Så kan du räkna ut vinstskatt på din bostad

Om du går plus när du säljer din bostad behöver du betala vinstskatt. Däremot finns det sätt att påverka hur mycket du behöver betala. Här berättar vi hur.

Oavsett om det är ett hus eller en lägenhet som du sålt med vinst är betalar du 22 procent i skatt på vinsten. Det som gör att du kan minska denna summa är förbättringsutgifter och försäljningsutgifter.

Vad är då detta? Jo, förbättringsutgifter är kostnader för reparationer eller ombyggnader som du har gjort för att förbättra skicket på din bostad. Lägsta gränsen är 5.000 kronor under ett kalenderår. Så du kan alltså dra av förbättringsutgifter för det kalenderår när dina förbättringsutgifter sammanlagt uppgick till minst 5.000 kronor. 

 

Förbättringsutgifter är utgifter som du har haft för:

  • Tillbygge, ombyggnad eller nybyggnad –  dessa kan du alltid göra avdrag för.

  •  Förbättrande underhåll eller reparation – dessa kan du bara göra avdrag för under försäljningsåret och de fem föregående åren.

Försäljningsutgifter å andra sidan är de kostnader du haft kopplat till själva försäljningen. Det kan vara mäklararvode, kostnader för homestyling, energideklaration eller besiktning av bostaden.

Räkna ut vinstskatt bostadsrätt

Även om vinstskatten är densamma finns det vissa saker som skiljer sig åt när du ska beräkna vinstskatten för hus/villa och bostadsrätt.

När du säljer en bostadsrätt kan du dra av kapitaltillskott, det vill säga den summa pengar som betalas in av bostadsrättsägarna till föreningen som går till att amortera på föreningens lån.

Om din förening har en inte reparationsfond kan även en andel av denna dras av. I vissa föreningar är en särskild reparationsfond knuten till varje lägenhet, oftast en insättning på 1-2 procent av månadsavgiften per månad. Därför är det bra att kolla upp vad som just gäller i din förening.

 

Hus, ägarlägenhet och tomt

När det är frågan om husförsäljning kan du å andra sidan dra av lagfartskostnaden, vilket inte finns i bostadsrätter. Samma regler som för hus gäller även ägarlägenhet och tomt.

 

Utgå från när bostaden såldes i deklarationen

I det fall det går en tid från det att du säljer en bostad till det att köparen har tillträde gäller det att pricka rätt när det är dags att deklarera reavinsten.

Det du ska utgå ifrån i din deklaration är alltså när du sålde din bostad, det vill säga när ni skrev köpekontrakt på bostaden.

Det spelar alltså ingen roll vilket inkomstår tillträdet sker, det är vid tidpunkten köpekontraktet skrivs som gäller.

 

Kan jag skjuta upp vinstskatt?

Om du har köpt en ny bostad kan du ansöka om uppskov på din reavinst. Läs gärna mer här, där har vi samlat de viktigaste frågorna och svaren kring att skjuta upp vinstskatt.

 

Räkna ut vinsten på din bostadsaffär

Plus eller minus, vinst eller förlust? Så här räknar du bäst, tipsar Skatteverket.

Försäljningspriset 
- minus försäljningsutgifter
- minus inköpspris och lagfartskostnad med mera
- minus förbättringsutgifter
+ plus återföring av uppskov

= lika med vinst eller förlust

 

Vad blir din slutliga vinst efter att ha sålt bostad?

För att räkna ut vinstskatt på din bostad kan det vara till hjälp att se illustrationen här på sidan. Grafiken visar hur du räknar ut din slutliga nettovinst på bostadsaffären (när du har sålt en privatbostadsfastighet, hus eller lägenhet).

Grafik: Vinstskatt - så räknar du ut den slutliga nettovinsten vid försäljning av din bostad

 

Skjuta upp vinstskatt – så funkar det

Hur söker du uppskov på din reavinst, och när ska du betala den egentligen? Vi har samlat de viktigaste frågorna och svaren kring uppskov.

läs mer

4 vanliga frågor om ränteavdrag på bolån

I deklarationstider är det extra viktigt att ha koll på sitt bolån så att ränteavdragen blir rätt. Här kan du läsa om hur det fungerar – och få svar på de vanligaste frågorna.

Läs mer