Styla och inreda barnrum – inspiration

Ett barnrum kan rymma hela världar. Här bor sagans alla hjältar, dinosaurier och rymdfarare. Leken ska få utrymme, liksom vila och studiero. Att inreda barnrum är (nästan) lika roligt som att leka i dem. Få tips och inspiration till barnrummet!

Barnrum får gärna ge en känsla av kreativitet, lekfullhet och harmoni. Vi tittar på tipsen som gör skillnad, oavsett om du vill ändra inredning i barnrummet därhemma eller styla ett barnrum inför försäljning.

 

Så skapar du en kreativ och trivsam miljö i ditt barns rum

 • Plocka undan överskott av leksaker och organisera i korgar.

 • Tänk på att leksaker med starka färger slukar mycket uppmärksamhet. Ta gärna bort de som är mest färgstarka.

Barnrum med ljust trägolv och mönstrade tapeter i blått och vitt. Rummet har ett fönster i mitten, med gardiner. I rummet står en grå soffa, och bredvid står en vit spjälsäng med grå sänghimmel. På väggen hänger det tre tavlor.Ett undanplockat rum ger en avslappnade känsla, och bidrar till en trivsam miljö för både barn och vuxna.

 • Satsa mycket på förvaring, och fokusera gärna på förvaring i låg höjd, så barnet når själv.

Barnrum med gråmålad vägg och trägolv. På väggen hänger en bokhylla i ljust trä med leksaker ovanpå, bredvid bokhyllan står en grön barncykel på golvet.Barnrum med förvaring i låg höjd gör det smidigt för barnet att nå sakerna själv.

 • Rensa bort så mycket starka färger som möjligt och lyft fram de finaste sakerna.

 • Inred med en mysig matta, för att göra golvet till en perfekt lekyta. Förutom att en matta är mjuk och skön för barnet att sitta på medan det leker, så kan den även binda samman rummet färgmässigt och stilmässigt. Textil har även den fördelen att det dämpar ljud, vilket ofta kan vara skönt för omgivningen om leken skulle vara lite extra vild någon dag.

Barnrum med gråmålade väggar och trägolv, med en rutig matta i färgerna vit och svart. I hörnan står en säng med grå sänghimmel, och mot väggen står en bokhylla i ljust trä med leksaker ovanpå.Med rätt matta kan golvet bli en perfekt lekyta.

Barnrum med ljust trägolv, tapetserat med en grön tapet i blomstermönster. I rummet finns det en taklampa i cylinderform, och på väggen hänger en rund spegel. På golvet ligger en matta i form av en tiger, och mot väggen står ett skrivbord med stol, för barn, i ljust trä.En lekfull matta blir både en del av inredningen och leken. Här tillsammans med tapetmönster, gröna växter och en lekfull fågellampa skapas ett tema av natur, djur och djungel.

 • Skapa kreativa lekmiljöer. Lägg fram kritor och block, duka upp barnbordet med minifika eller bygg upp lite av tågbanan på golvet.

Barnrum med vitmålade väggar och trägolv, med ett fönster och vita gardiner. På golvet ligger en mönstrad matta, i färgerna svart och vitt. I rummet står det ett vitt tält, med leksaker i, och i hörnan av rummet står en vit säng. På väggen hänger de tre vita hyllor, och på golvet står en vit barnstol.Skapa en kreativ lekmiljö för barnet, med en avslappnade myshörna och leksaker.  

 • Inred små mysiga hörnor, där barnet kan leka eller ha sagostunder.

Barnrum med gråmålade väggar, och trägolv. Rummet har ett fönster med rosa gardiner, och i taket hänger en vit taklampa i rundad form. I mitten av rummet står ett vitt tält, med kuddar och leksaker i. Mot väggen står en vit säng, och i hörnan av rummet finns det ett skrivbord och en stol. En mysig tälthörna, där barnet kan leka eller ta det lugnt med en bok.

 • Välj möbler i barnets höjd, så att de blir lätt för barnet att sätta sig ner och måla, läsa, med mera.

Barnrum med ljust trägolv, tapetserat med en grön tapet i blomstermönster. Rummet har tak med vita stuckaturer, och tre sammanhängande fönster. Mot väggen står en vit våningssäng, och ett skrivbord med stol för barn. På väggen, bredvid fönsterna, hänger en bokhylla med barnböcker i, och på golvet står en barnfåtölj bredvid. Under fönsterna står en lite bokhylla, och på golvet ligger en matta i form av en tiger.Möbler anpassade efter barnets höjd bidrar till att det blir mer lekande i rummet.

