Så blir du en bättre bostadsköpare

Att köpa en ny bostad är ett av de största besluten och förmodligen en av de största affärerna du gör i livet. Det kan kännas både nervöst och spännande att köpa en bostad. Här guidar vi dig till hur du bli en bättre bostadsköpare.

 

Köpa eller sälja först?

Den ständigt aktuella frågan som vi som mäklare ofta får. Ska jag köpa eller sälja först? Det korta svaret är så otydligt som: Det beror på. Det längre svaret handlar om hur din nuvarande situation ser ut, vilka risker du är villig att ta och hur marknaden i övrigt ser ut. 

vackert kök med stort matbord av trä
Köpa eller sälja först? Det finns fördelar och nackdelar med båda tillvägagångssätten. 

Vänd dig till en mäklare för rådgivning

Du vet väl att Bjurfors mäklare inte bara hjälper till vid en bostadsförsäljning? Vi erbjuder också köprådgivning. Vi vill att du ska känna dig trygg med din bostadsaffär. En kunnig mäklare kan svara på frågor om marknadsläge, områden och andra frågor du har kring ditt bostadsköp. Mäklaren kan också hjälpa dig att värdera din nuvarande bostad.

kopradgivning-
Bjurfors hjälper dig som vill köpa en ny bostad. 

Ansök om lånelöfte och besluta om budget

Även om det är lätt att sväva i väg bland vackra bostäder som ligger ute på marknaden är det klokt att först se över praktiska frågor kring bostadsköpet. Innan du förälskar dig i ditt drömhem är vår varma rekommendation att kontakta din bank för att får ett lånelöfte och få koll på din budget. Med rätt förväntningar är det enklare att hitta bostäder som faller inom ramen för din budget och dina önskemål. Här är mäklarens bästa tips för när det är dags att ansöka om lånelöfte.

hyra-ut-bostadsratt-ljus-vindsvaning-kok-och-vardagsrum-1Att ha koll på sina ekonomiska förutsättningar är en förutsättning inför bostadsköpet. 

 

Anslut dig till spekulantregistret för att inte missa ditt nästa hem

Du vet väl att Bjurfors Boagenten är en tjänst där du kan registrera dina önskemål kring din nästa bostad och få tipsmail av oss så snart vi har en bostad som passar dig till salu.

Underskatta inte På Förhand ®-bostäder

Bostäder som är märkta med ”På Förhand ®” på Bjurfors.se är inte till salu på den offentliga marknaden ännu, men det betyder inte att de inte är tillgängliga för den som verkligen vill köpa dem. Kontakta mäklaren som förmedlar bostaden för att få reda på mer kring förhandsvisning, och möjligheten att se och köpa bostaden innan den kommer ut på marknaden.

Många bostäder säljs på förhand
Allt fler bostäder säljs På Förhand ®, det vill säga innan de annonseras på den publika marknaden.
 

Gå på visningar

Även om många bostadsannonser presenterar bostaden på ett utmärkt sätt är det viktigt att du upplever den på plats. Kanske känns den större än vad du tror? Kanske är området mycket mysigare än vad du trodde? Gå på många visningar för att få känslan av vilken typ av bostad du är ute efter. Läs mer om vad du ska tänka på inför och under en visning.

395750_Bockhornsgatan_9a-05
Under en visning får du känslan av bostaden och området. Du kan också passa på att ställa frågor om bostaden till  mäklaren.

Läs på om köpprocessen

Hur går en budgivning till? Vilka kostnader tillkommer vid ett bostadsköp? Har jag som köpare undersökningsplikt? Hur ska jag bäst tolka och förstå årsredovisningen i bostadsrättsföreningen?

Bli påläst inför ditt bostadsköp genom att läsa vår köpguide.

Checklista vid visning

Dags att gå på visning? Härligt. Men också mycket att tänka på. Här är checklistan du behöver vid visning, frågorna du ska ställa till mäklaren och de bästa råden som gör dig redo inför visningen.

Läs mer

Handpenning och kontantinsats – vad är skillnaden?

Inför ett köp av lägenhet eller hus behöver du både ordna med kontantinsats och handpenning. Här reder vi ut vad de båda begreppen betyder – och vad som är viktigt att tänka på.

Läs mer

Därför ska du värdera din bostad

Visste du att en värdering av din bostad kan vara värd mer än du tror? Oavsett om du går i säljtankar eller trivs med din nuvarande bostad kan en värdering hjälpa dig. Här är fem argument till att boka en värdering idag.

Läs mer