln