- Start
- Inspiration
- Allt fler vill ha bastu
Alla vill bada bastu – så kan värdet på din bostad påverkas
Kan en låt påverka din bostadsaffär? Ja, det kan den mycket väl. Bastutrenden är hetare än någonsin, i och med KAJ:s medverkande i Eurovision Song Contest skulle efterfrågan på hus med bastu kunna öka på bostadsmarknaden.
När Eurovision Song Contest går av stapeln i helgen är det inte bara schlagerhjärtan som klappar lite extra – även bostad- och bastubranschen håller andan. Med humorgruppen KAJ:s bidrag "Bara bada bastu" som Sveriges färgstarka låtval, kan årets musiktävling få oväntade effekter för svenska husägare.
– Intresset för att både bygga bastu och att hitta hus med bastu har ökat under våren. Svenskars googlesökningar i ämnet har ökat rejält sedan KAJ vann Melodifestivalen, säger Irja Amolin, tf vd för Bjurfors.
Från allsång till byggplaner
Låten, som hyllar den finsk-svenska bastukulturen med både glimt i ögat och ångande hetta, har redan fått stor spridning i sociala medier. Men kan en låt verkligen få fler att vilja bygga bastu hemma?
– När en sådan kulturikon som bastun får den här typen av massmedial uppmärksamhet, då vaknar intresset – särskilt bland villaägare som kanske redan gått i tankarna att förbättra sin boendemiljö, säger Irja Amolin.
Den som vill utnyttja det höjda ROT-avdraget kan till exempel bygga en ny bastu, som kan höja både välbefinnandet och värdet på huset, menar Irja Amolin, tf vd för Bjurfors.
Höjning av ROT-avdrag kan hjälpa till
Samtidigt som intresset för bastubad ökat höjs ROT-avdraget från 30 till 50 procent – en tillfällig lättnad som gäller fram till årsskiftet 2025. Det innebär att många hushåll just nu har ett unikt fönster att genomföra byggprojekt till en betydligt lägre kostnad.
– Vi ser ofta att trender – även de som kommer från oväntade håll som musiktävlingar – kan påverka hur bostadsägare prioriterar sina investeringar. Just nu ligger välmående och hemmakomfort högt på listan, och bastun är ett givet bidrag till ett en ökad livskvalitet, säger Irja Amolin.
När Bjurfors senast undersökte vilka renoveringar som ökade bostaden värde visade det sig att sex procent av de tillfrågade ansåg att en bastu var värdehöjande.
– Om vi skulle göra om undersökningen finns det tecken på att den siffran skulle kunna gå upp. KAJ har väckt intresset för bastubad, samtidigt som många prioriterar sitt välmående på hemmaplan. Under våren kommer regeringen dessutom rösta om att häva strandskyddet för mindre vattendrag. Om förslaget skulle gå igenom betyder det att drömmen om ett sjönära boende, med en bastu på den egna bryggan, skulle bli möjligt för fler.
Ett hem där det finns förutsättningar för välmående, med till exempel både bastu och pool, kan bli extra populärt nu när bastuintresset skjuter i höjden.
En investering i välmående – och i bostadsvärde
Bastubad har under flera år fått ett uppsving, inte minst genom hälso- och livsstilstrender där återhämtning, stressreduktion och kallbad toppar listorna. Att bastun flyttar in i hemmet är därför ett naturligt steg för många som vill satsa på sitt eget välbefinnande.
Men det kan också vara en klok investering ur ett rent ekonomiskt perspektiv.
– En välbyggd bastu kan faktiskt höja attraktionsvärdet på en bostad, särskilt i områden där konkurrensen om köparna är stor. I vissa fall kan det till och med bli en avgörande detalj, menar Amolin.
Så frågan är inte längre om du ska bada bastu – utan om du ska bygga en. Och kanske är det just KAJ:s låt som tänder bastulågan i svenska hem i år.
Tips för dig som vill bygga bastu i år:
-
Utnyttja ROT-avdraget: Med det tillfälliga ROT-avdraget på 50 % blir arbetskostnaden betydligt lägre. Gäller fram till 31 december 2025.
-
Tänk långsiktigt: En bastu bör integreras smakfullt i hemmet och hålla hög kvalitet – det påverkar andrahandsvärdet.
-
Kombinera med hälsotrend: Fundera på att kombinera bastun med kallbad, relaxdel eller infraröd teknik för att möta den växande marknaden för hälsa och välbefinnande.
Guide: Renoveringar som lönar sig
Att renovera sin bostad inför en försäljning kan vara ett sätt att öka värdet på bostaden. Men alla uppgraderingar är inte värda pengarna. Vi har listan över vilka renoveringar som du ska satsa på – och vilka du helst ska undvika.
Renoveringsguide