 

Med rum för barn – tips och inspiration

 • Ladda för läsupplevelser. Låt gärna favoritböckerna vara tillgängliga för barnet, så blir läsningen både mer naturlig och lustfylld. Med enkla, klassiska hyllor blir böckerna en del av inredningen. Vackra bokomslag är konstverk i sig.

Barnrum med mönstrade tapeter i blått och vitt, och ljust trägolv. I hörnan av rummet står en vit kakelugn, med mässinglucka. På väggen bredvid hänger en vit bokhylla med barnböcker i. Bokomslagen blir som tavlor i rummet. Lätta att variera och byta ut när barnets favoriter skiftar.

 • Att bädda med ljusa och diskreta sängkläder ger en harmonisk känsla. 

Barnrum med trägolv, och vitmålade väggar. I hörnan av rummet står en grå spjälsäng, och bredvid står en vit gungstol. Mot väggen står en grå byrå, och ovanför hänger en tavla med bild på två ankor.Neutrala och diskreta färger ger en avslappnade känsla. En skön fåtölj eller korgstol är både fint och praktiskt jämte spjälsängen.

 • Inred med fantasifulla dekorationer. Exempelvis livfulla tavlor på väggen eller uppiggande prydnadsdekorationer. Välj gärna något som går ton i ton så att helhetsintrycket blir fortsatt lugnt.


  Barnrum med svart målade väggar och vitt trägolv. Rummet har rosa gardiner och en rosa taklampa i rund form. På golvet ligger en prickig matta, i färgerna rosa och svart. I hörnan av rummet står en säng, och på väggen bredvid hänger en tavla. Mot väggen står ett bord och en stol i trä, på bordet står där en vit lampa, och en vas med växter i.Att inreda med fantasifulla dekorationer ger rummet ett lyft. Det ger också inspiration till att låta fantasin flöda hos barnet.
 • Beroende på barnets ålder är ett lågt bord eller skrivbord alltid en god idé. Här kan barnet pyssla, rita och göra läxor. Med lekfull dekor blir det extra lockande att sätta sig här.

Barnrum med svart målade väggar, och rosa gardiner. I rummet står ett bord och en stol av trä. På bordet står en vita lampa, och en vas med växter i, och på väggen ovanför bordet hänger de en tavla.Snygg inredning på det lite äldre barnets skrivbord, en lyckad mix.

 • Inred med mysbelysning för att ge en avslappnade känsla.

 • Fånga stilen. Om hela hemmet går den sparsmakade modernistiska stilen kan ett romantiskt eller färgsprakande barnrum bryta av lite väl mycket. Låt därför gärna hemmets övriga stil följa med in i barnrummet, utan att för den sakens skull låta det bli ännu ett vuxenrum. Lekfulla detaljer och möbler för barnet gör att det blir ett trivsamt rum för barnet.

Barnrum med trägolv och rosa tapeter i blomstermönster. Barnrummet har en dörr som leder till tillhörande balkong, och taket har vita stuckaturer. I taket hänger en vit taklampa i rund form, och i mitten av rummet står en säng i trä. Bredvid sängen står en grön pall mot väggen.En tapet som minner om forna dagar, höga golvlister och övriga sekelskiftesdetaljer binder samman barnrummet med övriga hemmets sekelskiftesstil.

 • När du stylar de lite äldre barnens rum kan det vara fint med kreativa miljöer. Låt gärna ett instrument och några intressanta böcker vara framme.

Bästa inspirationen för barnrummet

 • Sist men inte minst: Låt barnet vara med och inreda. Beroende på barnets ålder kan man göra inredningen av rummet till ett gemensamt projekt. Ju mer barnet får vara delaktig i att skapa en egen närmiljö, desto mer kommer barnet att uppskatta sitt rum. Barn tänker också ofta utanför givna ramar, vilket du som vuxen kan dra stor nytta av. Vilken inspirationskälla!

Få koll på heta inredningstrender 2023

Hur inreder vi våra hem under 2023? Vi fortsätter att göra medvetna val och föredrar hållbara material. Vår heminredning får gärna flirta med det förgångna, termer som dark academia och granny chic och kommer med stor sannolikhet att finnas på allas läppar vid årets slut. Vilka trender flyttar in i ditt hem?

Läs mer

Därför är homestyling lönsamt inför försäljning

Fler potentiella köpare, trängsel på visningarna och ett högre slutpris. Fördelarna med homestyling är många – framför allt leder det ofta till en bättre bostadsaffär.

Läs mer

Guide: Flytta ihop – vad gäller för bonusfamiljen?

Bonusfamiljen är en relativt vanlig familjekonstellation i samhället idag. Trots det så utgår familjejuridiken fortfarande från normen om kärnfamiljen. Juristen berättar mer om vad som gäller när bonusfamiljen flyttar ihop.

Läs mer