Drömhuset blev både ett hem och Sveriges största vingård

När Annette och Jonas Ivarsson köpte sitt drömhus på Kullahalvön för drygt 25 år sedan hade de aldrig kunnat föreställa sig att det skulle leda till en livslång passion för vinodling och vintillverkning. Idag är den anrika korsvirkesgården från slutet av 1700-talet Sveriges största vingård. Förra året producerade Arilds Vingård 55 000 liter vin.

Vid ett besök till Arilds Vingård förs tankarna osökt till betydligt sydligare breddgrader. Gården som Annette och Jonas Ivarsson köpte i slutet av 90-talet ligger idag omgivet av ett hav av böljande vinrankor. En kort promenad genom vinfälten tar er till småbåtshamnen och salta bad. Innan Arilds Vingård slog upp portarna för besökare ägnade paret flera år åt att väcka nytt liv i gården genom varsam renovering.

– Vi var på jakt efter ett renoveringsprojekt att ta oss an och såg husannonsen av en slump, berättar Annette Ivarsson. Utan några högre förväntningar åkte vi på visningen, mest som en trevlig utflykt. När vi kom till Arild och såg det charmiga huset mitt i den vackra naturen visste vi att vi hade hittat vårt paradis. Innan vi åkte härifrån la vi ett bud på gården.

Gammalt skånskt korsvirkeshus från 1700-talet. På gårdsplanen står en gammal brunn, som har samma sorts vasstak som boningshusen.Varsam renovering har väckt den gamla 1700-talsgården till liv igen.

Fulla av energi och entusiasm påbörjade paret renoveringen med en gång. Allt som byggts nytt går i gammal stil och de har använt sig av traditionella material och byggnadssätt där det går.

Det har varit viktigt för oss att behålla gårdens själ. Vi har i stort sett tagit ner varenda bjälke och sten och återställt till dess forna glans. Vårt hus har till exempel traditionellt vasstak och under taknocken ligger ljung som vi själva har hämtat på Hallandsåsens ljunghedar, berättar Annette Ivarsson.

Anette och Jonas Ivarsson sitter på en stenmur framför Arilds vingårds korsvirkeshus med vasstak.

Drömmen om en egen vingård blev verklighet med Arilds Vingård

På den kullerstensbelagda innergården växte det en fin gammal vinranka och det var den som gav Annette idén till att börja odla vin. Hon utbildade sig till vinodlare i Tyskland, Ungern och Frankrike medan Jonas fortsatte med arbetet på gården. Paret besökte vingårdar i hela Europa och 2007 planterades de första vinrankorna på Arilds Vingård.

Till en början var tanken att vi skulle ha en liten vinodling med vinprovning. Men vi insåg att det skulle bli en väldigt dyr hobby och ingenting vi kunde försörja oss på. Så vi bestämde oss för att satsa allt vi kunde på att odla i större skala. Vi planterade, byggde ut och planterade mer, säger Annette Ivarsson.

För att få verksamheten att gå runt medan vinrankorna mognade öppnade Annette och Jonas Ivarsson en restaurang som snabbt blev populär. Sedan dess har de utvidgat verksamheten med gårdshotell, glamping och en festlokal.

Hotellrum med säng, på Arilds vingård i Skåne. På den vita väggen ovanför sängen står ett citat: "Fjärilar är blommor som har druckit vin."På vingården finns även gårdshotell för övernattande gäster. 

Vita tält för glamping på en solig vinodling på Arilds vingård i Skåne.
Vingården erbjuder även "glamping", det vill säga camping med en dos extra glamour och lyx.

Tält för glamping, på Arilds vingård i Skåne. Tälten för glamping finns mitt i vinodlingens gröna famn.

Första året planterade vi ett hektar åkermark med vinplantor. För varje år har vi ökat antalet plantor. Nu har vi 150 000 vinstockar på 30 hektar. I år ska vi plantera ytterligare åtta hektar med en ny sorts druva som vi blir först i världen med att odla i större skala, säger Annette Ivarsson.

Kullaberg – ett framtida vindistrikt

De mesta av svenskt vin odlas på Kullaberg. Det djupa havet, de branta sluttningarna och ljusa somrarna skapar ett mikroklimat som lämpar sig mycket bra för vinodling.

Intresset för lokala svenska viner har ökat de senaste åren vilket är glädjande. Vår dröm är att det inom en snar framtid ska bli tillåtet med gårdsförsäljning av vin även i Sverige. Vi skulle vilja sälja allt vårt vin till förbipasserande besökare och kunder i närområdet för att undvika onödiga transporter, säger Annette Ivarsson.

Vin tappas upp från stora förvaringskärl i stål av Annette Ivarsson på Arilds vingård.Annette Ivarsson berättar om miljötänket bakom allt från renoveringen av Arilds vingård till vinerna som de producerar.

