Historiskt stationshus blev unik mötesplats för matfantaster och musikälskare

Sommaren 2021 öppnade Bjerreds Station upp som restaurang, bar och mötesplats. Huset är en gammal vacker stationsbyggnad från 1901 som genomgått en omfattande renovering och inretts av det kända inredningsparet The Norrmans. Under juli månad arrangeras utomhuskonserter i trädgården med några av Sveriges mest folkkära artister. Bjurfors Beyond har pratat med Stellan Colt, mannen bakom satsningen och konsertkonceptet som fått folk från hela Sverige att vallfärda till Bjärred.

Stellan Colt hade en gedigen karriär inom musik- och eventbranschen med sig i bagaget när han tog sig an det nedgångna stationshuset i Bjärred och gav det nytt liv. Han har bland annat arbetat med Eurovision i Malmö 2013 och drivit det välkända nöjeskomplexet Slagthuset.

– Jag var tvungen att avveckla verksamheten på Slagthuset under pandemin på grund av restriktionerna, berättar Stellan Colt. I samma veva fick jag en förfrågan från Lomma kommun om jag ville göra något med den gamla stationsbyggnaden i Bjärred. Jag åkte dit en solig dag i maj 2020. Då var det inte mycket mer än ett ödehus, men jag blev genast förälskad i byggnaden, platsen och det havsnära läget.

Eftersom Stellan Colt plötsligt hade fått en del tid över satte han genast igång med renoveringen. Han tog kontakt med Anna Norrman, ena halvan av inredningsparet The Norrmans, tidigt i processen för att få hjälp med att skapa en unik och inbjudande miljö.

– Jag visste att jag ville ha mycket färg, textur och växter, inga vita väggar eller minimalistisk inredning. Att komma hit ska inte bara vara en upplevelse för gommen utan också för ögat. Att inreda det här vackra huset tillsammans med Anna Norrman har varit otroligt lustfullt och jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Stellan Colt.

Sommaren 2021 tog Bjerreds Station emot de första gästerna och det blev en omedelbar succé.

Färgglad interiör av ett vardagsrum med bord och stolar. Stor vase med röda blommor på. Beige lampor med mysigt ljusSmakfullt interiör ljus på borden och färgglade blommor, affisch och konstgjorda fåglar Huset är inrett tillsammans med Anna Norrman från inredningsduon The Norrmans.

 

Noga utvald mat och dryck i en exklusiv miljö

Restaurangen är öppen året runt och vackert inredda mötesrum kan bokas för mindre konferenser. Menyn speglar säsongen i Skåne med fokus på lokala leverantörer. Det finns en tanke bakom allt som serveras.

– Vi har en fantastisk kökschef som är duktig på att hitta småskaliga producenter och lokala leverantörer. Under våren och sommaren byts hela menyn ut varje vecka. Eftersom vi arbetar efter säsong, får kockarna i köket utlopp för sin kreativitet och vi har extremt lite svinn, säger Stellan Colt.

Restaurangen i Bjerreds stationsbyggnad med färgglad interiör och växtar och mysig atmosfär  Baren i restaurangen i Bjerreds stationsbyggnad. Blommar och ljys och smakfulla cocktails och vinEn signaturrät av Sveriges BBQ-mästare Holy Smokekonferenslokal med alt som skulle behöves. Smakfull och komfortabelt för mindre grupperKonferens, event eller middag, Bjerreds station bjuder på många möjligheter.

 

Sommarkonserter med några av Sveriges största artister

På sommaren förvandlas stationens trädgård till ett konsertområde med en scen som drar stora artister och musikälskare från hela landet. I ett stort cirkustält lagar Sveriges BBQ-mästare Holy Smoke sina signaturrätter och för att undvika långa köer finns det flera barer på området.

– Vi gör konserter på vuxensätt med bra mat, bra dryck och bra musik. Ambitionen är att erbjuda en konsertupplevelse utöver det vanliga och skapa minnen för livet, säger Stellan Colt.

Sommar konsert i trädgården till Bjerreds stationsbyggnad med Sveriges störste artisterSommarkvälls konsert i trädgården till Bjerreds stationsbyggnad med Sveriges störste artisterKonsert i den mysiga trädgården. 

Förra sommaren såldes 11 000 biljetter och årets program lär locka en minst lika stor publik. Under fjorton dagar i juli kommer bland annat Lisa Nilsson och Niklas Strömstedt, Måns Zelmerlöw, Wilmer X samt Timbuktu & The Rakiem Walker Project att uppträda på utomhusscenen.

– Vi har mellan åttahundra och tusen besökare per konsert. Det är tillräckligt många för att skapa en festlig stämning samtidigt som det blir en intim känsla vilket uppskattas av både artister och gäster, säger Stellan Colt.

 

Paris möter Malmö

Efter succén med Bjerreds Station har Stellan Colt fått mersmak på att driva restaurang- och konferensverksamhet. 2022 öppnade han konferenscentret Stationens Lilla Gröna, i ett charmigt gathus på Limhamn i Malmö. I sommar slår han upp dörrarna till en fransk restaurang i den prisbelönta byggnaden Gjuteriet i Varvsstaden, Malmö.

– La Fonderie kommer att bjuda på en klassisk fransk meny lagad på skånska råvaror, säger Stellan Colt. När man driver den här typen av verksamhet är den stora utmaningen att skapa en unik plats som tilltalar många. Förhoppningsvis kan vi tillföra något nytt till området.

Stellan Colt står i entrén till Bjerreds stationsbyggnad. En inspirerande och unik mötesplats för mat och musikälskareStellan Colt hälsar välkommen till Bjerreds station.

 FAKTA  | Bjerreds Station

När stationshuset i Bjärred invigdes 1901 var det stationshus till tågen som gick mellan Lund och Bjärred. Redan på den tiden var Bjärred, med sina fina stränder, en populär badort. 1939 lades järnvägen ner och sedan dess har huset varit busstation, post och telegrafstation samt ungdomsgård. Idag är stationshuset fyllt med mat, dryck och musik. Väntsalen har blivit restaurang och när vädret tillåter erbjuds det uteservering i trädgården eller växthuset. Det finns också ett antal trivsamma konferensrum som passar utmärkt för mindre grupper.

För mer information om veckans meny eller sommarens Garden Concerts 2024 besök Bjerreds Stations hemsida.Den historiska Bjerreds stationsbyggnad som idag är restaurang, konferens och konsert ställ med bra mat, dryck och musik

Stellan

Jag visste att jag ville ha mycket färg, textur och växter, inga vita väggar eller minimalistisk inredning. Att komma hit ska inte bara vara en upplevelse för gommen men också för ögat

Stefan Colt

Unik inredning med The Norrmans på Häckeberga Slott

Det framgångsrika TV-paret Anna och Lars Norrman är kända för sin unika inredningsstil och kreativa designlösningar. Nyligen tog de över hotell- och restaurangverksamheten på det anrika Häckeberga Slott som slog upp portarna på nytt efter sex månaders intensivt försköningsarbete. Bjurfors Beyond besöker slottet och får en rundvisning av Anna Norrman i de nyrenoverade lokalerna.

Läs mer

Mäklare och bostäder bortom det vanliga.

Att sälja hem bortom det vanliga kräver mäklare bortom det vanliga. På Bjurfors Beyond förmedlar vi exceptionella bostäder i Sverige och utomlands där inget hem är det andra likt. Med omsorgsfulla processer och ett unikt kontaktnät ser våra erfarna mäklare till att du gör en bostadsaffär bortom det vanliga.

Läs mer