Miljövänliga viner

Redan från början har ett gediget miljötänk genomsyrat hela verksamheten. På Arilds Vingård odlas druvsorter som inte behöver besprutas. Fänkålsolja och bakpulver utgör ett extra skydd mot svampangrepp och kvävefixerande växter används istället för konstgödning.

Vi vill minska vårt klimatavtryck så mycket som möjligt och brukar vår jord på ett hållbart sätt, säger Annette Ivarsson. Vi tar vara på allt som stockarna ger. Bladen går till inläggningar i köket. Druvorna jäser vi till vin. Den värme som bildas under jäsningen används till att värma upp vårt hus, restaurangen och hotellet. Skalet från druvorna går till destilleriet. Resten går tillbaka till fälten som gödning.

Annette och Jonas Ivarsson tycks inte ha några begränsningar när det gäller nya idéer eller energi. De utvecklar kontinuerligt verksamheten, och i takt med att vingården växter och druvresterna ökar tar de fram nya produkter. I Arilds bränneri tillverkas bland annat drufavec, snaps, glögg och whisky. I vår kommer även en spännande vinnyhet.

Nu i maj släpper vi ett nytt Pinot Noir prècoce som heter ”Mary’s backe”. Det är uppkallat efter min mamma Mary eftersom det är hon som har satt nästan alla plantorna. Vinet är ett mjukt rött vin som passar utmärkt till lättare kött och fågelrätter. Bra att lagra några år också avslutar, Annette Ivarsson.

Jonas Ivarsson tappar upp ett vitt vin i vinkällaren på Arilds vingård.
I Arilds bränneri tas det fram nya produkter, som whisky, snaps och glögg.

 

Fakta om Solaris druva för svalare klimat

Många av Arilds Vingårds viner innehåller druvsorten Solaris. Solaris är resultatet av ett förädlingsprogram som siktade på att ta fram en druvsort som var tålig mot sjukdom och svampangrepp. Den skapades 1975 vid en druvförädlingsanläggning i Tyskland genom att korsa druvorna Merzling och Gm 6493. Eftersom druvan är vinterhärdig och motståndskraftig mot svampangrepp har den blivit populär i de svalare länderna i norra Europa, och är den mest odlade druvan i Sverige. 2001 skyddades Solaris som en Vitis vinifera en godkänd kvalitetsdruva inom EU. Solaris mognar till höga sockerhalter och används i Tyskland mest till den jästa druvmusten federweisser eller till dessertvin. I Sverige används druvan främst för att framställa torra viner med fruktiga aromer som påminner om Sauvignon Blanc.

Annette Ivarsson på Arilds vingård tappar upp ett rött vin för vinprovning.Flera olika naturviner, röda, vita, rosé och mousserande ingår i vingårdens sortiment.

Skymning på Arilds vingård med grönskande vinrankor på var sida om en stig. På himlen är de lätta molnen blå och rosa.Klimatet på Kullaberg och de ljusa somrarna lämpar sig väl för vinodling.

 

UPPTÄCK NÅGRA AV ARILDS VINGÅRDS VINER

Solaris – somrig storsäljare

Solaris är ett torrt vin med frisk syra som är odlat utan besprutning. Det är gott till fisk och skaldjur. Går utmärkt att lagras.

 

Bubbel Gold – silkeslena bubblor

Arilds Vingård har flera olika mousserande viner som är mycket populära. Bubbel Gold är ett lagrat mousserande vin tillverkat på druvorna Solaris och Souvignier Gris odlade på Kullabergs södra sluttningar.

 

Naturviner – exklusiva hantverksviner

Arilds Vingård har flera olika naturviner – rött, vitt, rosé och mousserande – i sitt sortiment. Samtliga viner har etiketter med motiv från lokala konstnärer. Dessa viner kan endast avnjutas på plats i vingårdens restaurang samt på andra restauranger och vinbarer runt om i Sverige.

arilds-vingard-annette-ivarsson-

När vi kom till Arild och såg det charmiga huset mitt i den vackra naturen visste vi att vi hade hittat vårt paradis. Innan vi åkte härifrån la vi ett bud på gården.

Annette Ivarsson, Arilds Vingård

Hans och Lena köpte nyproduktion i Spanien

Under flera år sökte Hans och Lena från Varberg ett nytt hem i Spanien. Men var skulle de hitta sitt paradis? Drömmen visade sig bli sann med nyproduktion.

Läs mer

Hem bortom det vanliga

Att sälja hem bortom det vanliga kräver mäklare bortom det vanliga. På Bjurfors Beyond förmedlar vi exceptionella bostäder i Sverige och utomlands där inget hem är det andra likt. Med omsorgsfulla processer och ett unikt kontaktnät ser våra erfarna mäklare till att du gör en bostadsaffär bortom det vanliga.

Bjurfors Beyond